Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Aprósüti karácsonyra

2014. december 13. 23:48 // Forrás: Dobosi Nóra
Egyszerű alapanyagok, egyszerű elkészítés nagyszerű végeredmény. Röviden így lehet jellemezni a Néró édes teasüteményt, melynek elkészítését Kóti László cukrászmester, a Séf Iskola oktatója, a várpalotai Öcsi cukrászda műhelyében mutatta meg.

Ez egy egyszerű és nagyon finom alap tészta, mondja, amelyet nagyon sokféleképpen lehet variálni, az elkészítés sokszínűségének csak a fantázia szab határt. 

Összetevők:

  • 50 dkg margarin
  • 60 dkg liszt
  • 35 dkg porcukor
  • 5 db egész tojás
  • reszelt citromhéj (elhagyható)
  • vaníliás cukor (elhagyható)
  • baracklekvár a töltelékhez
  • étcsokoládé a díszítéshez

Eszközök:

  • tál
  • robotgép
  • fakanál
  • sütőpapír
  • tepsi
  • habzsák
  • habverő
  • gőzálló tál az étcsokoládé gőzöléséhez
  • celofán

Egy nagy tálba belehelyezzük a félig olvasztott, krém állagú margarint. Nagyon fontos, hogy ne legyen túl kemény, de túl folyós se, mert nem tud levegőt megkötni az anyag. A margarinhoz hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, porcukrot, vaníliás cukrot és robotgéppel habosítjuk.

Ezután a tojást egyesével beletesszük és robotgéppel elkeverjük. A következő tojást mindig akkor tegyük bele, ha az előzőt felvette a tészta. Ha egyszerre tesszük bele a tojásokat, a tészta kiikrásodik.  

A lisztet is folyamatosan adagoljuk a masszához, fakanállal apránként, a lehető legkevesebb mozdulattal összeforgatjuk.

A tésztát habzsákba tesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra kinyomjuk. Figyeljünk, hogy a tésztagömbök egyformák legyenek, hogy amikor majd összeillesztjük, egységes süteményeket kapjunk.

200-210 fokos sütőben 8-12 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta világos aranybarna színű. Ezután baracklekvárral töltjük és összeillesztjük a feleket. A baracklekvárba a pikánsabb íz kedvéért tehetünk egy kis darált diót is.

Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd celofánból tölcsért formálunk és beletesszük. A celofán legvégét lecsípjük. és már díszíthetjük is a süteményt.

A díszítés történhet körkörös mozdulatokkal, de húzhatunk egyenes vonalakat is. Legvégül ízlésesen tálaljuk. 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.