Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

75 éves jubileumát ünnepli az Ipari

2024. március 21. 14:28
Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát.

1949-ben jött létre a Vegyipari Technikum, amely első tanévében még a mai Padányi épületében működött, hogy aztán az angolkisasszonyok rendházában találjon magának végső otthont. Az egykori rendházat az évtizedek során újabb szárnyakkal bővítették, és ezzel együtt fejlődött az iskola portfóliója is. Jelenleg vegyész, környezetvédelmi, gépész, informatikai, mechatronikai és kisgyermekgondozó szakokon tanulhatnak a fiatalok. 

A háromnegyed évszázados jubileumot sokszínű programsorozattal ünnepelte az intézmény. Kikerült az Iskola utcai kerítésre egy molinó, mely a többgenerációs iparis családokon keresztül szemezget az iskola történelméből. Szerda délelőtt több mint ötven egykori iparis diák tért vissza az alma materbe és beszélgetett a ma itt tanulókkal régi emlékeiről valamint életpályájáról. Délután öregdiák találkozót szerveztek, míg a jubileumi hét programsorozatára az esti gálaműsorral tették fel a koronát a Petőfi színházban, ahol jelenlegi és korábbi diákok mutatták be közös műsorukat. 

A gálaesten dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, az iskola egykori diákja köszöntötte a megjelenteket. Felelevenítette, hogy nemrég a tanárképzésben résztvevőkkel folytatott beszélgetés során szegezték neki a kérdést: jó döntés volt-e ezt az iskolát választani? Ő úgy gondolja, az volt: az Ipari építkezik a régi hagyományaiból, és ma is az egyik legnagyobb erénye, hogy kerek egész embereket képez, a természettudományos tárgyak mellett a közismereti területeket, a kultúrát, a sportot is fontosnak tartja. Itt a tanulók nemcsak szaktudásra tehetnek szert, hanem elsajátíthatják a praktikus és tényközpontú gondolkodást is. Mint mondta, ő maga is a mai napig építkezik a rendszerben látáshoz kapcsolódó, itt megszerzett képességeire, és jó szívvel emlékezik vissza azokra a nagy pedagógus egyéniségekre, akik nem csak az általuk oktatott tárgyakra, de emberségre, csapatmunkára is tanították. 

Magyar ZitaMagyar Zita

Magyar Zita a hivatal elnökeként ma is bátran biztatja a nyolcadikosokat, hogy válasszák az Iparit, mert ez egy hagyományokkal rendelkező, a magas szakmai tudást és a tanulók önmagukba vetett hitét erősítő intézmény. A gazdaság, technológia, munkaerőpiac változásai kihívások elé állítják a szakképzést, melyekre hatékony választ kell adni. Új szakmák jelennek meg, átalakulnak a munkakörök, ezért kreatív, rugalmas, versenyképes tudásra van szükség. Olyan intézmények kellenek, amik ilyen fiatalokat képeznek, mint ahogy az Ipari is teszi.

Az iskola jubileumi programsorozata csütörtökön nemzetközi diákkonferenciával folytatódik, melyen a magyar fiatalok mellett olasz tanulók is részt vesznek a Selye János laboratóriumfejlesztési pályázathoz kapcsolódóan. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. tegnap 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.