Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
20°C

Egyre népszerűbb a Pannon Egyetem a felvételizők között

2016. április 6. 15:46
Az országos átlagnál több diákot vonz a Pannon Egyetem – derült ki az előzetes felvételi jelentkezések eredményeiből, amelyről szerdán tartott sajtótájékoztatót a vezetőség.

Országos szinten 6%-kal nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma, a Pannon Egyetem pedig ehhez képest is jobban teljesít: az elmúlt évek adataival összevetve 8%-kal többen jelölték meg az egyetem valamelyik szakját a felvételi során.

A legnépszerűbbnek idén is a műszaki, az informatikai és a gazdasági képzések számítanak, és míg országosan mérséklődött az agrár területek iránti érdeklődés, az egyetem esetében itt sem történt visszaesés – tájékoztatott dr. Gelencsér András rektor az előzetes felvételi jelentkezések eredményeiről.

Az egyes karok részletes számadatairól a dékánok illetve helyetteseik számoltak be.

Eszerint a legnagyobb növekedés a Mérnöki Karon történt: 24%-kal többen vágynak arra, hogy itt folytathassák tanulmányaikat. A népszerűség oka az is, hogy Zalaegerszegtől Veszprém vette át a mechatronikai mérnök képzést – értelemszerűen ez az alapszak a legvonzóbb a karon belül, de sokan célozták meg a vegyészmérnöki, anyagmérnöki, biomérnöki alapszakot is, a természettudományokat illetően pedig a kémia alapszak hódít. A karon tavaly elindultak a duális képzések is, amelyek a következő szemesztertől már minden szakon elérhetőek lesznek; ennek érdekében mostanra már több mint 40 céggel kötöttek együttműködési szerződést.

Balról jobbra: Kovács Zoltán, Németh Sándor, Gelencsér András, Horváth Géza, Hartung FerencBalról jobbra: Kovács Zoltán, Németh Sándor, Gelencsér András, Horváth Géza, Hartung Ferenc

Nem sokkal marad le az egyetem legnépesebb kara, a GTK sem, ahova összesen 500 fővel többen jelentkeztek, közülük 140-en jelölték meg első helyen valamelyik alap- vagy mesterszakot, illetve felsőfokú szakképzést. A legnépszerűbb szak az emberi erőforrások, de továbbra is jól tartja pozícióját a turizmus-vendéglátás és a nemzetközi gazdálkodás, valamint a tavaly újonnan indult kereskedelem-marketing is emelkedő tendenciát mutat.

Tavaly szaktisztítást végeztek a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon, ez azonban nem vetette vissza a diákok kedvét. Nőtt a létszám az osztatlan tanárképzés esetében – különösen az angol-magyar tanári szakon –, de a fordító-tolmács szakon is 50%-kal több jelentkezővel számolhatnak.

Ugyancsak szép eredményeket könyvelhet el a Műszaki Informatikai Kar: összesen mintegy 300 fő jelentkezett, főként a programtervező informatikus szakra. Újdonság, hogy a következő tanévben a szak már nemcsak alapképzésben lesz elérhető, valamint lehetőség lesz angol nyelven tanulni mérnökinformatikus szakon, illetve a duális képzések is bővülnek, amihez 18 új partner csatlakozott.

Dr. Gelencsér András szerint a sikerhez valószínűleg hozzájárult, hogy az egyetem az utóbbi időszakban még hatékonyabb marketinget folytatott, emellett a céges kapcsolatok, a telephelyek önkormányzatai és a nyilvánosságra hozott nemzetközi rangsorok is nagy segítséget jelentettek.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. 2024. május 1. 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.