Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyitottan szemlélni a világot

2016. január 8. 21:57 // Forrás: eoportmagazin.hu
Hogyan néz ki a társadalom ideális tagja? Agilis, szuverén egyén, aki nem retten meg a kihívásoktól. Szegedi Ilona, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Veszprémi Támogató Szolgálat vezetője szerint ideje átalakítani világlátásunkat, hogy rájöjjünk, az is lehet értékes, aki nem illik bele e keretbe. Például egy fogyatékkal élő.

A cikk eredetileg az Ecoport magazinban jelent meg. Az Ecoport még több tartalma elérhető az ecoportmagazin.hu oldalon!


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület sokrétű tevékenységéhez tartozik a fogyatékkal élők segítése. A Veszprémi Támogató Szolgálat miként veszi ki a részét ebből?

2006 óta működünk Veszprémben, ez idő alatt számos fogyatékkal élőt támogattunk. Meggyőződésünk, hogy ők is élhetnek teljes értékű életet. Munkánk során az ő társadalmi integrációjukat segítjük elő, megteremtjük azokat az alapvető feltételeket, amelyekkel megőrizhetik önállóságukat, és nem kell a családjuktól elszakadva, intézményben élniük. Két személyi segítőnk végzi a gondozási-ápolási feladatokat – segítenek a tisztálkodásban, bevásárlásban, eljutni a közszolgáltatásokhoz –, sofőr kollégánk pedig akadálymentesített mikrobuszunkat vezeti. Sok gyerek iskolába utaztatását oldjuk meg így, és a buszt használjuk a Bárczi Gusztáv Speciális Iskolával közösen szervezett nyári táborok idején is.

Szakmai vezetőként Ön milyen szerepet tölt be a szolgálat életében?

Főként koordinátorként szolgálok: felveszem a kapcsolatot ügyfeleinkkel, akiket előgondozás keretében meglátogatok, megbeszéljük, mire van szükségük, majd ezt közvetítem személyi segítőink felé, akik rendszeresen kijárnak hozzájuk. Szintén én tartom a kapcsolatot az intézményekkel, szervezem a szállítást, és végzem a papírmunkát.

Milyen mentalitás szükséges ehhez a munkához?
A Máltai Szeretetszolgálat jelmondata: „A hit védelme és a szegények istápolása” egyben alapelvünk is; segítséget kívánunk nyújtani megkülönböztetés nélkül, úgy, ahogy arra a rászorulónak szüksége van. Hosszú távú támogatásra törekszünk, amelyhez nagyfokú elköteleződés szükséges. Anyagi megfontolásból ezt nem lehet csinálni, csak komoly szakmai hozzáállással. Sajnos

a mai társadalomban elértéktelenedik, aki kevésbé produktív. Ez azonban téves elgondolás; az ember értéke nem múlhat azon, hogy fizikailag vagy mentálisan korlátozott.

Önt mi indította el a pályán?

Az Istennel való kapcsolatom döbbentett rá, hogy léteznek a földinél fontosabb dolgok is, és milyen értékes az emberi élet. Gimnazistaként tértem meg, hittanár szakon végeztem a főiskolán, de nem akartam tanár lenni, csak Istenről tanulni. A szociális munka mindig vonzott, amelyhez kiváló alapot kaptam tanáraimtól a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán. Megmutatták, a világ nem fekete-fehér, és nyitottnak kell lennünk, hogy elfogadhassunk másokat, és segíthessünk nekik. Ez nem karrierorientált szakma, de a Máltánál végzett munkám sokkal többet ad, mint a pénz: a világlátásomat formálja.

Nem a versenyszférában dolgozik, de némi tőke minden intézmény működéséhez kell. Milyen menedzseri tevékenységet igényel ez a terület?

Pályázati forrásokból tartjuk fent magunkat, illetve állami normatívából. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület elismertségének köszönhetően pedig többször érkeznek adományok vállalkozásoktól is. Emellett évente megrendezzük a Spar boltokban karácsony előtt az „Adni öröm” akciónkat, ahol tartós élelmiszert gyűjtünk a rászorulóknak.

Ön szerint alapvetően mi jellemzi támogatáskultúránkat?

Önmagunkhoz, az elmúlt évtizedekhez képest sokat fejlődtünk, de van még min javítani. Magyarország általános gazdasági helyzetéből fakadóan nem tud sok pénzt biztosítani az állami költségvetés, több a szigorítás is, keményen szűrik, ki kaphat fogyatékossági támogatást. A visszaélés elkerülése végett ez szükséges lépés, de sokszor komoly kárt okoznak vele a rászorulóknak. Segítséget jelentene a rehabilitációs munka is – amelyre egyelőre nagyon kevés a lehetőség Veszprémben –, valamint az intézmények infrastruktúrájának javítása, az akadálymentesítés megoldása.

Ön személy szerint mivel lenne elégedett?

A fenti problémák kiküszöbölésével, és ha több gondozónk lenne. És még több nyitottsággal, mert csak akkor fejlődhetünk, ha képesek vagyunk a dolgok mögé látni.

SZEGEDI ILONA
szociális munkás – Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola
2006 Veszprém-Főegyházmegyei Karitász – szociális munkás
2007-től Magyar Máltai Szeretetszolgálat Veszprémi Támogató Szolgálat – szakmai vezető

Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Veszprémi Támogató Szolgálat
Feladatok: segítségnyújtás a fogyatékkal élők személyi higiéniás, életviteli, életfenntartási szükségleteinek kielégítéséhez, a támogatott önállóságának, társadalmi integrálódásának elősegítése.
Foglalkoztatottak száma: 4 fő
​​Számlaszám: OTP Bank Nyrt. 11784009-20201595 Adószám: 19025702-2-43

Bertalan Melinda
Melczer Zsolt
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.