Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

153 új katona a megyében

2018. január 17. 4:30
Összesen 153 új szerződéses katona, 35 önkéntes területvédelmi tartalékos, több tízezer látogató a toborzásokon és közel 2600 érdekvédelmi ellátott – ezt a mérleget vonta le Soós Gyula őrnagy, a veszprémi Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka a szervezet tavalyi tevékenységéről szerdai évértékelőjükön.

Soós Gyula mindjárt az elején kijelentette: tavalyi feladataikat a szükségesnél kevesebb létszámmal hajtották végre, többször a nyugállományú kollégák segítségét is igénybe véve. A fő tevékenységüknek számító toborzást ráadásul az sem könnyíti, hogy a 343 ezer fős megyében az 5000-et sem érik el a munkanélküliek, vagyis a potenciális jelöltek száma.

Soós GyulaSoós Gyula

A mérleg ennek ellenére egyáltalán nem rossz. Ez elsősorban a többrétű népszerűsítő tevékenységnek köszönhető: a toborzóbuszok oldalán feltüntetett felhívás, a Jutasi úton elhelyezett, a hadkiegeszites.hu oldalát is hirdető molinó, a 2018-ban már minden megyében elérhető toborzósátor és a Takács Szabolcs kormánymegbízott segítségével legyártott toborzó pult mind fontos elemei a sikeres toborzásnak.

A központ emellett 2017-ben új irányba indult el, és nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy minél több rendezvényen is megjelenjenek. Az Agórában megtartott Toborzó Nap, Simicskó István honvédelmi miniszter előadása az egyetemen, az első Honvédelmi Nap az Arénában mintegy 2000 tanulót vonzott, a fiatalok ezen felül több mint 50 rendezvényen – köztük az Utcazene Fesztiválon és a Spartan Race-en – találkozhattak a szervezettel, amelyeken több mint 50 ezer diákot sikerült elérni.

A katonai népszerűsítő tevékenység ugyanakkor itt még nem áll meg. A központ kilenc alkalommal vett részt pályaválasztási napokon és állásbörzéken, de az ifjúsági versenyek, táborok során is jelen vannak, ahol már az egészen kicsik is bepillantást nyerhetnek tevékenységeikbe. Ilyenek voltak többek között az Országos Ifjúsági Honvédelmi Verseny, melynek döntőjébe egyedülálló módón a megyéből ketten is bejutottak, a Hadapród tábor és a nagy sikert arató pápai Honvédelmi Vetélkedő, melyet a központ is be fog építeni a jövőben a megyei rendezvényei közé.

A toborzó tevékenységek között fontos szerepet töltenek még be az iskolákban és a foglalkoztatási osztályokon megtartott tájékoztatók – utóbbi különösen, hiszen innen érkezik a bevonulók legnagyobb része. Soós Gyula hozzátette: nem baj, ha valaki ezeken a tájékoztatókon inkább a továbbtanulást választja, hiszen az ő érdekük is az, hogy minél magasabb képzettségű embereket találjanak, de annak is tudnak alternatívát mutatni, aki a középiskola után a honvédelmet választaná.

Mindennek eredményeként a 2017-es évben 138 legénységi és 15 altiszti/tiszti katona vonult be, ami jelentős növekedés a tavalyelőtti 98 főhöz képest. A szervezet emellett 35 új önkéntes területvédelmi tartalékost is szerződtetett, további 40 személy pedig hamarosan szintén megkapja a szerződését.

A központ ugyanakkor a toborzás mellett jelentős érdekvédelmi feladatot is ellát: összesen 2600 főről gondoskodnak a megyében, ami kiemelkedően magas létszámot jelent. Az odafigyelés viszont kifizetődő: a tavalyi évben például negyedévente a nyugdíjas klubokkal közösen köszöntötték fel a kerek évfordulós nyugalmazott kollégákat, melynek köszönhetően a klubok létszáma is nőtt. Mindemellett a hadisírok gondozásában és a környezet szépítésében is részt vettek az elmúlt évben, 13 középiskolával kötöttek együttműködési megállapodást a közösségi szolgálat teljesítésére, a jövőben pedig a Pannon Egyetemmel közösen terveznek egy kihelyezett toborzó helyet létesíteni az intézményben, ahol az egyetemistákat és a civileket is elérhetik.

Az eseményen Brányi Mária is részt vettAz eseményen Brányi Mária is részt vett

Soós Gyula elmondta, számos kollégának és partnernek tartoznak köszönettel, akik a mindennapokban segítik őket, melyet elismerések kiosztásával nyomatékosított is.

Huszár Péter alezredes, a fő partnernek számító Veszprém Megyei Védelmi Bizottság titkára pohárköszöntőjében elmondta: nagyon jó és szoros kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a központtal – légvédelmi puskák, az új toborzósátrak beszerzését és a honvédelmi kötelék programot is támogatták, a jövőre vonatkozóan pedig további sikereket kívánt a szervezetnek céljai elérése érdekében.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.