Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C
2025. december 5. Vilma
Veszprém
6°C

Hétvégén a veszprémiek is megismerhetik a kenyér lelkét

2021. szeptember 1. 15:43 // Forrás: Kenyérlelke fesztivál
Rohamosan nő a kézműves pékségek száma Magyarországon, az elmúlt egy évben nagyjából harminc pékség nyílt országszerte és ilyen ütemű növekedés várható az elkövetkezendő években is. A már hat éve létező Kenyérlelke fesztivál első alkalommal látogat el Veszprémbe, ahol helyi gazdák, molnárok és pékek találkoznak a Budapestről érkező neves kézműves pékségekkel , osztják meg egymással tapasztalataikat és adnak ízelítőt termékeikből szombaton az Óváros téren.

A Kenyérlelke fesztivál, a hagyományosan kenyeret készítők legrangosabb találkozója hazánkban, amely az elmúlt hat évben mindig augusztus 20-án került megrendezésre Budapesten. „A budapesti Kenyérlelke fesztiválra az ország minden részéből érkeznek versenyzők és kiállítók, de elnézve az otthonsütők számának radikális emelkedését, úgy döntöttünk, kilépünk a főváros falai közül. Büszkék vagyunk rá, hogy idén a Kenyérlelke fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat része lett” – mondja Till Attila a rendezvény egyik alapító szervezője.

A várost körül ölelő régió nagyon fontos kulturális és gasztronómiai központ, az itt élő kényérkészítőkkel egyetemben, így maga a fesztivál a helyi és budapesti neves éttermek és termelők részvételével megrendezett fontos gasztronómiai esemény is egyben.

A találkozó fő célja, hogy a kovászos kenyér szerelmeseit regionális szinten is összehozza évente egy nagyszabású családi rendezvény keretében, ahol megismerhetik egymást, kicserélhetik tapasztalataikat és bemutathatják a nagyközönségnek termékeiket, illetve az otthonsütőknek rendezett versenyen, rangos gasztronómiai zsűri részvételével összemérjék tudásukat. Célja, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, annak elkészítési változatait és eredeti ízeit, és amennyire csak lehet, együnk jó kenyeret.

Egyre divatosabb kenyeret készíteni otthon. A pandémia szintén ezt a folyamatot erősítette, nem csak finom és egészséges, de hasznos is, ha minél több ember tudja otthon előállítani a család számára a kenyeret. Mindemellett egyre szélesebb réteg érdeklődik a jó hazai alapanyagok fellelhetősége iránt, nagyon sokan keresik a jó minőségű magyar lisztet, vajat, tejet, tojást.

Itt tehát minden a kenyérről szól: a gyerekek játékos formában tanulhatják meg a kenyér és péksüteményeknek a készítését, a felnőttek pedig a számtalan szórakozási lehetőség mellett végigkóstolhatják és meg is vásárolhatják a legjobb magyar kenyereket.

A profi pékségek szaktudásukkal és a termékeikkel lesznek jelen. Az otthon sütők számára versenyt is szerveznek fehér/félbarna kenyér kategóriában.

A versenyen helyezést elérő otthonsütők oklevelet kapnak, az első helyezett pedig egy igen értékes díjat, egy KitchenAid Artisan 4.8 literes robotgépet nyerhet. A találkozóra és versenyre csak olyan kenyereket várnak, amelyek természetes alapanyagokból és természtes (vad-) kovásszal készültek!

A szervezők büszkék rá, hogy több olyan veszprémi kenyérkészítő is van már, akiknek a múltjában megjelenik a Kenyérlelke fesztivál, mert korábban versenyeztek Budapesten az otthon sütők között. A Derce pékbisztróból Papp Zsanett például egy ilyen pék! A Mákmoiselle pékség alapítójának édesanyja pedig baguette kategóriában nyert pár évvel ezelőtt, és ennek a győzelemnek is hatása volt a pékségük megnyitásában. Szeptember 4-én mindkét pékség kiállító lesz a veszprémi fesztiválon.

A rendezvényen kiállító veszprémi és Veszprém megyei pékségek mellett jelen lesz a budapesti Kenyérlelke fesztiválon rendszeresen szereplő pékségek közül is jónéhány, amelyek vezető pékjei Ormós Gabi (Jenői pékség/ Kovászlabor) vezetésével workshopokat tartanak a helyszínen, ezzel is népszerűsítve a jó magyar kenyér elkészítési módjait.

Bővebb információ a fesztiválról és részletes program: www.kenyerlelke.hu

Kiállítók a helyszínen, akiknek a termékeit, kenyereit, italait meg lehet kóstolni, vásárolni:

Ital: Mayer szörp, BWT víz, Roastopus kávé, Ugar sör, Superjuice, Kristinus borbirtok, Balkezes kézműves sör.

Pékségek, malmok: Panelpék, Freyja, Panificio Il Basilico, Derce Pékbisztró Veszprém, Pipacs, Andriska Pékbisztró, Pano pékség, Marmorstein pékség, Pékműhely, Szápári Ökofarm és Biomalom, Búzalelke, Szabó Hengermalom, LisztFelhő (Várpalota).

vehir.hu
további cikkek
Ne az ünnepre várjunk, hanem legyen a palack megbontása az ünnep! közélet Ne az ünnepre várjunk, hanem legyen a palack megbontása az ünnep! Sajnos nem ritka jelenség az, hogy a legjobb és legdrágább borok a szekrények vitrinjében pusztulnak el, ahelyett, hogy a hozzájuk illő rangon és miliőben elfogyasszák őket. Mert a legtöbb embernek van legalább egy olyan palack bora, amit „csak akkor nyit ki….” Csakhogy az a bizonyos „akkor”, általában sosem jön el. Zsandár Tamás, a Vehír Borszalon megálmodója és főszervezője szerint tudatos borfogyasztóként ne az alkalmat keressük a palack megbontásához, hanem éppen fordítva, az alkalomhoz válasszuk ki a megfelelő bort. Így nem fogja a többputtonyos aszúk palackjait a pince nemespenésze helyett az otthoni háziport befedni. 2025. november 28. 16:06 Idén is a látogatók döntöttek a legjobbakról a Bakony Expón Bakony Expo Idén is a látogatók döntöttek a legjobbakról a Bakony Expón Vasárnap délután ünnepélyes keretek között adták át a 12. Bakony Expo közönségdíjait a Veszprém Arénában. A vásár idei évében is a látogatók szavazhattak négy kategóriában, hogy eldőljön, kik voltak azok a kiállítók, akik standjukkal, termékükkel vagy vendéglátásukkal a leginkább elnyerték a közönség tetszését. 2025. november 9. 18:51 A város és a vidék ismét egy asztalhoz ül – elindult a Bakony Expo Bakony Expo A város és a vidék ismét egy asztalhoz ül – elindult a Bakony Expo A víz – az élet, a tisztaság és a megújulás szimbóluma – áll a középpontban az idei Bakony Expon, amelyet tizenkettedik alkalommal rendeztek meg a Veszprém Arénában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Veszprém város önkormányzatának közös szervezésében. A háromnapos rendezvény idén is a térségi együttműködés, a helyi termelők, kézművesek és a természet ünnepe lett. 2025. november 7. 23:38

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.