Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

Hová tűnt az udvariasság?

2023. május 14. 21:19
Simon Dani jegyzete egy társadalmi problémáról.

Napjainkban sajnos egyre sűrűbben tapasztalom, hogy az udvariasság kezd kikopni a társadalomból. A kedvességgel, figyelmességgel olykor-olykor nem is tud mit kezdeni a másik fél, hiszen azt gondolja, az illető flörtölni próbál vele. Mégis vallom, hogy a társas kapcsolatok, a kommunikáció alapja a kölcsönös tisztelet. Sőt mi több az udvariassággal nemcsak másokat, hanem magunkat is illetjük.

Hiszen a viselkedésünk nem attól függ, hogy mások mit érdemelnek, hanem, hogy mely elvek mentén építjük az életünket, melyek azok a normák, amelyek nélkül nem lehetnénk önmagunk. Más kérdés, hogy a generációk változásával merőben más lett a felfogás is: régen a hölgyek számára természetes volt a segítségnyújtás, mára már olykor kikérik maguknak, ha „gyengébb nemnek vannak titulálva”.

Kérdezem én, miért nem tekintenek kiváltságként a „gyengeségükre”? A férfiakhoz – hangsúlyozom, valódi férfiakhoz – hozzátartozik az előzékenység, felsőbbrendűség helyett ösztönből cselekszenek. Nőkkel, idősebbekkel egyaránt, mindemellett pedagógiai jelleggel gyermekekkel is, bár utóbbit a mai világban szintén át kell gondolni, hiszen a kétségek és előítéletek csakugyan átfonják a hétköznapjainkat.

Ha ez a fajta tendencia folytatódik, meggyőződésem, hogy idővel a társas lény, az ember egyedül fog maradni. Hiába él majd mellette tízmilliárd azonos egyed, csupán az online térben fog létezni. 

Addig viszont ne legyünk restek előre köszönni, megfogni az ajtót, átadni a helyünket és kimondani, hogy „köszönöm!”

Simon Dani
további cikkek
,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   tegnap 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.