Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
17°C
2024. május 12. Pongrác
Veszprém
17°C

Elkezdődött a Finnugor Kulturális Főváros programsorozat

2016. január 22. 22:31
Veszprém és Iszkaszentgyörgy megosztva viselheti a Finnugor Kulturális Főváros címet 2016-ban. A rendezvénysorozatot pénteken nyitották meg a Hangvillában.

Az eseményen Porga Gyula veszprémi polgármester elmondta: először 2013-ban neveztek meg finnugor kulturális fővárost, és azóta jellemzően Veszprémnél lényegesen kisebb települések töltötték be ezt a feladatot. Idén két olyan magyar önkormányzat nyerte el ezt a címet, ahol erősek a finnugor hagyományok. Veszprémnek több mint negyvenéves kapcsolata van Tartuval és Rovaniemivel, barátságok alakultak ki, és ezekre a testvérvárosi kapcsolatokra is építkezik az idei program.

Porga GyulaPorga Gyula

A kínálat összeállításában fontos szempont volt, hogy – jelentős részben alapozva a már meglévő kulturális értékeinkre – lehetőleg minden művészeti ágban tudjunk valami érdekeset mutatni, és a finnugor partnereinket is megismertessük a magyar kultúrával.

A kultúra mellett a tudományos életben is szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez, ebben a Pannon Egyetem lesz az önkormányzat partnere.

Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere szerint büszkeség és megtiszteltetés a cím birtoklása a 25 milliós finnugor világban, amihez Iszkaszentgyörgynek is komoly kötődése van. 1944-ben ezen a településen működött a Finn Nagykövetség a budapesti bombázások idején; van észt és finn testvértelepülésük is, és a finn köztársasági elnök is ellátogatott már a településre.

Gáll AttilaGáll Attila

Elindítottak egy ösztöndíjprogramot, melynek keretében egy udmurt lány látogatott el a településre. Weboldalukon észt, finn, udmurt nyelven is igyekeznek a magyar kultúrát megismertetni a nyelvrokonainkkal. Gáll szerint ez az év lehetőséget ad arra, hogy megmutassuk magunkat, pozitív hírt adjunk magunkról világnak.

Petri Tuomi-Nikula finn nagykövet levélben köszöntötte a megjelenteket. Megköszönte a két önkormányzat munkáját, és kívánta, hogy az idei programok segítsenek tovább gazdagítani a magyarok és a finnugor nemzetek közötti kapcsolatokat. A programsorozat elemeként megnyitották a Reguly-társaság vándorkiállítását, egy udmurt porta felépítését bemutató fotókiállítást, ami dr. Salánki Zsuzsanna nyelvész, kutató munkája.

Pohárköszöntőt mondott dr. Szoboszlai András, a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület elnöke. Kijelentette: szeretnék eljuttatni a finnugor világ értékeit "azokhoz is akik hisznek benne, és azokhoz is akik nem", ezek a népcsoportok mind több száz, ha nem több ezer éves kultúrával, hagyományokkal rendelkeznek, amit érdemes bemutatni. Hozzátette: reméli, hogy ez az év ablak lesz a világra, amin kitekintve megismerhetjük a finnugor értékeket, és amin keresztül Európa is megismerhet minket.

A megnyitón közreműködtek a Csermák Antal Zeneiskola növendékei.

Porga Gyula és dr. Szoboszlai AndrásPorga Gyula és dr. Szoboszlai András

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Átadták a Gizella-díjakat Átadták a Gizella-díjakat Szombat este a hét megkoronázásaként a Gizella-díjak átadására is sor került. Idén Kellerné Egresi Zsuzsanna, Lugossy László, valamint a Zonta Club érdemelte ki az elismerést. tegnap 20:51 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Csaknem háromezer program az idei Művészetek Völgyében Minden eddiginél több programmal várja a látogatókat a 33. Művészetek Völgye: az összművészeti fesztiválon csaknem háromezer zenei, irodalmi, színházi, táncművészeti, családi és egyéb esemény közül választhatnak a látogatók július 19. és 28. között Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. 2024. május 9. 19:37 A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók A 21. század szerzetesei már nem kódexmásolók „A szerzetesrendek olyan közösségek, akik bezárkóznak a világ elől, mindig morcosak és a nap legnagyobb részében zsolozsmáznak és másolják a kódexeket.” – Legalábbis a máig élő sztereotípiák sokszor ezt mondják róluk. A valóság pedig teljesen más a 21. században. Erről Mihályi Jeromos atya, a Tihanyi Bencés Apátság perjelje mesélt múlt héten az ActiCity-ben a Balaton 2024 konferencián. 2024. május 8. 14:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.