Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C

2022 az üveg éve a Laczkó Dezső Múzeumban

2022. január 28. 11:12 // Forrás: Laczkó Dezső Múzeum
2022-ben minden hónap első szombatján az üveget ünneplik a Laczkó Dezső Múzeum látványraktárában és online felületein.

A Nemzetközi Üvegszövetség (ICG) javaslatára az ENSZ 2022-t az üveg nemzetközi évének nyilvánította. Az ünnepléshez a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozik, gyűjteményeikben számtalan régészeti, néprajzi, iparművészeti és képzőművészeti jellegű üvegtárgy található.

Az üveg az emberiség egyik legfontosabb és sokoldalúbb találmánya, mindennapjaink nélkülözhetetlen anyaga, amely újrahasznosítható és környezetbarát tulajdonságainak köszönhetően a fenntartható fejlődés záloga is egyben – írja közleményében a Laczkó Dezső Múzeum.

Az egész éven átívelő programsorozat keretében hónapról-hónapra bemutatják a múzeum legjelentősebb üvegeit különböző nézőpontok felől megközelítve. A kortárs üvegművészeti gyűjtemény állandó kiállítóhelyén, a látványraktárban a nagyközönség élőben is megtekintheti új az új szerzeményeket, melyeket maguk az alkotók fognak leleplezni. 

A középpontban most is a múzeum 1980-as években megalapozott, kortárs üvegművészeti gyűjteménye áll, de emellett külön kiemelik a néprajzi, történeti és iparművészeti gyűjteményben őrzött szakrális és nemzeti jelképeket megjelenítő régi üvegtárgyakat is, és a többszáz éves régészeti üvegekről sem feledkeznek meg. Folytatják nagysikerű, a veszprémi üvegablakok világába kalauzoló üvegsétákat is.

vehir.hu
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. tegnap 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33 Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott május 6-10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. 2024. május 13. 8:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.