Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mi várható a trattoriában?

2014. december 12. 10:03
Ruprecht László mesterszakácsot a Chianti étteremben kérdeztük a karácsonyi menüről.

Ruprecht László közel 6 éve került a Chianti étterembe, ahova magával hozta az étterem konyhájának jelenlegi stílusát. Az irányvonal kialakításáért azóta ő felel - azaz executive chef -, Varga Roland pedig a mindennapokban tölti be a chef szerepét.

László korábban dolgozott a budapesti Four Seasonsben, a Kempinskiben, vidéken például Parádsasváron is. Járt Franciaországban szakmai tanfolyamokra, a tanulást viszont nem hagyta abba, hiszen folyamatosan képzi magát. Az ország minden táján felelős az éttermek konyhájának kiállításáért, emellett pedig a Stílusos Vidéki Éttermiség, röviden a „SVÉT” elnöke.

Ahogy mondta, a karácsonyi menüjük a magyar ízekre épül, csak kicsit újragondolva. Ez főleg a struktúraváltásban fog megjelenni, például a többség számára megszokott szilárd ételek habként jelenhetnek meg a tányéron.

A hazai szokásokhoz híven a hal és a pulyka dominál majd az ételeknél, ami keveredik a nemzetközi konyha ízeivel. Elöljáróban annyit árult el, hogy halleves kis thai ízesítéssel, szarvas gerinc, kacsa kétféleképpen, és desszertek krém formában kóstolhatóak majd meg. Ezek alapanyagai főleg a dió és a mák lesznek. 

Az alapanyagokat egyébként főleg Budapestről szerzik be, de a zöldségeket Veszprémben veszik. A boroknál a hazai minőséget preferálják, ám a külföldi pincékből is jó néhány megtalálható a kínálatban.

A séf elmondta, hogy éttermükkel a manapság Budapesten és külföldön menő bisztrókonyha vonalat képviselik, ahol a hagyományokat tiszteletben tartva egy kicsit mást adnak. Például mákosgubát fagylalttal. Szerinte a hazai gasztronómia kezd áttolódni ebbe az irányba, ami főleg az új technológiáknak köszönhető, ezáltal pedig a séfeknek nagyobb a mozgásterük, és kreatívabbak is lehetnek. Véleménye szerint Veszprém szerencsésnek mondható ebben a szempontból, ugyanis három éttermet is fel tud sorolni, akik ebbe a csoportba tartoznak.

2014-ben a Chianti Éttermet 13 pontra (egy szakácssapkára) értékelte a Gault & Millau 2015 étteremkalauz.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Rendkívül sikeres évet zárt a Victoria Art &Sport Egyesület kultúra Rendkívül sikeres évet zárt a Victoria Art &Sport Egyesület Ritka az a beszélgetés, amelyben ennyi küzdelem, ennyi hit és szenvedély egyszerre tud megszólalni. Viktória Podolszkajával, a Victoria Art &Sport Egyesület balettmesterével, a Csermák Antal Művészeti iskola tanárával év végén ültünk le beszélgetni, eredetileg a barcelonai verseny, a YOUTH American Grand Prix apropóján, de nagyon gyorsan világossá vált: bőven van még miről beszélni azon túl is. Amit Veszprémben és a nemzetközi színpadokon látunk, az egy hosszú, évek óta tartó, tudatosan épített szakmai út eredménye. tegnap 14:40 Mága Zoltán betartja ígéretét: Újévi koncertet ad Veszprémben kultúra Mága Zoltán betartja ígéretét: Újévi koncertet ad Veszprémben Mága Zoltán Újévi Koncertje Budapesten mára a magyar kulturális élet egyik legnagyobb presztízsű ünnepi eseményévé vált, és 2026-ban ennek a hagyománynak egy új fejezete íródik tovább. Január 10-én Veszprém nem csupán vendégül látja ezt az estét, hanem részévé válik: a koncert országos sorozatának egyik kiemelt állomásaként itt folytatódik az a művészi gondolat, amely közel két évtizede határozza meg az Újévi Koncert szellemiségét. A jelmondat – „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország – a hagyomány Veszprémben folytatódik!” – nem díszmondat, hanem pontos állítás arról, mi történik ezen az estén. tegnap 11:40 Íme egy karácsonyi dalos, verses összeállítás, ami meghozza a hangulatot! karácsony Íme egy karácsonyi dalos, verses összeállítás, ami meghozza a hangulatot! Nem mindig könnyű a hétköznapok rohanásából hirtelen az ünnepekre hangolódni, még akkor sem, ha ez a kedvenc időszakunk az évben. Ahhoz, hogy észrevegyük magunk körül a csodát, nem elég a bejgli íze, a töltöttkáposzta illata. Segíthet a kultúra is! Ahogy egész évben! Jöjjön egy személyes összeállítás a hangolódáshoz! 2025. december 23. 14:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.