Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
17°C
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
17°C

Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok

2024. április 29. 17:13
Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.
 

A programsorozat részleteit a Hangvillában ismertették hétfő délután egy sajtóesemény keretein belül. Ahogyan az Európa Kulturális Fővárosa cím viselésének évében, idén is a korábbiaknál sokrétűbb, gazdagabb programkínálattal jelenik meg az esemény a város kulturális vérkeringésében.

Mike Friderika, Porga Gyula és Zalavári EszterMike Friderika, Porga Gyula és Zalavári Eszter

Porga Gyula polgármester a Gizella Napok mögött húzódó értékekről beszélt, melynek célja, hogy Veszprém lakói együtt, egy közösség tagjaként ünnepelhessék városuk kultúráját és hagyományait. Ebből adódóan például nagyon fontos szempontja a fesztiválnak, hogy nem maradhatnak ki azok a veszprémi kötődésű zenekarok, akik a nagy hazai sztárok mellett meghatározó részét képezik a városnak és így a rendezvénynek. A polgármester nem titkolt célja, hogy a jövőben ne csak a kulturálisan mutassuk meg központi helyünket Európában, hanem az Európa Sport Fővárosa címre is büszkén nevezhessünk.

,,Városunk lesz a házigazdája az Atlétika Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságnak is, így a Gizella napoknak a kulturális pezsgését egy nagyon markáns, erőteljes sportkínálattal is ki fogjuk tudni egészíteni ” – emelte ki a polgármester.

A VEDAC, a VESC és a Pannon Egyetem által szervezett bajnokságon a legjobb hazai, felsőoktatásban résztvevő atléták küzdenek meg az országos bajnoki címekért, valamint nyílt versenyek keretében magyar és külföldi atléták számára nyílik lehetőség a nyári világversenyekre, a felnőtt Európa-bajnokságra és a Párizsi Olimpiára történő kvalifikációra.

A fesztivál programkínálatában a koncertek, kiállítások, előadások, színházi és tánc produkciók mellett képzőművészeti, gasztronómiai, és családoknak szóló programok is szerepelnek. A veszprémi Színházkert májusban már harmadik alkalommal változik át Gizella királyné udvarává, és várja a családokat és a gyerekeket egy feledhetetlen mesés mulatságra. A GyereKert három hétvégén kínál izgalmas kalandokat, játékos programokat koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, kalandjátékkal. A legkisebbeket és kicsit nagyobbakat kacagtató meglepetésprogramok várják Veszprém szívében, a Színházkert ligetének minden szegletében.

Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. programfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a 2023-as EKF adta lendület nem állt meg, és akik a tavalyi év során partnerek voltak a programok során, azok továbbra is aktívan kiveszik a részüket a város pezsgő kulturális életében. A Gizella Napok során a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai, a Művészetek Háza mellett, a Pannon Köztér, az Agóra és a Hangvilla is ugyanúgy megjelenik majd. Ami szintén a Veszprém Balaton 2023-hoz kapcsolódó helyszín és fontos partnerként emelte ki az igazgató, az a Papírkutya, ahol picit a megszokott programokat kiegészítendő, a Gizella Napokra is rácsatlakozik, a szokásos hangulatú, vagy ismert hangulatú klubkoncertekkel.

,,Ez is jelképezi azt, hogy maga a Veszprém Balaton 2023 szellemisége, céljai szeretnének hosszú távon is megmaradni, nemcsak az itt élők emlékezetében, hanem a továbbiakban a partnereinkkel zajló közös munkában is” – zárta beszédét Mike Friderika.

Zalavári Eszter, a Veszprémi Programiroda Kft. ügyvezetője részleteiben is elmerült a programkínálatban. Május 6-a és 12-e között 20 helyszínen több mint 50 ingyenes zenei és művészeti, családi, gasztronómiai és sport program várja majd az érdeklődőket, már a hatodikai kezdő dátumot megelőzően, a Hangvillában, a Veszprém Város Vegyeskarának lesz majd egy kórusmajálisa. A Gizella-napok hagyományos, Gizella királyné alakjához, illetve Veszprém történelméhez kapcsolódó programjainak idén is Veszprém történelmi belvárosa ad majd helyet.

,,Ezek közül kiemelném a Gizella-díjak átadását, illetve a Gizella napok főműsorát, amelyre majd az Óváros téren várják az érdeklődőket, május 11.-én szombaton este fél 6-kor. Ezen a műsoron egyébként, a Honvéd Férfikar ad majd egy ünnepi koncertet. Ennek a koncertnek az lesz a különlegessége, hogy a záró száma, a Magyar Honvédség Légierő Zenekarával együttműködve, a Jutasi induló lesz, amely az idei Jutas 100 évfordulóhoz kapcsolódik. Szintén hagyományos, régi klasszikus eleme a Gizella Napoknak, a történelmi felvonulás, amely idén is, május 11-én, szombaton indul majd 17 órakor a Szent Imre térről, és a Kossuth utcán keresztül, a Brusznyai úton át, az Óváros térre érkezik meg majd, a Gizella-díjak átadására” – folytatta a felsorolást az ügyvezető.

A felvonuláshoz idén is történelmi hagyományőrzők, zászlóforgatók, a nemzetiségek csoportjai, illetve a 15 veszprémi városrész képviselői is felvonulnak zászlóikkal. Emellett fontos eleme még a Gizella napoknak az ünnepi szentmise, amelyre idén szeptember, május 11-én délelőtt a Szentháromság téren kerül sor.

Az összművészeti fesztivál pontos programjáról az alábbi linken tudhatnak meg többet: www.gizellanapok.hu

Balogh Dóra
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.