Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar és finn testvérvárosok osztották meg egymással saját 21. századi módszereiket

2022. szeptember 29. 1:46
„A magyarok és a finnek az évszázadok során sohasem voltak egymás ellenségei, a rokonságunk mellett pedig szoros barátság is összeköti a két nemzetet” - hangzott a szerdán kezdődött Magyar-Finn Testvérvárosi Konferencia megnyitóján Veszprémben a Hangvillában. A baráti kötelékeken túl a mostani találkozó még inkább megerősítheti a magyar-finn kapcsolatokat, ugyanis a konferencia olyan 21. századi témákat jár körbe, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció és a kreatív ipar, mindezt a két nemzet saját példáin keresztül.

Tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar-Finn Testvérvárosi Konferenciát, amelyen a skandináv ország településeinek és a magyar városok és falvak vezetői találkoznak egymással. A kapcsolatot azon felül, hogy a két országot összeköti az eredettörténetük, jelen esetben azok a testvérvárosi együttműködések adják, amelyek már hosszú évtizede a kisközösségek szintjén tartják életben ezt a barátságot.

Veszprém estében ez a város Rovaniemi, az északi sarkkör mellett fekvő település, amely a finn Mikulás otthona is egyben már közel fél évszázada ápol testvérvárosi kapcsolatot a bakonyi megyeszékhellyel, de ez csupán egy abból az 50 testvérvárosi együttműködésből, ami összeköti a finn és magyar településeket.

Közülük többen is személyesen ellátogattak Veszprémbe, ahol szeptember 29-30 között tartják a Magyar-Finn Testvérvárosi Konferenciát.

Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is jelen volt a konferenciánOvádi Péter, országgyűlési képviselő is jelen volt a konferencián

A testvérvárosi kapcsolatokban ünnepi eseménynek számító megnyitón a házigazda szerepében Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntötte a résztvevőket, akik között ott volt Pertti Anttinen, Finnország budapesti nagykövete is.

A városvezető beszédében méltatta azokat a kulturális programokat, amelyek a finn hagyományokat megelevenítve, de már a veszprémi hagyományos városi események között is állandó helyet foglalnak el, mint például a Juhannus-nap júniusban. Ebben kiemelt szerepe van a Veszprémi Magyar – Finn Egyesületnek, akik a civil oldalról segítik megismertetni északi testvéreink színes kultúráját a helyiekkel, tért ki a VEMAFI szerepére a polgármester.

Porga GyulaPorga Gyula

A konferencián jelen volt Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter is, aki úgy fogalmazott, a földrajzi távolság ellenére a magyarok fél szemmel mindig figyelték a finneket, az elmúlt 100 évben pedig példátlan fejlődésen mentek át, kiváltképp a technológiai innováció területén, gondoljunk csak a Nokia márkára, ami ugyancsak Finnország világterméke.

A miniszter felhívta a figyelmet arra is, nem szégyen, ha tanulunk egymástól, ha megosztjuk egymás jó példáit, ráadásul a magyarok és a finnek között sohasem állt fent ellentét, a két nemzet mindig békében élt egymással, ez még egy olyan tényező, ami segíti a mostani párbeszédet is.

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Navracsics Tibor ezzel arra utalt, hogy a konferencia tematikája olyan modern kori kérdésekre keresi a választ jó gyakorlatok bemutatásával, mint amilyen a fenntarthatóság, a digitalizáció és a kreatív ipar. A konferencia résztvevői hallhattak előadást az okos városok digitális megoldásairól, a fenntarthatóság és a helyi környezet megóvásáról, csütörtökön pedig a kreatív ipar és a kulturális örökség kapcsolatát járják körbe finn és magyar szakemberek segítségével.

Visszatérve a szerdai megnyitóra, azután, hogy Pertti Anttinen, nagykövet is személyesen köszöntötte a megjelenteket, a magyar államigazgatás részéről Varju Krisztina, a Külgazdasági És Külügyminisztérium európai kapcsolatok fejlesztéséért felelős helyettes-államtitkára, valamint dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is felszólalt néhány gondolat erejéig.

Utóbbi elmondta, az önkormányzatoknak a kötelező feladataikon felül erkölcsi felelősségük is van, hogy ápolják a kultúrát és a nemzetközi kapcsolataikat, ehhez pedig kiváló alkalom a mostani veszprémi konferencia.

 

Veszprém 2016-ban viselhette a Finnugor Kulturális Főváros címet, akkor több kulturális program is e hagyományok köré szerveződött a városban.

Kapcsolódó cikk
Elkezdődött a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat
Veszprém és Iszkaszentgyörgy megosztva viselheti a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. A rendezvénysorozatot pénteken nyitották meg a Hangvillában.
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.