Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Magyarországon nincsenek kóklerek

2015. június 13. 11:34
Jelenleg egy forradalom zajlik, ami az itthoni a kézműves sörfőzést illeti, és ezek többsége egytől-egyik kiváló minőséget képvisel. A vásárlói oldal pedig Hál’ Istennek partner ebben - Fuchs Róberttel, a Chianti Gourmet Delicate üzletvezetőjével beszélgettünk.

A magyarországi sörök hagyományosan alsóerjesztéssel készülő úgynevezett lager vagy pilseni típusúak. A Chianti Delicate nyitásánál pedig az volt a cél, hogy az ínyencségek mellett a sörök egy másik módszerrel készült oldalát, a felső erjesztésűeket mutassák be a vásárlóknak - meséli Fuchs Róbert, a Delicate üzletvezetője, aki maga is nagy sörrajongó. Kezdetben alig egy tucat fajtát forgalmaztak, mára pedig már mintegy 40 féle sörrel foglalkoznak, amik nagy része hazai sörfőzdékben készül.

A felső erjesztésű sörök nevüket onnan kapták, hogy az erjesztés során az élesztő a sörlé tetején lebeg. Erjesztésére jellemző, hogy viszonylag rövid ideig, közel szobahőmérsékleten (kb. 10-21 °C) megy végbe, és az élesztő egyes melléktermékei benne maradnak a sörben, különleges gyümölcsös, olajos ízt adva az italnak.
Az alsó erjesztésű söröknél az élesztő az erjesztés során a sörlé aljára süllyed, az erjesztés viszonylag alacsony hőfokon (6-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hét 0 °C körüli hőmérsékleten történik. E sörök főzéséhez a komló meg nem termékenyített nőivarú virágát használják, és a fejtés előtt általában pasztörizálják, azaz 1-2 percre 70 °C-ra melegítik őket, hogy a sörben található mikroorganizmusok elpusztuljanak.

„Manapság elég divatos bio,- és minél több természetes dolgot alapanyagként felhasználni, bármilyen termék gyártásáról is beszélünk. A magyar kézműves sörfőzés is ennek egy pozitív példája, amelyeknek 70-80%-a felsőerjesztésű. Pár éve indult el itthon egy kézműves sörfőzési „forradalom”, ami mára rettenetesen népszerű lett. Ha ma bemegyek egy romkocsmába, nem kérdés, hogy nem egy külföldit, hanem egy magyar kézműves sört csapolnak. Épp ezért a Chianti Étteremben és a Baricska Csárdában is 6-8 féle magyar kézműves sört tartunk."

"A kézműves sör a szó jó és rossz értelmében divat lett.”

„Magyarországon nagyjából ötven kisebb-nagyobb sörfőzde létezik, és azt lehet mondani, hogy nincsenek kóklerek. Aki nekiáll sört főzni, úgy gondolom, hogy a megfelelő igényességgel teszi. Nem tudok olyan sörfőzőt Magyarországon, amelynek nincs megfelelő háttere ehhez. Akiket mi ismerünk és forgalmazunk, mind szuper söröket főznek.”

Chianti DelicateChianti Delicate

Hogy mitől olyan jók? Róbert szerint például attól, hogy a magyar kézműves sörfőzőknek megvan a multikkal szemben az az előnyük, hogy nyugodtan kísérletezzenek.”Van olyan sör, amelyik 1,5-2 évig készül”- meséli. „Ilyenkor általában kis tartályokban kezdik el a főzést, amikbe malátából kettő, komlóból pedig akár 4-5 félét tesznek."

A kézműves sörfőzők leginkább Ale-eket, azon belül is Indian Pale Ale-t főznek. Róbert szerint ez a legizgalmasabb fajta: „A komlónak van egy olyan tulajdonsága, hogy mindig megmutatja a termőterületet. Egy új-zélandi vagy egy ausztrál komló utóíze trópusi, gyümölcsös, az amerikaiak fűszeresek, az európaiak citrusos, lime-os utóízzel bírnak.

"Amikor ezeket elkezdik ötvözni, akkor jönnek az igazán nagy érdekességek."

"A nálunk is kapható, az elmúlt két évben az év legjobb magyar kézműves sörének választott Távoli Galaxis is ilyen.”

Indian Pale-Ale(IPA): Tradicionális angol sör, történetéről a neve árulkodik. A Brit birodalom koronagyarmata India volt. Az ottaniaknak főzték az Ale-t, méghozzá úgy, hogy a hosszú tengeri szállítást, klí­maváltozást kibí­rja. Jellemzője a magas komlótartalom, a keserű í­z és a testesség. Szí­ne a mézaranytól a rozsdavörösig, bronzig terjed.

A Chianti Delicate-ban közel 40 féle magyar sört kínálnak: A Fóti Kézműves Sörfőzde termékeitől elkezdve a Szent András Sörfőzdén, a kiskunhalasi Hopfanaticon, a tapolcai Starin át megtaláljuk a győrzámolyi Borsot, a budapesti Legendát és a Horizontot is.

Ha pedig valaki kísérletezőbb fajta, a Róth Zoltán vezette Rothbeer Bakancslistáját is kipróbálhatja: A jelenleg a 10.-nél tartó sorozat lényege, hogy a sorozat minden tagjához megfőzik ugyanazt az IPA-alapot, csak más komlót tesznek bele. Összesen 50 félét fognak főzni. „A Rothbeer például arra törekszik, hogy a világ több száz fajta komlójából megmutassák, hogy egy-egy komlónak milyen íze van, végül a vásárlói lista alapján a legnépszerűbb tízet újrafőzik „ -meséli Róbert. „A békésszentandrásiak pedig csinálnak alsó és felső erjesztésű hibrideket is, szerintem ez rettentő érdekes és izgalmas.”

„A forradalom megvan, a vásárlói oldal pedig abszolút partner ebben. Nem olcsó egy kézműves sör,- 350 forintnál kezdődik- de ha nem lennének jók, akkor nem is vennék meg. Szerintem az emberek ott tartanak, hogy egy bárhol kapható 250 forintos sör helyett sokan voksolnak inkább egy minőségi 350-400 forintos kézműves sörre. Úgy vélem, ez a tendencia egyre több termékről elmondható.”

Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.