Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen

2021. november 26. 12:15
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.

A Pannon Egyetem és konzorciumi partnerei több mint 4,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el körforgásos gazdasági alapokon nyugvó fenntarthatósági kompetenciaközpont létrehozására a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól. Ennek keretében szereztek be egy a hulladékok optikai válogatására alkalmas berendezést.

– Az lenne a jó, ha nem kellene ezt az eszközt bemutatni, nem lenne rá szükség, mert úgy élnénk, hogy nem keletkezne hulladék – vázolta a távlati célt dr. Gelencsér András rektor. Elmondta: amíg ezt az ideális állapotot nem érjük el, addig az a fontos, hogy a hulladékot minél nagyobb arányban hasznosítsuk. Márpedig a hulladék olyan nagyságrendben képződik, hogy a válogatás folyamatát mindenképpen automatizálni kell, hogy esélyünk legyen ezzel az áradattal megbirkózni.

– Elkezdtük egy olyan optikai megoldáson, képfelismerő szoftveren alapuló berendezés előállítását és gyártását, amivel a jelenleg működő hulladékválogatók kihasználtságát és eredményességét javítani tudjuk, ennek prototípusát építjük az egyetemen – magyarázta dr. Kurdi Róbert egyetemi docens. – A berendezés egyaránt használható szelektív és vegyes hulladék válogatására is. 

A gép a szállítószalagon érkező hulladékot kamerarendszerrel figyeli, a fényvisszaverődések alapján válogatja a különböző hulladéktípusokat, akár szín alapján is képes szelektálni, ami azért fontos, mert a különböző színű anyagokban különböző adalékok vannak, amik a további felhasználás során jelentőséggel bírnak. 

Dr. Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke az oktatás területén zajló, egyre élesebb nemzetközi versenyről beszélt, amelyben a Pannon Egyetem az élvonalba kíván tartozni. A fenntarthatósággal kapcsolatos innováció és tudományos kutatások az egyetem fő profiljához tartozik, így ez a projekt az egyetem jövőjét is megalapozza. 

Ehhez a gondolatmenethez csatlakozott dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, aki megjegyezte: a Pannon Egyetem felrajzolta a saját útját a jövőbe, megfogalmazta a célját: ő szeretne a körforgásos gazdaság első számú magyarországi, közép-európai egyeteme lenni.

Ovádi Péter parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a Pannon Egyetem olyan gazdasági növekedést biztosító tudásbázist jelent, ami vállalkozásokat vonz a térségbe. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. tegnap 18:22 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. tegnap 8:38 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.