Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
20°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
20°C

Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban

2024. április 30. 17:11
Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.
 

Az eseményt Porga Gyula polgármester szavai nyitották, aki elmondta: az Európa Kulturális Fővárosa évében fantasztikus munkát nyújtottak a Művészetek Háza munkatársai, akik minden lehetőséget megragadtak, hogy megrajzolják a város kulturális arcélét. Nehéz munka áll mögöttük, és előttük is, hiszen idén kevesebb forrásból, mégis hasonló színvonalon szeretnének meghatározó programokat biztosítani a veszprémiek számára.

Grászli Bernadett, Porga Gyula és Dohnál SzonjaGrászli Bernadett, Porga Gyula és Dohnál Szonja

,,Veszprémnek megvan az a közönsége, aki szívesen jár a minőségi kulturális programokra, de országos szinten is rengeteg vendéget vonz a Művészetek Háza. A tavalyi hatvanezer látogató is ezt bizonyítja” – tette hozzá a polgármester.

Arról, hogy melyek ezek a minőségi programok Grászli Bernadett, a Művészetek Háza Veszprém igazgatója mesélt.  Az ő, illetve Sörös Marian irodavezető projektvezetésével, Néma Júlia képzőművész kurátori koncepciója alapján, A Föld útjai néven folytatódik a Művészetek Háza 2023-ban indult földrészeken átívelő képzőművészeti projektje. A közös munkában Japánból a gazdag minói kerámiakultúra két kortárs képviselője, Aso Rando és Hioki Tetsuya, valamint Hayashi Izumi kurátor, magyar részről Néma Júlia képzőművész, Czigány Ákos fotóművész és Korbély Barnabás geográfus vett részt. A Veszprém – Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 Balaton EYE rezidenciaprogram keretében a művészek kölcsönösen megismerték Mino és a Veszprém – Balaton régió kulturális és művészeti hagyományait. Együtt bejárt tájakon közösen gyűjtött ásványokból és élményekből alkottak új műveket egy közös kiállításra. Ez a tárlat azért is különleges, mert 2024 májusában Veszprémben, majd októberben Tajimiben, Japánban a Museum of Modern Ceramic Art - Gifu intézményében látható, „Gifu, a Tiszta Vizek Földje”  Nemzeti Kulturális Fesztivál 2024 hivatalos programjaként is.

Grászli Bernadett a Gizella Napokhoz köthető terveikről is beszélt, számos művészeti és kulturális programmal képviselteti magát a Művészetek Háza, melyek közül kiemelkedően izgalmas a Lighthouse alkotói kollektívájának kiállításmegnyitója a Csikász Galériában.

,,A május 10-én, 17 órakor nyíló “Reflectopia” egy térspecifikus, csoportos kiállítás, mely a Lighthouse Egyesület alkotóinak munkáit mutatja be és augusztus végéig látogatható. A tárlat érdekessége, hogy a kiállított munkák – melynek mindegyike a valóság egy szeletére reflektál - és a kiállító művészek a tárlat ideje alatt cserélődnek” – tudtuk meg Heckler Krisztina kurátortól, a Lighthouse Egyesület elnökségi tagjától.

Dohnál Szonja és Heckler Krisztina Dohnál Szonja és Heckler Krisztina

Dohnál Szonja, a Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese a SPRANG művészetébe engedett betekintést a sajtóeseményen, és egyben az azonos nevű, május 17-én nyíló tárlat kurátori feladatait is ő végzi Egervári Márta textilrestaurátor mellett. A kiállításon keresztül közelebbről is megismerhetjük az egyszerű, a kőkorszak óta ismert textil készítési technikát, a sprangot. A kiállítás neves magyar közgyűjteményekből, mint a Néprajzi Múzeum, Magyar Iparművészeti Múzeum kölcsönzött történeti darabokon keresztül mutatja be, a sprang készítésének történetét, és állítja párhuzamba a kortárs cseh, dán, japán, kanadai, magyar és norvég textilművészetben való tovább éléssel.

Az EKF év egyik legsikeresebb tárlatát, amely a ,,Balaton + Retro - Reklám és Propaganda az Ideális Nyaralás Szolgálatában” elnevezést viseli is érdemes még májusban meglátogatni, június elejétől ugyanis már Stuttgartban várja az érdeklődőket.

A Gizella Napok sűrű napjaihoz visszacsatolva, a Lighthouse kiállításán kívül május 11-én családi alkotó udvarral várja a látogatókat a Művészetek Háza, ahol többek között lesz grafikai alkotóműhely, ékszerkészítő workshop is, illetve egy vándorfényképészeti bemutatón is részt vehetnek az érdeklődők.

A további kiállításokról és programokról a Művészetek Háza honlapján találnak részletes információt. 

Balogh Dóra
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.