Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Egyszerre egy dologgal foglalkozni számomra nem járható út'

2016. április 13. 12:07 // Forrás: Képek: TEDxYouth@Budapest Facebook-oldala / Pusztai Ádám / Toastmasters Veszprém Facebook-oldala
Nekivág az ismeretlennek, tervez, szervez, közösségeket épít, de a sok elkötelezettség mellett önmagára is marad ideje. Pusztai Ádám igazi Y-generációs polihisztor, akinek állandóan pörög az agya, és aki ismeri, gyakran hallja tőle a következő mondatot: „Hello, Prd vagyok és van egy ötletem!”

2015 novemberében fellépőként szerepeltél a TEDxYouth@Budapest konferencián. Hogyan lesz egy kósza ötletből kész előadás?

Hosszú úton keresztül. Először is nagyon jó érzék kell hozzá a szervezők részéről, hogy meglássák benne a lehetőséget. Ez nem is olyan könnyű, hisz első körben csupán egy ötlettel találkoznak, ami mögött bárki lehet. Másfelől mindegy, mennyire dolgoztál ki egy elgondolást, biztos, hogy a végén valami más lesz belőle. Ha az ötletedben látnak fantáziát, akkor behívnak egy személyes elbeszélgetésre, ahol több teret kapsz az elképzeléseid kifejtésére, és ha sikeresen vetted az akadályokat, igen izgalmas két és fél hónap elé nézel. Az intenzív felkészítés során mindenkivel személyes coach foglakozik, aki segít abban, hogy erősebbé és magabiztosabbá válj. Egy másik személy a prezentációs készségeidet hivatott fejleszteni, egy harmadik pedig az előadástechnikádat.

 Az előadásában példákon keresztül igazolta, hogy a megoldás mindig dobozon belül van, és ha nem találod a sajátodban, akkor nézz bele máséba | Marjai János fotója Az előadásában példákon keresztül igazolta, hogy a megoldás mindig dobozon belül van, és ha nem találod a sajátodban, akkor nézz bele máséba | Marjai János fotója

Hatással voltak rád más előadók?

Persze, hisz bár a téma adott, nincs két egyforma nézőpontú ember, és izgalmas volt meghallgatni a többieket. Zsíros Misi a futásról beszélt, és az elszántságát, illetve a kitartását mindenképp követendő példának tartom. Bakonyi Panni előadása a börtönjógáról szólt, én pedig csak ámulok-bámulok a bátorságán, hisz a börtön az a hely, ami nem csak kívül esik az ember komfortzónáján, hanem jó eséllyel mindenképp szeretné elkerülni élete során.

Hogyan változtatta meg az életed a konferencia?

Először 2013-ban egy barátommal együtt vettem részt a rendezvényen közönségként, de már előtte is ismertem és tudtam, miről van szó. Persze más élőben átélni, mint otthon ülve videókat nézni.

Annyira megragadott az atmoszféra, hogy elhatároztam, egyszer felállok arra a színpadra. Két évvel később kipipálhattam a bakancslistán.

Decemberben már hallhattunk a Kollektíváról. Mi történt veletek azóta?

Kezdenek beérni a gyümölcsök. Eddig javarészt egyetemistákat képeztünk, de mostanra kezd kialakulni az a láb is, ami a gazdasági szereplőket célozza meg. Azt lehet mondani, hogy izgalmas hónapok előtt állunk, és elég jó projektek vannak kilátásban.

Regionális vagy országos távlatokban gondolkodtok?

Egyelőre mindenképp a régióban szeretnénk felvenni a kapcsolatot a kisebb-nagyobb cégekkel. Veszprém megyében egyedüli szervezetként foglalkozunk közösségformálással és szervezéssel, ha jól tudom. Jó lenne monopolhelyzetbe kerülni.

Munkában a Kollektíva Munkában a Kollektíva

Mindeközben a Toastmasters nonprofit szervezet is éli világát…

…amely a nyilvános beszéd és a vezetési készségek fejlesztésében segít a résztvevőinek. A nemzetközi anyaszervezet több, mint 90 éves múltra tekint vissza, és ezalatt olyan tudásbázist hozott létre, amellyel szerintem nagyon kevés szervezet vetekedhet ezen a vonalon. Mi itt Veszprémben még gyerekcipőben járunk. Körülbelül másfél éve tartottuk az első demo-meetingünket és azóta is próbáljuk megszólítani azokat, akik egy picivel több energiát hajlandóak befektetni a retorikai esteken, hiszen az önfejlesztésnek csak így van értelme.

Jelenleg a hivatalos alapítás előtt állunk, ez még adminisztrációt és pici embervadászatot igényel, de ha ezzel megleszünk, nagyjából ugyanabban a státuszban leszünk, mint a magyarországi csoportok zöme.

Ötletgazdája vagy a Molecool-nak, a világ első atomneveldéjének. Mesélnél erről?

Két mérnök kitalálta, hogy játékot fejleszt, de egyikük sem értett hozzá. Így kezdődött minden. Tehát azokra a területekre, ahová nem terjedt ki a tudásunk, embereket kellett találni. Az elején hatalmas lendülettel vetettük bele magunkat a tervezésbe, szóba került rengeteg elképzelés. Időközben persze rájöttünk, hogy egy ilyen rendszert alapjaiban megalkotni nem is olyan egyszerű. A fejlesztések kézzelfogható része főleg emiatt álldogál. Szilárd alapok híján nem kellene egy instabil, kiforratlan terméket kiadni a kezünkből.

Ideális esetben hány embert foglalkoztat majd a Molecool?

Szögezzük le, hogy az alkalmazással európai szinten fogunk nyitni, tehát fix felhasználói bázissal mintegy tizenöt ember munkájára lesz szükség, hogy minden olajozottan menjen akár informatikai, akár support-oldalról, helyben legyenek a gazdasági dolgok is és emellett senki ne legyen leterhelve.

Ádám szerint a kémia nem gonosz tudomány, csak rossz a PR-ja. Sőt, szerinte a mérnöki problémafelismerési és -megoldási módszerek kiválóan használhatók az élet bármely területénÁdám szerint a kémia nem gonosz tudomány, csak rossz a PR-ja. Sőt, szerinte a mérnöki problémafelismerési és -megoldási módszerek kiválóan használhatók az élet bármely területén

Az interjú második része itt olvasható.

Szabó Virág

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.