Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új zenéket tanítanak a Tűztoronynak

2015. május 4. 23:24
Jelentősen bővülhet a Tűztorony zenei repertoárja, akár száz darabot is képes lesz „előadni” a szerkezet.

A zenelejátszó rendszer átalakítása évek óta dédelgetett álma volt a Laczkó Dezső Múzeumnak, ezidáig azonban nem volt lehetőség a korszerűsítésre – tudtuk meg Perémi Ágotától, a múzeum igazgatójától.

A zenei repertoár bővítése Ratting Gergelynek, a Panda Büfé tulajdonosának köszönhetően került ismét napirendre, akinek egy népszerű YouTube-videó adta az ötletet. Az említett videóban az látható, hogy a Wisconsin Egyetem harangjátéka a népszerű Trónok harca televíziós sorozat főcímzenéjét adja elő. A videót már több mint félmillióan látták.

„Ha a Tűztorony hasonló teljesítményre lenne képes, a performanszról készített videó futótűzként terjedne a weben. Ha bele tudunk csempészni valami újat a régibe, valami mait a régmúltba, az felkeltené a fiatalok figyelmét” – fogalmazott Perémi Ágota.

A tervek szerint a Tűztorony a jövőben is a már jól ismert Csermák-verbunkost játszaná minden órában, bizonyos alkalmakkor azonban más dallamokra is képes lenne, így a fesztiválokhoz, városi rendezvényekhez, egyházi és világi ünnepekhez illő zenék visszhangozhatnának a városban.

A kezdeményezés mellett a múzeumon és a kezdeményező Panda bisztrón kívül az önkormányzat és az egyetem is kiáll, így a fejlesztés háromszázezer forintos költségén is osztoznak - a felek együttműködési megállapodást is aláírtak hétfőn. Brányi Mária alpolgármester hangsúlyozta: minden olyan kezdeményezésnek örül, ami Veszprém népszerűsítését célozza, és fontosnak tartja, hogy mindenki magáénak érezze a várost.

A tervek szerint az év második felére, legkésőbb a szeptemberi tanévkezdésre megtanítják az új darabokat a harangjátéknak, de aki kíváncsi, hogy milyen, amikor nem a megszokott dallamokat adja elő a torony, az előbb is figyelhet: május 7-én a Gizella napokhoz kapcsolódóan ugyanis az István a király című rockoperából hallhatunk egy részletet.

Schöngrundtner Tamás
Cseh Zoltán
Domján Attila
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.