Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az emberek lelke éberkómába esett

A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció.

Varga Judit szerda este közel kétórás interjút adott a Frizbiben, amiben elmondta, hogy milyen volt együtt élni Magyar Péterrel több, mint tíz éven keresztül. Ebben az interjúban a maga módján alátámasztotta mindazt, amitől az országos sajtó, a Megafon, a jobbos véleményvezérek már napok óta hangosak, miszerint az ellenzéki oldalon kikiáltott új messiás, ha befejezi a Facebook-élőzéseket és lejön a színpadról, akkor egy nárcisztikus önimádó, mindemellett egy párkapcsolati abuzáló.

A hangsúly a „maga módján” van, ugyanis Varga Judit gondolatai nem egy gondosan megtervezett kommunikációs füzérre voltak felaggatva, ahogy ugyanerről a témáról exférje megannyi médiumban előszeretettel beszélt már. Nincs az a rogáni gépezet, ami képes lenne mesterségesen előállítani azt a kapcsolatban terrorizált nőt, akit állítása szerint bezártak a szobába, terhesen nekilöktek az ajtónak, akinek a családja előtt egy kést szorongatva járkált fel-alá a férje, akitől majdnem az ablakon keresztül kellett elmenekülnie és akinek az intellektuális képességeit még igazságügyi miniszterként is folyamatosan megkérdőjelezte párja, aki szerint a nők amúgy sem valók a politikába. Azt a belülről jövő feszültséget, ami egy elfojtott sírás formájában ütközött ki a Kormány egykori brüsszeli bokszkesztyűjén egyszerűen nem lehet megtervezni és egy enter billentyűvel beindítani.

Varga Judit a FrizbibenVarga Judit a Frizbiben

Az interjút minden bizonnyal kielemzik majd a pszichológusok, ahogy azt Magyar Péter partizános fellépésével is megtették. Viszont teljesen felesleges az ilyen diploma, csupán átlagos érzelmi intelligenciára van szükség, hogy valaki ezek után felhúzza a szemöldökét, amikor Magyar Péter majd hosszan elmondja, hogyan tartja sakkban egykori feleségét a hatalom, hogyan adják a szájába a meg nem történt dolgokat, talán Rogán Antal még személyesen is csepegtette a műkönnyet Varga Judit szemébe, miközben ott bujkált a Frizbi stúdiójának kanapéja mögött. Mindezt teszi majd azzal a kimért stílusával, amiben úgy tűnik, hogy minden kimondott szó egy előre megtervezett forgatókönyv szerint hangzik el. Nincs benne „ő” betű, nem változik a hangszín, ha mégis, az csakis a szöveg szempontjából a megfelelő helyen, megfelelő időben. Mint amikor lefut egy számítógépes program, ami imitálja az érzelmeket.

Részlet Magyar Péter Partizánnak adott interjújábólRészlet Magyar Péter Partizánnak adott interjújából

Viszont a Varga Judit által elmondottak önmagukban csupán kimondott szavak, elmesélt történetek egy bántalmazó kapcsolatról. Hangfelvételt ő nem készített. Az ő, vagy exférje hitelessége fölött csupán megfelelő érzelmi intelligenciával lehet pálcát törni.

Varga Judit esete viszont nem rendkívüli. Nők tömegei és némely esetben férfiak is szenvednek ettől életükben. A magyar közvélekedésben pedig egészen eddig úgy látszott, hogy a politikai ideológiákon felülemelkedve konszenzus volt a bántalmazó kapcsolatok elítélésében. Persze könnyű úgy sajnálkozni, ha a témával foglalkozó cikkekben az illusztráció csupán egy olyan, az arcát a tenyerébe temető modell nő, aki nincs megszemélyesítve, vagy amikor a bántalmazott nők érthető okokból arc és igazi név nélkül vállalják csak az interjúkat.

Itt viszont kiállt egy nő, aki mindkettőt vállalta. Az első reakciók pedig, amik a Magyar Péter által jelenleg leuralt közösségi médiában érkeztek megdöbbentőek voltak. Érzelmi diszlexiások estek neki a begyakorolt mantrával, hogy tollba mondták Varga Juditnak az összes kijelentését, sőt volt olyan is a Youtube-on megtekinthető videó alatt, aki azt kérte számon, miért nem vette fel titokban diktafonnal a veszekedéseket.

Varga Judit esete nem egy nyugati Johnny Depp és Amber Heard-ös metoo sztori. Már csak azért sem, mert az ok-okozati viszonyban megfordultak a szerepek és a bántalmazott kényszerült arra, hogy reagáljon a kijelentésekre miután a másik fél állt ki először a nyilvánosság elé. Na, meg azért sem, mert itt a közvélemény nem állt ösztönszerűen egyből a vélt bántalmazott fél mellé, ahogy azt a hollywoodi esetekben látszott.

Persze ne is álljon reflexből mellé, ahogy egyik oldalhoz se! De, amikor az alapvető emberi érzelmek kimutatásában ekkora különbség van a két fél között, nem extrém elvárás a közvéleményt megtestesítő embertömegtől, hogy legalább egy gondolatmenetet indítsanak el az agyuk neuronjaival: vajon Magyar Péter igazat mond és csak a Rogán-féle minisztérium formálja volt feleségének mondatait, vagy az egykori fideszes miniszternőnek tényleg igaziak voltak a könnyei?

Azt pedig mindenki a maga értékrendje szerint döntse el, hogy mi fenyegetőbb a magyar társadalomra nézve. Hogy egy feltételezhetően önimádó, agresszív alak próbál politikai babérokra törni, vagy az, hogy relativizálva lett a kapcsolaton belüli erőszak.

Hajas Bálint
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? választás 2024 Veszprémben az ellenzék szerint is ilyen jól mennek a dolgok? Hogyan lehet jellemezni azt a teljesítményt, amikor a végeredménynek csupán 0,11%-án szeretne módosítani valaki? Márpedig a legutóbbi közgyűlésen pontosan ez történt, amikor az amúgy általában szürke napirendi pontok között ott volt Veszprém 2024-es költségvetésének vitája is, amihez a helyi ellenzék  egy módosító indítványt nyújtott be, ami a teljes büdzsének csupán a 0,11%-át érintette. 2024. március 5. 14:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.