Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A hangok gyűlölete

2017. augusztus 1. 14:15
„Ne csámcsogj!” - szólt mindig rám anyukám gyerekként. Csak azért tette, mert nem illik, vagy egy nem rég felismert betegségben szenvedett ő már akkor is, amit ma úgy hívnak mizofónia.

Előfordult már veled, hogy zavart, ahogy az asztalnál valaki csámcsog? És annyira irtóztál ettől a hangtól, hogy úgy érezted, el kell szaladnod, vagy dührohamot kapsz, esetleg „megpofoznád” az illetőt? Nem? Akkor örülj, mert ezek szerint te nem vagy mizofóniás.

A mizofónia annak ellenére, hogy még nem teljesen ismert, és kutatása is igencsak gyerekcipőben jár, a jelenlegei eredmények azt mutatják, hogy a tüneteket az agy hallóközpontjának diszfunkciója, vagyis egyfajta idegrendszeri rendellenesség okozza, és nem a fülekhez, illetve azok túlérzékenységéhez van köze.

Míg korábban a betegségnek neve sem volt, az elmúlt évtizedben a diagnosztizált esetek száma egyre csak nőtt, amiben az internet is közrejátszott. Egyre többen diagnosztizálták magukat, mint mizofóniában szenvedő betegeket. Ma már a lakosság mintegy 15-20%-a érintett az újkori neurofiziológiai rendellenességben.

Egy 2013-as kutatás szerint, melyet az Amszterdami Egyetem végzett, megállapították, hogy

az evéssel összefüggésben lévő hangok - csámcsogás, ropogtatás, nyelés, rágó pukkanása - a legidegesítőbbek mind közül a mizofóniások számára.

De ezek mellett a légzéssel – horkolás, szuszogás – kapcsolatos, vagy az olyan kézzel végzett mozdulatok, mint a toll csattogtatás, illetve a billentyűzet kattogása is kiverhetik náluk a biztosítékot.

Természetesen ezek egy átlagember számára is kismértékben idegesítőek lehetnek, ám ők képesek ezeket a hangokat egy idő után kizárni, míg egy mizofóniában szenvedő nem tud tőlük elvonatkoztatni, aminek hatására csak idegesebbek, feszültebbek lesznek. Ezért is a mizofóniásokat nagyon könnyű agresszív, könnyen felbosszantható embereknek nézni, pedig valójában jóval összetettebb jelenségről van szó az esetükben, mint egyszerű irritációról.

Mivel a kiváltó ok egyelőre nem tisztázott, a mizofóniára egyelőre nincs gyógymód. A rendelkezésre álló terápiás kezelések azonban sokat segíthetnek a rendellenességben szenvedőknek abban, hogy hogyan viseljék jobban, illetve hogyan finomítsák a hangokra adott reakciójukat.

Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.