Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közeli helyeken: Vitéz Bertalan Árpád kilátó

2015. június 4. 13:45 // Forrás: fotók: VERGA
Ha már volt valaki a Papod-hegyen azért, ha még nem, akkor pedig azért érdemes felkeresni a népszerű objektumot.

Már jó egy hónapja tart a kiránduló-idő (az esős hetet leszámítva), de annak, aki még nem mozdult ki a szabadba, kezdésnek ajánlunk egy Veszprém környéki népszerű turistacélpontot, a Vitéz Bertalan Árpád kilátót. Ez az az objektum, amelyik a 646 méter magas Papod-hegy tetején van.

HárskútrólHárskútról

Veszprém felől érkezve Hárskútról közelíthetjük meg leghamarabb, nem nehéz ide találni. A temető mellől indul az a piros sávos turistajelzés, melyen a kilátót legegyszerűbb megközelíteni. Oda-vissza csak 6 km. Eplényről indulva a vasútállomás/buszmegállótól is indul egy piros sávos turistajelzés, akkor viszont oda-vissza már csaknem a dupláját, 14-km-t kell bejárnunk. Márkóról indulva először a piros kereszt, majd a piros háromszög-jelzés visz fel a tetőre, ez nagyjából 20 km oda-vissza. Úgy tudjuk, hogy Lókút felől sajnos még nincs jelölt útvonal, annak ellenére, hogy közigazgatásilag oda tartozik.

Vitéz Bertalan Árpád (1898 – 1941) magyar katona, az első világháború hőse, a Vitézi rend tagja. Ő volt a magyar ejtőernyős vadász fegyvernem megszervezője. Elsődleges feladata az volt, hogy váratlan éjszakai rajtaütésekkel és erőszakos felderítéssel állandóan zavarja és nyugtalanítsa az ellenséget, valamint, hogy foglyokat ejtsen. Sikeres vállalkozásai után zászlóssá, később pedig hadnaggyá léptették elő.A Veszprém-Jutaspuszta repülőtérről 1941. április 12-én a Délvidékre indult bevetésre egy öt gépből álló ejtőernyős zászlóalj élén. A vezérgép közvetlenül a felszállás után megbillent, lezuhant és kigyulladt.A 4 fős személyzet, Bertalan Árpád harccsoport-parancsnok és 17 ejtőernyőse hősi halált halt.

Populáris célpont révén, akármelyik útvonalat választva viszonylag kitaposott útvonalon érhetünk fel a csúcsra.

fotó:VERGAfotó:VERGA

A szimbolikusan 1956 cm magasságú, borovi fenyőből készült Vitéz Bertalan Árpád kilátót 2013-ban építtette a HM Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt, mintegy 30 millió forintos beruházás részeként. A közel 20 méter magas kilátóról tiszta idő esetén beláthatjuk a Kőris-hegyet Bakonybélnél, a Ság-hegyet, a Kab-hegyet, a Balatoni Tanúhegyeket, és a Balatont is. A Tési szélmalmok és Pannonhalma vonulata is szintén jól látható, valamint Zirc kéttornyú temploma is jól látszik.


Nézze meg korábbi, kilátásról készült galériánkat.


Aki pedig idáig feljutott, tovább haladhat a piros turista-jelzésen Hárskút felé a Borzás-hegyi barlangig, vagy kicsit messzebre haladva a Kis-Papod hegyig.

fotó:VERGAfotó:VERGA

Érdemes gyakrabban kirándulni a környéken, mert sokszor rájöhetünk, hogy nem kell messze menni ahhoz, hogy pazar környezetben haladva a várostól nem messze is találjunk igazi gyöngyszemeket.

Ge. Á.
Schöngrundtner Tamás
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.