Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
8°C
2024. május 14. Bonifác
Veszprém
8°C

A farsangi fánk, amit a nagyi is megirigyel

2021. január 30. 4:00
Bár a bulikat el kellett engednünk, a farsangi hangulatról még nem kell lemondanunk: fánksütéssel máris megalapozhatunk neki. Hogy biztos legyen a siker, a Gusto13 séfjével, Humli Dáviddal jártunk utána az igazi szalagos fánk titkának.

Mióta világ a világ, a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsangi időszakot maszkabállal, mulatságokkal és torkoskodással ünnepeljük. Ilyenkor szinte minden szabad volt: férfiak gyakran női ruhát húztak, nők férfiruhát, és így jártak házról házra, hogy köszöntsék a lakókat, valamint rendszeresek voltak a karneválok is.

Utóbbiakat állítólag már Mátyás király udvarában is kedvelték, akárcsak a nagyböjtöt megelőző dinóm-dánom szinte kötelező kellékét, a fánkot. A legendák szerint receptjét még Olaszországból hozta magával Beatrix, míg egy másik történet szerint a klasszikus szalagos fánkért Marie Antoinette is igen rajongott. E szerint a francia királyné rendszeresen járta álruhában az utcákat, s egyik ilyen útja során kóstolta meg a finomságot, amely annyira ízlett neki, hogy a fánksütőt azonnal a palotába rendeltette, hogy ossza meg a receptet a cukrásszal, innentől kezdve pedig a királyné folyton ezt kérte a bálokon.

Valószínűbb azonban, hogy az édesség se nem magyar, se nem francia, hanem osztrák találmány. A monda szerint az első fánkot egy kenyereiről híres bécsi pék, bizonyos Krapfen felesége sütötte, akaratán kívül. Egy perpatvar során ugyanis annyira megharagudott a férjére, hogy egy marék kelt tésztát dobott felé, az azonban nem őt találta el, hanem a forró olajban kötött ki. Egy másik verzióban a tésztát a felháborodott nép közé akarta dobni, akik türelmetlenül vártak a kenyerükre, mindenesetre a véletlenül elkészült fánk mindkét esetben osztatlan sikert aratott: a napóleoni háborúkat lezáró bécsi kongresszus alatt is ezt ették a tárgyaló felek.

Tudta? A hagyomány szerint a farsangi fánk fogyasztása az újévi lencséhez hasonlóan szerencsét és bőséget hoz a házhoz, de a szerelmi élet fellendítésében is segít: a lányok annak idején ezzel jelezték kiszemeltjüknek az ismerkedési szándékot, míg maga a szalag a karikagyűrűre utalt.

Népszerűsége ma is töretlen, sokan ugyanakkor ódzkodnak tőle, hogy maguk készítsék el, mert túl bonyolultnak találják. Pedig Humli Dávid, a Gusto 13 Bistro & Delicate séfje szerint nincs benne semmi ördöngösség: ha pár dologra odafigyelünk, pillekönnyű tésztát kapunk, amin szépen formálódik a szalag.

Humli Dávid / Fotó: Gusto 13 FacebookHumli Dávid / Fotó: Gusto 13 Facebook

„A titok alapvetően a lassú, dupla kelesztés, aminek köszönhetően lágy, rugalmas tésztát kapunk. Fontos az is, hogy minimum 20 fokos legyen a helyiség, ahol előkészítjük a fánkot és hogy ne legyen huzat, mert attól megfázik a tészta és nehezebben kel meg, egy masszív tömbbé áll össze és így nem formálódik ki a sütésnél a szalag.

Emellett a rumot se hagyjuk ki: mivel tele van zsírokkal a tészta, ezt a nedves rummal tudjuk ellensúlyozni. Attól nem kell félni, hogy emiatt alkoholos aromája lesz a fánknak, hiszen az elpárolog sütés közben. Cserébe viszont a rum taszítja a folyadékot, így a tészta nem süllyed bele az olajba, nem szívja magába azt, hanem szépen felemelkedik” – árulta el Dávid, illetve konkrét receptet és tippet is adott az ízesítéshez.

Hozzávalók

0,5 kg liszt
2 dl tej
3 tojássárgája (ha kisebb, négy is lehet)
60 szoba hőmérsékletű vaj
50 g cukor
1 tk só
2,5 dkg élesztő
0,5 dl rum
magtöret a díszítéshez

Elkészítés

Először a nedves hozzávalókat rakom össze, a tejet, a tojássárgáját, a rumot, majd hozzámorzsolom az élesztőt. Ezután jöhetnek a száraz hozzávalók, a cukor, a só, illetve a liszt, amit szép fokozatosan szitálok hozzá. A cél az, hogy minél simább, levegősebb és ruganyosabb legyen a tészta, így szépen feljöjjön sütéskor. Ezt a szitálással és a lassú kelesztéssel (az élesztő morzsolásával) tudjuk elérni, valamint azzal, ha a vajat csak a legvégén gyúrjuk hozzá a tésztához.

Extra tipp Dávidtól: A citrusok nagyon jól kiemelik az ízeket. Ha van egy botmixerünk, citrom- vagy narancshéjat, de akár egy grépfrútét is beleturmixolhatjuk a cukorba – nagyon sokat fog dobni az ízélményen.

Ha összeállt a tészta, 45-60 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk és 12 db (kb. 60-70 grammos) fánkot formázunk belőle. Ezután újra letakarjuk a tésztát és további 20 percig hagyjuk kelni. Miután megkelt, 170-180 fokra melegített olajban aranybarnára sütjük a fánkokat. Ha jól csináltuk, elég egyébként csak egy kicsit megmozdítani a fánkot és szinte magától átfordul, hogy a teteje is átsüljön.

Ha a közepét megnyomjuk sütés előtt, a kis "tálkába" is mehet a töltelékHa a közepét megnyomjuk sütés előtt, a kis "tálkába" is mehet a töltelék

Mivel tálaljuk?

Természetesen mára a fánkoknak is rengeteg fajtája terjedt el: „a fővárosban, nagyobb megyeszékhelyen gyakori például a mázzal lekent verzió, bár ennek én kevésbé vagyok híve, hiszen alapvetően fánkot a tésztájáért készítünk” – mondta el nekünk Dávid. Ha mégis szeretnénk extrázni, ehetünk mellé lekvárt – a környéken többféle házi lekvár is kapható –, készíthetünk sodót vagy vaníliás, pisztáciás, csokis krémet, de akár meg is tölthetjük ezzel a fánkot. Ehhez egy csillagcsöves habzsákra lesz szükségünk, amivel a második kelesztés után picit megszúrjuk a fánk oldalát és így töltjük bele a lekvárt vagy a krémet, majd, hogy ne folyjon ki sütéskor, kicsit összecsípjük.

Izgalmas köztes megoldás lehet, ha magtöredékkel díszítjük a kihűlt fánkot. „Nemesvámoson nagyon jó tökmagolaj kapható, amiből finom krémet tudunk készíteni, de az is elég, ha csak ráreszeljük vagy megtörve rászórjuk a magokat a fánkra.”

Dávidnál végezetül azt is megérdeklődtük, vajon készíthető-e fánkból vegán verzió és igaz-e az elképzelés, hogy sütőben is süthetjük a tésztát. Nos, ez esetben a válasz, hogy maradjunk inkább a hagyományoknál: adott esetben a búzalisztet magliszttel, a tejet pedig kókusz- vagy szójatejjel helyettesíthetjük. A sütőt viszont kerüljük, ha igazi, duci szalagos fánkra vágyunk, és nem tömörebb, kenyérszerű tésztára.

Bertalan Melinda
további cikkek
Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott május 6-10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. tegnap 8:51 Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában német nemzetiség Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában A Gizella-napok zárónapján, vasárnap a Hangvillában a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat is képviseltette magát. A gála színvonalas műsorára rendkívül sokan voltak kíváncsiak, mondhatni a csilláron is lógtak. tegnap 14:15 A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között megnyílt a helytörténeti kiállítás, a Mecset utca 11. szám alatt. Sokak munkája a ház, hatalmas összefogás eredménye, de akit mindenképpen ki kell emelni a gyűjtemény összehozása kapcsán, az Magyar Józsefné Ilus. 2024. május 12. 10:54 Az ünnep képes jövőt teremteni Az ünnep képes jövőt teremteni A Veszprémi Főegyházmegye társvédőszentjének, Boldog Gizellának tiszteletére Dr. Udvardy György érsek tartott szabadtéri szentmisét Veszprémben a Szentháromság téren, szombat délelőtt. A misét követően Fekete Gyöngyi, a Veszprémi Főegyházmegye Családpasztorációs Irodájának egykori vezetője vehette át a Gizella-díjat, példamutató munkájáért. 2024. május 12. 10:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.