Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Borlevestől a krampampuliig

2014. december 14. 23:58
Tóth Loon színész, rendező, gasztromágus segített nekünk összeállítani a karácsonyi menüt.

Sokat változott mostanában a családok karácsonyi menüsora, és nem feltétlenül jó irányba – véli Loon. – Egyre ritkábban találhatók meg az asztalon azok az ételek, amik szerintem igazán a karácsonyhoz köthetők.

A borleves szinte kihalt a háztartásokból, pedig egy nagyszerű, ünnepélyes meleg leves, amit nagyon könnyű elkészíteni. Forralt bort csinálunk, amit legírozunk, tehát tejszínes tojássárgájával kell besűríteni, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel, mert akkor a sárgája kicsapódik. Felvert tojásfehérjehab galuskával – amit például a madártejbe is teszünk – lehet tálalni, ezzel mutatós díszítést hozhatunk létre. A levest szőlőléből is elkészíthetjük, így a gyerekek is ehetik, de a nagyobbaknak adhatunk egy kevés borlevest is, ugyanis a forralással az alkohol jelentős része távozik a levesből. De tény, hogy azért marad benne.

Borleves (fotó: femina.hu)Borleves (fotó: femina.hu)

A hal olyan étel, amit sajnos a magyarok gyakorlatilag csak karácsonykor esznek. Régen a Balatonnál volt egy sajátos, savanykás, nem piros hallé, ami valahogy kikopott a köztudatból. Ezt érdemes lenne újra felfedezni. Főzünk egy alaplevet pirospaprika nélkül, így egy fehér lét kapunk, amit zöldségekkel és apróra vágott savanyúkáposztával feltupírozunk, és ebbe például pontyfilét helyezünk.. Így kapjuk meg a finom, könnyű, hagyományos balatoni korhely hallét. Aki nem szereti a savanyúkáposztát, használjon citromlevet. Ízlés szerint szórjuk meg petrezselyemmel vagy kaporral, vagy mindkettővel.

Hagyományos desszert volt a bécsi túrótorta, amit roppant egyszerű elkészíteni, az interneten rövid keresés után megtalálható az autentikus 1840-es évekbeli receptet. Ez egy kiadós torta, ami két nap pihentetés után elképesztően finom, és garantáltan elfogy.

Bécsi túrótorta (fotó: Tóth Loon)Bécsi túrótorta (fotó: Tóth Loon)

A Délvidéken nagyon hasonló menüvel készülünk a karácsonyra, bár a pulykát annyira nem kultiváljuk. Hagyományosan asztalra kerül egy nagyszerű töltött káposzta, amit szármának hívnak. Ezt nagy mennyiségben készítjük, így kitart a két ünnep között. A káposztába többféle húst töltünk, és nem rizst használunk, hanem gerslit – talán így a legfinomabb. Nekem van egy saját fúziós receptem, amit a székely, magyar és délvidéki káposztákból hoztam össze. Én nem darálom, hanem vagdalom a húst, a gersliből pedig csak annyit teszek bele, hogy a húsból szivárgó levet felszívja. Ehhez sok tapasztalat kell, a húsokat gondosan kell kiválasztani. Nem főzöm, hanem a sütőben sütöm egy nagy cserépedényben, és vizet nem lát, csakis fehérbort. Borsikafűvel és kaporral fűszerezve nyeri el az erdélyies hatását, ugyanakkor benne van a délszerb robosztusság is.

(Fotó: Tóth Loon)(Fotó: Tóth Loon)

Egyre kevesebben sütnek otthon bejglit, mert könnyen repedezik. Az a titka, hogy tojássárgájával kenjük át a bejglit, majd hagyjuk egy órát pihenni, aztán újra át kell kenni és megint pihentetni, majd újra kenni és csak ezután sütni. Ehhez tapasztalat kell. Talán költségesnek tűnhet kísérletezgetni, háromszor-négyszer elrontani a bejglit, de ötödszörre már sikerülni fog, és az hosszútávon megéri. 

Lángoló süvegcukor (fotó: Tóth Loon)Lángoló süvegcukor (fotó: Tóth Loon)

Amit még érdemes lenne visszahozni a köztudatba, az a krampampuli. Ez egy forró puncsszerű ital, kifejezetten magyar sajátosság. Be kell áztatni mazsolát, aszalt gyümölcsöket rumba. Ezeket egy finoman forralt borban főzzük, ízlés szerint fűszerezzük. A fazék tetejére helyezett rácsra süvegcukrot állítunk, meglocsoljuk jó nyolcvan százalékos rummal, és meggyújtjuk. A hatalmas süvegcukor szép látványosan lángolva karamellizálódik, oldódik bele a puncsba. Régen ez látványosság is volt, szilveszteri attrakció, leoltották a villanyokat és nézték, ahogy a süvegcukor lángol – majd végül együtt elfogyasztották a krampampulit.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Rendkívül sikeres évet zárt a Victoria Art &Sport Egyesület kultúra Rendkívül sikeres évet zárt a Victoria Art &Sport Egyesület Ritka az a beszélgetés, amelyben ennyi küzdelem, ennyi hit és szenvedély egyszerre tud megszólalni. Viktória Podolszkajával, a Victoria Art &Sport Egyesület balettmesterével, a Csermák Antal Művészeti iskola tanárával év végén ültünk le beszélgetni, eredetileg a barcelonai verseny, a YOUTH American Grand Prix apropóján, de nagyon gyorsan világossá vált: bőven van még miről beszélni azon túl is. Amit Veszprémben és a nemzetközi színpadokon látunk, az egy hosszú, évek óta tartó, tudatosan épített szakmai út eredménye. tegnap 14:40 Mága Zoltán betartja ígéretét: Újévi koncertet ad Veszprémben kultúra Mága Zoltán betartja ígéretét: Újévi koncertet ad Veszprémben Mága Zoltán Újévi Koncertje Budapesten mára a magyar kulturális élet egyik legnagyobb presztízsű ünnepi eseményévé vált, és 2026-ban ennek a hagyománynak egy új fejezete íródik tovább. Január 10-én Veszprém nem csupán vendégül látja ezt az estét, hanem részévé válik: a koncert országos sorozatának egyik kiemelt állomásaként itt folytatódik az a művészi gondolat, amely közel két évtizede határozza meg az Újévi Koncert szellemiségét. A jelmondat – „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország – a hagyomány Veszprémben folytatódik!” – nem díszmondat, hanem pontos állítás arról, mi történik ezen az estén. tegnap 11:40 Íme egy karácsonyi dalos, verses összeállítás, ami meghozza a hangulatot! karácsony Íme egy karácsonyi dalos, verses összeállítás, ami meghozza a hangulatot! Nem mindig könnyű a hétköznapok rohanásából hirtelen az ünnepekre hangolódni, még akkor sem, ha ez a kedvenc időszakunk az évben. Ahhoz, hogy észrevegyük magunk körül a csodát, nem elég a bejgli íze, a töltöttkáposzta illata. Segíthet a kultúra is! Ahogy egész évben! Jöjjön egy személyes összeállítás a hangolódáshoz! 2025. december 23. 14:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.