Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A kamra titkai - gasztrotörténeti előadás a Laczkó Dezső Múzeumban

2017. január 30. 10:43 // Forrás: LDM
A Laczkó Dezső Múzeum 2017. február 9-én, csütörtökön 16:30-kor gasztrotörténeti előadásra várja az érdeklődőket.

Az Étel/Élet Ízek és terek a gasztronómia évszázadaiból című időszaki kiállításhoz kapcsolódva Adamecz Alexandra élelmiszermérnök előadásában bepillanthatunk a tradicionális és a jelenkori tartósítási technikák világába. Az előadást kóstolók teszik még élményszerűbbé.

A főzés, ételkészítés, étkezés az őskorban még rituális eseménynek számított, társadalmi jelentősége volt lényeges. A főzés helyszíne, a konyha sokáig nappali és hálószoba is volt egyben, a bútorzat is ezt tükrözte. 18. századig nyílt tűzhelyeken készítettek ételt. Az első megbízhatóan működő elektromos sütő megjelenése 1930-től, a konyhagépeké 1940-től datálható.
Az élelem tárolhatósága évezredeken át létfontosságú volt a társadalom túlélése szempontjából. A tartósító műveletek célja: az élelmiszerekben található mikroorganizmusok szaporodásának gátlása/elpusztítása, illetve mikrobás szennyeződés kizárása/újraszennyeződés megakadályozása, melyek ökológiai tényezők szabályozásán alapulnak (fény, hőmérséklet, víz).

A hőkezelés, hőelvonás, vízelvonás régóta ismert ma is alkalmazott módszerek. Azonban a ma élelmiszeripara ennél újabb módszereket is alkalmaz, mint például a besugárzásos tartósítás (ultraibolya vagy ionizáló sugárzással); a szerves és szervetlen tartósítószerek alkalmazása (ecetsav, citromsav, szorbinsav, szén-dioxid, kén-dioxid); a szabályozott légterű tárolás; a módosított légterű csomagolás; az SSP („polcálló termékek”) és a sous-vide technológiával előállított termékek.

A változó fogyasztói igények azonban a biztonságos és tápláló élelmiszereken túl egyre növekvő elvárásokat támasztanak az érzékszervi minőség iránt is, és ennek a követelménynek ezek a hőkezeléses technológiák nem mindenben felelnek meg. Ezért, továbbá energiatakarékossági okból is, fokozódó figyelem fordul a hagyományos és kíméletesebb tartósítási technológiák valamint az alternatív energiaforrások felé.

Adamecz Alexandra
élelmiszermérnök

vehir.hu
további cikkek
Rendkívül sikeres évet zárt a Victoria Art &Sport Egyesület kultúra Rendkívül sikeres évet zárt a Victoria Art &Sport Egyesület Ritka az a beszélgetés, amelyben ennyi küzdelem, ennyi hit és szenvedély egyszerre tud megszólalni. Viktória Podolszkajával, a Victoria Art &Sport Egyesület balettmesterével, a Csermák Antal Művészeti iskola tanárával év végén ültünk le beszélgetni, eredetileg a barcelonai verseny, a YOUTH American Grand Prix apropóján, de nagyon gyorsan világossá vált: bőven van még miről beszélni azon túl is. Amit Veszprémben és a nemzetközi színpadokon látunk, az egy hosszú, évek óta tartó, tudatosan épített szakmai út eredménye. tegnap 14:40 Mága Zoltán betartja ígéretét: Újévi koncertet ad Veszprémben kultúra Mága Zoltán betartja ígéretét: Újévi koncertet ad Veszprémben Mága Zoltán Újévi Koncertje Budapesten mára a magyar kulturális élet egyik legnagyobb presztízsű ünnepi eseményévé vált, és 2026-ban ennek a hagyománynak egy új fejezete íródik tovább. Január 10-én Veszprém nem csupán vendégül látja ezt az estét, hanem részévé válik: a koncert országos sorozatának egyik kiemelt állomásaként itt folytatódik az a művészi gondolat, amely közel két évtizede határozza meg az Újévi Koncert szellemiségét. A jelmondat – „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország – a hagyomány Veszprémben folytatódik!” – nem díszmondat, hanem pontos állítás arról, mi történik ezen az estén. tegnap 11:40 Íme egy karácsonyi dalos, verses összeállítás, ami meghozza a hangulatot! karácsony Íme egy karácsonyi dalos, verses összeállítás, ami meghozza a hangulatot! Nem mindig könnyű a hétköznapok rohanásából hirtelen az ünnepekre hangolódni, még akkor sem, ha ez a kedvenc időszakunk az évben. Ahhoz, hogy észrevegyük magunk körül a csodát, nem elég a bejgli íze, a töltöttkáposzta illata. Segíthet a kultúra is! Ahogy egész évben! Jöjjön egy személyes összeállítás a hangolódáshoz! 2025. december 23. 14:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.