Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zsúr testnek és léleknek

2016. szeptember 25. 11:24
Jó hangulatú, baráti körben eltöltött, testi-lelki kikapcsolódást nyújtó kultúr-zsúrral ünnepelte 5 éves születésnapját a Veszprém Portré kulturális internetes folyóirat szombat délután.

A Veszprém Portré születésnapi bulija éppen olyan volt, mintha az Íródeák udvarára varázsolták volna a hagyományos disznóvágások önfeledt hangulatát, ahol a konyhai teendőknél fűszerként egy kis kultúrát, tudományt is adtak. És ezt még csak véletlenül sem kell pejoratívan érteni, de hát valóban volt egy kis mangalicapörkölt a tányérokba tálalva, egy kis pálinka, és mellette film- és fotóművészet, irodalom, pici gasztrotudomány és zene.

A délutánt Babják Tamás, a magazin állandó fotósának Portré(k) című kiállítása nyitotta meg az Íródeákban az elmúlt öt esztendő fotóinak válogatásából, melyhez Pethő Imre főszerkesztő intézett néhány szót. Talán ez a fotókiállítás és a délután programja mutatja a legjobban a Portré szellemiségét: hogyan hozzunk létre kis pénzből, sok munkával, de abszolút jókedvűen és szeretettel valami jót.

Valószínűleg ez az, ami a magazin sikerét is adja, a mutatók alapján ugyanis az látszik, az emberek szeretik a Portrét: a mérlegen 15 lapszám – köztük tematikusak, kísérleti jellegűek, „könnyűzenei CD”, nyomtatott kiadvány –, a másik oldalon pedig több mint 64000 egyéni látogató.

Szóval a Portré igazán szerethető, és ez a fotókon is tetten érhető, ahogy az interjúalanyok megnyílva a riporterek és a fotós kamerája előtt, legőszintébb arcukat is megmutatták – azt, amit esetenként még a szülinapi bulin jelenlévő ismerősök is csak ritkán látnak.

A képes összeállítás után aztán Bozsik Péter vajdasági születésű, 1992 óta Veszprémben élő író, szerkesztő, az Ex Symposion főszerkesztője, A pálinka dicsérete és más történetek című novelláskötet szerzője alapozta meg a hangulatot a gasztronómiai programokhoz. Az író a Portré felelős szerkesztőjével, Szaksz Balázzsal beszélgetve mesélt könyve keletkezési körülményeiről, miszerint rá kívánt cáfolni Hamvas Béla gondolataira, aki szerint nincs jó pálinka. Bozsik Péter szerint ugyanis a pálinka a gyümölcs lényege és értelme, náluk pedig óriási hagyománya van a pálinkafőzésnek. Majdnem mindenki főz, és majdnem mindenből. Így készülhetett egyik évben kukoricapálinka, ami élete legrosszabb szeszes itala volt.

A jó pálinka készítésének azonban megvan a titka: érdemes a két ismert technológiát, a kisüstis és az oszlopos módszert ötvözni, az ital pedig akkor lesz a legjobb, ha minél nagyobb mennyiségben mérjük a cefrét, mert úgy könnyebb elválasztani belőle az értékes párlatokat. Erről már Kovács Miklós, a Petendi Pálinkaház vezetője beszélt a könyvtár Kisfaludy-termében, aki saját készítésű, ízes pálinkáinak kóstoltatásával támasztotta alá szavai igazságát.

A gyomor persze nemcsak italt, hanem étket is kíván egy ilyen délutánon. Kiss Sándor operatőr és felesége, Melocco Anna rendező közös, Történet a mangalicáról című ismeretterjesztő filmje részletesen is beavatta a jelenlévőket abba, miért olyan népszerű ma már az egész világon ez a Magyarországon őshonos sertésfajta, majd Felber Károly mangalicapörköltjét falatozva mindenki személyesen is utánajárhatott a mítoszoknak.

S ha már lúd, akarom mondani, malac, akkor legyen kövér: a szülinapi mulatságra a Malac zenekar koncertje tette fel a koronát egy laza rock ’n’ roll esttel. Jó kis összeröffenés volt.

Bertalan Melinda
Cseh Zoltán
további cikkek
Rendkívül sikeres évet zárt a Victoria Art &Sport Egyesület kultúra Rendkívül sikeres évet zárt a Victoria Art &Sport Egyesület Ritka az a beszélgetés, amelyben ennyi küzdelem, ennyi hit és szenvedély egyszerre tud megszólalni. Viktória Podolszkajával, a Victoria Art &Sport Egyesület balettmesterével, a Csermák Antal Művészeti iskola tanárával év végén ültünk le beszélgetni, eredetileg a barcelonai verseny, a YOUTH American Grand Prix apropóján, de nagyon gyorsan világossá vált: bőven van még miről beszélni azon túl is. Amit Veszprémben és a nemzetközi színpadokon látunk, az egy hosszú, évek óta tartó, tudatosan épített szakmai út eredménye. tegnap 14:40 Mága Zoltán betartja ígéretét: Újévi koncertet ad Veszprémben kultúra Mága Zoltán betartja ígéretét: Újévi koncertet ad Veszprémben Mága Zoltán Újévi Koncertje Budapesten mára a magyar kulturális élet egyik legnagyobb presztízsű ünnepi eseményévé vált, és 2026-ban ennek a hagyománynak egy új fejezete íródik tovább. Január 10-én Veszprém nem csupán vendégül látja ezt az estét, hanem részévé válik: a koncert országos sorozatának egyik kiemelt állomásaként itt folytatódik az a művészi gondolat, amely közel két évtizede határozza meg az Újévi Koncert szellemiségét. A jelmondat – „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország – a hagyomány Veszprémben folytatódik!” – nem díszmondat, hanem pontos állítás arról, mi történik ezen az estén. tegnap 11:40 Íme egy karácsonyi dalos, verses összeállítás, ami meghozza a hangulatot! karácsony Íme egy karácsonyi dalos, verses összeállítás, ami meghozza a hangulatot! Nem mindig könnyű a hétköznapok rohanásából hirtelen az ünnepekre hangolódni, még akkor sem, ha ez a kedvenc időszakunk az évben. Ahhoz, hogy észrevegyük magunk körül a csodát, nem elég a bejgli íze, a töltöttkáposzta illata. Segíthet a kultúra is! Ahogy egész évben! Jöjjön egy személyes összeállítás a hangolódáshoz! 2025. december 23. 14:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.