Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

A cél: élhető és okos város megteremtése

2016. április 10. 21:12
A tavalyi évhez hasonlóan 2016-ban is jelentős lépéseket tervez a VKSZ Zrt. Dr. Temesvári Balázs vezérigazgatóval többek között a Smart City modell előkészületeiről beszélgettünk.

- Milyen évet zártak 2015-ben, és melyek voltak a legfontosabb előrelépések a cég életében?

- Sok üzletágunkban előreléptünk; a fejlesztések egy részének az előkészületei még 2015-ben megtörténtek, aminek köszönhetően még az évben vagy az idén meg tudtuk valósítani őket. A városüzemeltetés terén a finanszírozás változása miatt fel kellett készülnünk, hogy minél több területen erősítsük a saját munkavállalók közreműködését és ezzel párhuzamosan az alvállalkozók kiváltását. Ennek jegyében történt meg a parkgondozás hatékonyabbá tétele. Jelentős gépesítést hajtottunk végre: új, multifunkcionális traktorokat vásároltunk, amelyek a nyáron fűnyírótraktorként alkalmazhatók, télen pedig síkosságmentesítés végezhető velük. Ehhez sikerült személyállományt is biztosítanunk, és ezekkel a lépésekkel

minden szempontból egy markáns átállás történt a cég életében.

Úgy látjuk, érdemes volt technológiát váltani a síkosságmentesítésben is. Az új oldott só technológia beváltotta a hozzá fűzött reményeket – költséghatékony és jó színvonalú. Míg más városokban az első hó leesése után voltak problémák, addig Veszprémben legkésőbb 24 óra után mindenhol feketék voltak az utak. Ráadásul így a tavaszi takarítás során nem kell begyűjteni azt az iszonyatos mennyiségű bazalthulladékot a közutakról, amit a korábbi években kellett. Ez a városlakók számára is pozitív, hiszen nem kopog a bazaltzúzalék hetekig-hónapokig a téli utakon.

- Mi jellemzi a többi szolgáltatást?

- Az intelligens megoldások irányába való elmozdulást szolgálta a parkolóautomaták cseréje februárban: a fő cél, hogy a készpénzfizetés helyett intelligens városkártya használatára alkalmas fizetőeszközök álljanak rendelkezésre. Társaságunk kizárólagosságot kapott a temetkezési szolgáltatásokra a hét városi tulajdonú temetőben, így a Vámosi úti temetőben virágbolt nyílt. A visszajelzések alapján döntünk, kiterjesztjük-e ezt a szolgáltatást a többi temetőre is. Nagy lépés volt, hogy saját műhelyt hoztunk létre, így már saját munkaerővel, gépekkel és hellyel tudjuk megoldani a gépek szervizelését. Biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá, valamint költséghatékonyabbá vált a távhőrendszer az SNG rendszer átadásával, csökkent a rendszerhasználati díj, illetve uniós támogatásból valósult meg a fűtőművi rekonstrukció, amely révén két 8 megawattos gázkazánt cseréltünk le.

- Korábban elhangzott, hogy a hosszú távú cél az lenne, hogy a VKSZ Zrt. régiós szerepet tudjon betölteni, amihez először racionalizálni kell a vállalatot, valamint optimalizálni az erőforrásokat. Hol tartanak ebben a folyamatban?

- Alapvetően egy stratégia akkor jó, ha azt folyamatosan felül tudja bírálni a kidolgozója. Mivel nemzeti szinten fontos változások zajlanak – gondolok itt például a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szervezet létrejöttére –, ezért némileg át kellett értékelnünk a regionális szerepköröket. Egyelőre meg kell várnunk, hogy ebben az új rendszerben – akár a hulladék, akár a távhő szolgáltatás vonatkozásában – milyen kompetenciák maradnak meg helyi szinten. Majd azok figyelembevételével, az aktuális jogi és gazdasági környezethez illeszkedve szeretnénk megvalósítani ezt a stratégiai célt. Emellett természetesen minden fejlesztési terv ezt a víziót szolgálja.

- Nyilván ehhez elengedhetetlen megfelelő személyi állomány kiépítése is.

- Valójában ez folyamatos fejlesztést igényel. Némi fluktuációval sajnos számolnunk kellett, így pótolnunk kellett a szakembereket. Emellett ahhoz, hogy új területeket építhessünk fel, és azokhoz biztosítani tudjuk a megfelelő személyi- és eszközállományt, meg kellett erősítenünk a HR-t is. Közel 500 fő professzionális mozgatása lehetetlen jól felépített HR struktúra nélkül.

- A januári közgyűlésen szó esett arról, hogy a VKSZ Zrt. a Vemévszerrel társulva gazdasági társaságot hoz létre. Pontosan hogy fest ez a gyakorlatban?

- A stratégiai igazgatóság időközben személyi okokból megszűnt és integrálódott a társaság más területeibe, egyes feladatai, például az értékesítés, hasznosítás az intézményüzemeltetési területhez kerültek. A VKSZ Zrt. tulajdonában több alulhasznosított ingatlan is áll – ezen szerettük volna változtatni. Alapvetően nyugat-európai mintát követtünk, amikor a Vemévszer Kft.-vel társultunk. Ennek lényege, hogy egy önkormányzati tulajdonú társaság, egy ingatlanfejlesztő cég és egy banki társaság hármasából olyan gazdasági társaságok jönnek létre, amelyek több projekt megvalósulását szolgálják.

A mi célunk a társasággal az, hogy ezeket a jelenleg még alulhasznosított ingatlan-portfóliókat értelmes tartalommal töltsük meg.

Ennek első lépése a Rómer Flóris utcában található Flóris Lakópark beruházás, ahol terveink szerint 44 lakásos lakóépület készül. Ezen túl a VKSZ Zrt. rendelkezik még ingatlanokkal a Deák Ferenc utcában, a Bajcsy-Zsilinszky út 3-5-7. szám alatt, az Aranyosvölgyben és Jutaspusztán. A közös fejlesztőtársaság ezeknek a területeknek is meg fogja vizsgálni a fejlesztési lehetőségeit, és ha van rá megfelelő piaci igény, végrehajtja azokat.

- Milyen további terveik vannak még 2016-ra?

- A várossal szoros együttműködésben tervezzük a Smart City modell megvalósítását helyi szinten, dokumentumokat, terveket készítünk az egyes elemek megvalósításához. Mivel a Smart City alapvetően a polgárok életfeltételeit könnyítő beavatkozásokról szól, nagyon markáns részben a városüzemeltetéssel összefüggő közszolgáltatások intelligens megoldásokkal való gazdagodását jelenti, szakmailag is nagy kihívásnak nézünk elébe.

- Milyen területeket ölel fel a Smart City modell?

- Egy nagyon szerteágazó modellről beszélhetünk, ami magában foglalja az okos mobilitást, környezetet, társadalmat, gazdaságot, valamint az okos kormányzást. Ezek mind összefüggnek egymással, és

a cél, hogy az intelligens megoldások révén mérhetővé váljanak az igénybevett szolgáltatások, és az egyes adatok egy big data vagy open data rendszerben akár imputot biztosítsanak a következő fejlesztésekhez, és egy élhetőbb város létrejöttét szolgálják.

Például a közvilágítás korszerűsítése nagyon fontos a város életében, de ma már ennek túl kell mutatnia azon, hogy kicseréljük az izzókat energiatakarékosra. Helyette helyezzünk a villanyoszlopokra szenzorokat, amelyek elemzik a fényerőt, és ahhoz mérten állítják be a világítást. Vagy éppen alkalmasak elektromos töltőállomásként, és mérik a közlekedés terheltségét, hogy hol alakulnak ki torlódások. De ugyanez igaz a többi területre is – például elektromos buszokkal a környezetet, az utakat is védjük, hosszú távon pedig a városlakók komfortérzetét növeljük.

- Várhatóan mikor indulhatna a projekt?

- Egyelőre az előkészítő szakaszban tartunk. A Smart City fontos része az újszerű és friss technológiák megtalálása mellett a közösségi tervezés. Ezért is fogtunk össze az akadémiai és a civil szférával, hogy lássuk, melyek azok az igények, amelyek mentén fejleszteni lehetne. A civil szféra tudása nagyon jól becsatornázható ebbe a programba – ezt a 20 szervezettel nemrégiben tartott megbeszélés is igazolta, aminek eredményeként például a zöldfelület gazdálkodás ügyében indultak konkrét lépések, mint amilyen a Giricses-domb szépítése volt. Másrészt viszont a Smart City programnak nagyon komoly financiális háttere van. Az egyes fejlesztések ütemezése – első körben a közlekedés és az energiagazdálkodás – attól függ, hogy milyen forrásokat sikerül bevonni: pályázati vagy magántőkét. De ha ez egyszer elindul, onnantól kezdve nincs megállás: egy-egy fejlesztés generálja a következőt.

Bertalan Melinda
Babják Tamás
további cikkek
Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. ma 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. ma 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.