Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Így adózott Veszprém megye

2016. október 14. 12:31
A magánszemélyek 2015-ös jövedelemadózásának főbb jellemzőiről tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei kirendeltsége. Megyénkből több mint 170 ezer bevallást nyújtottak be.

Az elmúlt esztendőben 336 milliárd forintnyi összevont jövedelmet vallott be Veszprém megye lakossága, amely 7,3%-os növekedést mutat a 2014-es évhez képest. Ezzel országos viszonylatban a nyolcadik helyre került megyénk, kis mértékben elmaradva a magyarországi átlagtól.

Veszprém, Balatonalmádi, Várpalota és Balatonfüred járások adózói vallották be a legmagasabb összeget megyénkben, itt haladta meg az egy főre jutó összevont jövedelem a megyei átlagot, ami 2 millió 147 ezer forintra rúgott a 2015-ben.

Ezek döntő többsége munkabér jellegű jövedelem volt (96%) – tudtuk meg Dégi Zoltántól, a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazagatóságának igazgatójától. Mint mondta, nem változott a különböző bevallási lehetőségek aránya, 2015-ben is az önbevallást választotta többség.

A 2015-ös év top jövedelme 486 millió forint volt, az összeget munkaviszonyból származó jövedelem után vihették haza.

Tavaly 146 ezer fő rendelkezett munkaviszonyból származó bérjövedelemmel, melynek átlagos havi összege 176 ezer Ft/fő volt. Ez a 2014-es adatokhoz viszonyítva majd 10 ezer forintos emelkedésnek felel meg.

Dégi Zoltán újságírói kérdésre válaszolva elárulta, több mint 5 ezer ember mulasztotta el adóbevallását időben eljuttatni a NAV-hoz. Ők első körben felszólítást kaptak a hivataltól, majd ha ezek után sem történt pótlás, akkor mulasztási bírság kiszabása mellett a hatóság mindent elkövetett a jogkövető magatartás kikényszerítéséért.

Az adózási morál pozitív irányban változott – köszönhetően az online pénztárgépek működtetésének –, de továbbra is minden második ellenőrzés során hiányosságra bukkannak az adóhatóság revizorai – tette hozzá.

Zatkalik Dániel
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.