Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

70 ezer torokból szólt a Tavaszi szél vizet áraszt

2016. július 27. 12:24
Éppen 30 éve, hogy a Queen megtartotta legendás budapesti koncertjét.

Ha listázni kellene a magyar koncerttörténelem legepikusabb pillanatait, a Queen 1986-os, a Magic Tour részeként adott budapesti koncertje valószínűleg jócskán az élen végezné. A momentumot, amikor Freddy Mercury a 70 ezres magyar tömeg előtt elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt, máig mindenki megemlegeti. Aki olyan szerencsés volt, hogy ott volt, azért, aki nem kapott vagy vehetett jegyet, azért.

A brit zenekar koncertje valóban szenzációszámba ment, már csak azért is, mert az akkor világsztár zenekarnak ez volt az egyetlen keleti blokkban tartott fellépése. Ráadásul a Kádár-korszak még épp tartott – igaz, épp végóráit élte, de az akkori általános közhangulat alapján még senki nem jósolta volna meg, hogy alig három évvel később kikiáltják a harmadik magyar köztársaságot. És akkor a gázsiról, ami finoman szólva is csillagos összegnek számított még a nyugati országokban is, nem is beszéltünk…

A Multimedia Kft. koncertszervezőjének, Hegedűs László hathatós közbenjárásának köszönhetően – na meg mert egy ilyen fellépés a Queennek is hatalmas marketingfogás volt – végül mégis megvalósulhatott a koncert a Népstadionban, amire két nap leforgása alatt el is fogytak a jegyek. (A szervezés részleteiről bővebben is olvashat az Index nemrég megjelent cikkében.)

A fellépés jelentőségéhez egyébként a hatalmas ovációt kiváltó, a keleti és nyugati blokk szimbolikus egyesítését szolgáló Tavaszi szél vizet áraszt eléneklésén túl sok minden más is hozzáadott. Az, hogy ma a magyar népdalt jó néhány külföldi is ismeri, elsősorban a 35 mm-es szalagra forgatott, így aztán rendkívül jó minőségű és a VHS korszakban különös extrának számító koncertfilmnek köszönhető. A magyar filmes szakma legjava működött közre abban, hogy a televízió képernyőjén keresztül ma is épp olyan átütően hasson az egész koncert: a forgatáson részt vett Koltai Lajos, Zsombolyai János és Ragályi Elemér is.

Érdekesség, hogy maga a koncert a hihetetlenül magas jegyárakkal együtt sem számított nyereségesnek, mindössze a koncertfilm tette azzá. Mindezzel együtt is, akarva-akaratlanul az együttes életének egyik legjelentősebb pillanatává vált a magyar fellépés: Mercury betegsége miatt ez volt az utolsó turnéjuk – 5 évvel később a szervezete feladta az AIDS elleni küzdelmet. Ha még ma is élne, épp a közelgő 70. születésnapjára készülődhetne.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.