Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
15°C

Az építésben mindenki örömét leli

2024. április 17. 9:37

Ha játékkal kedveskedünk a gyerekeknek, akkor legtöbb esetben úgy tartjuk, hogy az építőjátékok fiúknak valók. Ez tévedés lehet, hiszen a lányok is szívesen forgatják ezeket a játékokat, így nemtől függetlenül ideális választás minden gyerkőc számára. 

Milyen építőjátékok léteznek?

A gyerekeknek az építés igazi kikapcsolódást és izgalmakkal teli elfoglaltságot jelent. Bármilyen eszközben meglátják a fantáziát, így ne lepődjünk meg, ha a könyvekből piramis készül, vagy apró tárgyakat próbálnak egymásra rakosgatni. Amennyiben kicsit komolyabb verzióra vágyunk, érdemes szétnézni a Gyerekfejlesztő weboldalán elérhető építőjátékok között, melyek a gyermekek hű társaivá válhatnak a játékidő alatt. 

Ma már számtalan variációt találunk a boltok polcain vagy a webáruházakban. Egyes játékok olyannyira érdekesek, hogy még szülőként is szívesen szállunk be az alkotásba, és múlatjuk építéssel az időt. Rendkívül széles palettáról válogathatunk, és még mindig akadnak tipikus építőkockák, amelyek már évtizedekkel előtt is gyakran kerültek elő.

Ugyanakkor beszerezhetünk színes vagy mágneses elemekből álló termékeket vagy egészen pici alkatrészeket tartalmazó kiadásokat. A gyerekek építhetnek a saját fantáziájukat követve, de egyes variációkban útmutató is található a tökéletes alkotás elkészítéséhez. 

Az építőjátékok szerepe a fejlődésben

A játékok azért is érdemelnek kiemelt figyelmet, mert a kikapcsolódáson és szórakoztatáson túl a gyerekek készségfejlesztéséért is felelnek. Rajtunk áll, hogy mely területről ítéljük meg, hogy erősítésre szorul, és azt alapul véve találhatunk rá a tökéletes játékra.

Az építőjátékok esetében a finommotorikus mozgásokra és a kézügyességre kerül a hangsúly. Az elemek összeillesztése a szem-kéz koordináció pontos munkáját igényli. A türelem, a koncentráció és a logika mind fejlődik az építés alatt, mely az élet egyéb területein is hasznukra válik.

Emellett a gyerekek személyiségfejlődésére szintén pozitívan hat. Ugyanis az építés által létrehoznak valami újat, egy olyan dolgot, amelyre büszkék lehetnek. A dicséreteknek köszönhetően igazi örömforrásként tekintenek a játékra, elégedettek lesznek, növelhetik önbizalmukat.

Így válaszd ki a tökéletes játékot!

A legideálisabb játék megtalálása akkor könnyű, ha tisztában vagyunk az elvárásainkkal, és tudjuk, hogy kinek szánjuk az építőjátékot. A korosztály mérvadó tényező, hiszen a legkisebbek számára célszerű olyan játékot beszerezni, amely nagyobb méretű elemekből áll.

Vegyük figyelembe a gyermek érdeklődési körét, hogy olyan tematikájú vagy figurákkal rendelkező kiadást válasszunk, amely valóban passzol hozzá. A praktikumra is gondolhatunk, például ha utazások alkalmával magunkkal vinnénk, olyan verziót részesítsünk előnyben, amely ezzel kompatibilis. Ekkor nem az ezer darabos játék lesz a befutó.

Bárhogy is döntsünk, biztosan megtaláljuk azt az építőjátékot, amelyet akár éveken át szívesen használnak a gyerekek!
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.