Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem

2024. március 19. 14:38 // Forrás: Nyitókép: Fux Marcell/Pannon Egyetem
Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései.

Négyszázzal többen jelentkeztek idén a Pannon Egyetemre, mint tavaly, ami akkor az elmúlt tíz év rekordja volt. Portálunk megkereste Csillag Zsoltot, a felsőoktatási intézmény kancellárját, hogy többet megtudjunk arról a stratégiáról, ami révén a veszprémi egyetem várakozáson felül teljesített a 2024-es jelentkezési időszakban.

Megtudtuk, hogy bár a korábbi évek kimagasló számainak tükrében tisztában voltak azzal, hogy a Pannon Egyetem láthatósága hazai és nemzetközi szinten is jóval erősebb, mint a korábbi időszakban, az idei felvételi eljárás így is számos homályos foltot tartogatott, amelyek miatt előzetesen nem tudtak pontosan kalkulálni a jelentkezők számával.

Ennek egyik oka a szakképzési rendszer átalakulása, ahonnan minden évben számos fiatal jelentkezett az egyetemekre, idéntől viszont ötödik évben is a szakképzési rendszeren belül maradnak a diákok. A másik tényező, ami hatással van az egyetemi jelentkezések számára, az a korábbi kötelmek eltörlése, mint például a kötelező nyelvvizsga. Ez a könnyítés tavaly már érvényes volt, így akkor könnyebb volt magas számokat produkálnia a hazai egyetemeknek, a Pannon viszont a tavalyi rekordév után megmaradt a csúcson, sőt túl is szárnyalta azt.

Ez azért is kimagasló eredmény, mivel országosan 5500 fővel csökkent a felsőoktatásba jelentkezők aránya, a Pannon Egyetemre mégis négyszázzal többen adták be a jelentkezésüket,

összesen 9483-an, akik közül 2421-en első helyen jelölték meg Veszprémet.

Csillag Zsolt külön kitért az idén először meghirdetett pszichológia szakra is, ami repülőrajtot vett több mint 500 jelentkezéssel, amelyből 103 első helyes.

Fontos kiemelni, hogy a tíz legnépszerűbb szak közül négy a Gazdaságtudományi Kar, négy a Humántudományi Kar, kettő pedig a Műszaki Informatikai Kar képzése.
A Pannon Egyetemet első helyen megjelölő jelentkezések listáját a programtervező informatikus nappali, az óvodapedagógus levelező és a pszichológia nappali alapképzés vezeti.

Csillag Zsolttal készült korábbi interjúnkban részletesen beszélgettünk arról a stratégiáról, amit a Pannon Egyetem követ a beiskolázás és a szakok szervezése során is. A „nem elég jónak lenni, annak is kell látszani” kijelentés a kancellártól mára szállóige lett az egyetemen, a gyakorlatban pedig már többször visszaigazolta magát az aktív online és személyes jelenlétben is, hiszen a Pannon Egyetem beiskolázási stratégiájának az is a része, hogy számos középiskolába személyesen látogatnak el.

Ami pedig az új képzések szervezését illeti, folyamatosan reagálnak a piaci igényekre, ez hívta életre a pszichológia, a tanító, vagy éppen az óvodapedagógus szakokat is, de a Gazdaságtudományi Kar és a Műszaki Informatikai Kar közös gondozásában a mesterséges intelligenciára alapuló képzések is bekerültek a kínálatba.

vehir.hu
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. ma 18:22 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.