Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Felavatták Mádl Ferenc szobrát Bándon

2016. július 31. 13:47
Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Bánd szülötte tiszteletére avatott szobrot dr. Kövér László házelnök vasárnap délelőtt a település központjában.

A XX. és a XXI. századot átívelő életében a gondviselés sokszor állította Mádl Ferencet választás elé, és ő mindig helyesen választott, mindig a jó döntések embere volt. Mindezt szelíden, derűsen és csendesen tette – mondta a házelnök.

Kövér László felidézte a politikus életpályájának legfontosabb, legmeghatározóbb állomásait gyermekkorától meghurcoltatásán keresztül köztársasági elnöki megbízatásáig. A nemzetközileg is elismert jogtudós munkássága során mindig a nemzeti gondolatot és a magyarságot választotta.

dr. Kövér Lászlódr. Kövér László

A folytatásban az utókorra hagyott szellemi értékét így összegezte: „Mádl Ferenc erkölcsi ereje, nemzeti hűsége és polgári arányérzéke mindannyiunknak reményt és erőt nyújt arra, hogy a ránk váró legnehezebb feladatokat is meg tudjuk oldani, megerősíti hitünket abban, hogy mindig van lehetőség a helyes választásra; abban, hogy a jó mindig legyőzheti a rosszat, ha mi a jó eszközeihez szegődünk.”

Befejezésül Mádl Ferenc ars poeticáját idézte a házelnök: „Isten, gondviselés, emberi méltóság, erkölcs, szabadság, szeretet és szuverenitás.” Mádl Ferenc szobra ezeket az értékeket hirdesse – mondta –, mert a magyar és az európai jövendőnek mindig szüksége lesz az ő példájára.

Steigervald ZsoltSteigervald Zsolt

A múlt megbecsülése nélkül nem lehet jövő sem – nyomatékosította beszédében Bánd polgármestere, Steigervald Zsolt, aki kiemelte: ez az első alkalom, hogy saját szülöttéről avat szobrot község. – Úgy gondolom Bánd polgárai példát mutattak a civil összefogásból – tette hozzá, majd Mádl Ferenc szülőfalujához intézett gondolatit idézte: „Ebben a faluban hatalmas közösségi erő van, s ez az erő kísért végig egész életutamon.”

Gácsi Barna szobrász alkotását Kövér László és Steigervald Zsolt leplezte le és koszorúzta meg, Kovács Mihály római katolikus esperes áldotta meg.

Az ünnepségen megjelent Mádl Ferenc özvegye, Dalma asszony is.

Mádl Ferenc 1931-ben látta meg a napvilágot a Veszprém megyei Bándon. Földműves szülei hat gyermeket neveltek. Elemi iskoláját szülőfalujában kezdte. Szentkirályszabadján, majd a veszprémi piaristáknál folytatta iskoláit. Egyetemi tanulmányait Pécsett kezdte, majd a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerezte jogi diplomáját. 1993-ban a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett. 2000-ben az országgyűlés Magyarország köztársasági elnökévé választotta, tisztségét 2005-ig töltötte be. Az Antall-kormány idején tárca nélküli és közoktatási miniszter is volt. Mádl Ferenc 2011. május 29-én hunyt el.

Zatkalik Dániel
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.