Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit igyunk karácsonykor?

2014. december 10. 23:36
A karácsonyi finomságok mellé, és a fáradt téli estékhez melengető ital dukál. Általában mindenkinek megvan a saját receptje, de azért mi is utána néztünk pár otthon elkészíthető italnak.

PUNCS

Az igazi klasszikus, ami minden amerikai és angol karácsonyi filmben felbukkan. Eredete Indiára vezethető vissza, innen vették át a gyarmatosítás időszaka alatt a britek, és terjesztették el végül először a Brit Birodalomban, majd onnan az egész világon. Rengeteg fajtája ismert, íme kettő ezek közül

Angol puncs
Hozzávalók: 2,5dl édes vörösbor, 2,5dl édes fehérbor, 1,5dl rum, 50 dkg porcukor, 2db citrom, 2db narancs
Mossuk meg a citromot és a narancsot, majd nagyon vékonyan hámozzuk meg. Rakjuk a héjakat kb. 5 dl vízbe és forraljuk fel. Öntsük hozzá a borokat és a rumot, szórjuk bele a cukrot és facsarjuk bele a gyümölcsöket. Alaposan keverjük össze, és puncsos tálkákban kínáljuk!

Csokipuncs
Hozzávalók: 2db narancs, fél kiskanál szegfűszeg és fahéj, 4 evőkanál kakaópor, 6 dl tej, 1 dl csokilikőr, tejszínhabspray, 1-2 kiskanál cukrozott narancshéj, 8-10 szem kockacukor

A narancsokat alaposan mossuk meg, és vágjunk vékony szelet karikát belőle. Néhány szem kockacukrot dörzsöljünk át jó alaposan a narancs héján, hogy átvegyék a gyümölcs aromáját.
Forraljunk fel 2 dl vizet a kockacukorral és a kakaóporral. Öntsük hozzá a tejet, kevés csokoládélikőrt, szórjunk bele szegfűszeget, fahéjat, és melegítsük át.
Csészébe téve öntsünk rá kemény tejszínhabot, és szórjuk meg cukrozott narancshéjjal.

GROG

Szintén a brit matrózokhoz köthető védőital. Ez lényegében egy rumos tea, amit fűszerekkel tehetünk bódítóbbá. Számtalan fajtája ismert, érdemes kísérletezgetni is vele, mert úgy rálelhetünk kedvencünkre. A rum helyett rakhatunk bele gint, whiskyt, pálinkát vagy cognacot.

Hozzávalók: erős fekete tea fél liter vízből, 1 dl rum, 5-6 szegfűszeg darabka, fahéj (ízlés szerint), kb. 3 teáskanál barna cukor, 2-3 evőkanál kristálycukor, fél citrom leve

Főzzük le a teát, majd adjunk hozzá rumot, a fűszereket és a cukrot. Egy kistányérba csavarjuk bele a citrom levét, egy másikba pedig szórjuk bele a kristálycukrot. A poharak száját előbb a citromba, majd a cukorba mártsuk. A teát forraljuk össze még egyszer, most, hogy az ízesítők és a rum is belekerültek, majd óvatosan, hogy a cukormáz ne sérüljön, töltsük az italt a poharakba.

TEJSZÍNLIKŐR

A likőrök olyan szeszes italok, amelyet nagy mennyiségű cukorral édesítenek, és fűszerekkel ízesítenek. Télen a krémlikőröket fogyasztjuk inkább, amelyeknek rengeteg ízesítése van, szinte csak a tejszíntartalmuk köti össze őket.

Tojáslikőr
Hozzávalók: 3 bögre tej, 1 bögre tejszín, 3 darabka fahéj, 1 rúd vanília kettévágva,magjai kikaparva, 1 kávéskanál reszelt szerencsendió, 5 tojássárga, 2/3 bögre cukor, ¾ bögre rum

Egy edénybe öntjük a tejet, a tejszínt, hozzáadjuk a fahéjat és a szerecsendiót, felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
Egy másik edényben összekeverjük az 5 tojássárgáját a cukorral, addig keverjük, míg a cukor felolvad, és szép szálas lesz. Lassan hozzákeverjük a tejet, majd a rumot.
Behűtjük, és hidegen kínáljuk. 3 napig áll el!

Bailey’s házilag
Hozzávalók: 250 ml tejszín (30-32%-os), 20 ml 3,5 %-os tej, 20 ml 3,5 %-os tej, 170 g sűrített tej (félzsíros, cukrozott), 50 ml kávé (erős főzet), 200 ml whiskey (ír), 1 evőkanál vanília eszencia

A tejszínt melegítsük forráspontig a tejjel, majd tegyük félre. A cukrot egy magas oldalú lábasban karamellizáljuk. Ha karamellizálódott a cukor, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett csurgassuk hozzá a forró tejszínt. Vigyázat, ez egy balesetveszélyes munkafolyamat! Mikor a tejszín a cukorba ér, forró gőz csap fel! Ekkor lehetőleg gyermek, háziállat ne legyen a közelben, és valóban vékony sugárban csurgassuk a tejszínt a cukorba, hogy ne csapjon fel hirtelen sok gőz. Ha simára kevertük, adjuk hozzá a sűrített tejet, a whiskey-t, a kávét, és egyet forraljunk rá. Ezután töltsük üvegekbe a likőrt, és hűtőben 2 héten át érleljük, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek benne.

FORRÓ CSOKI

Ehhez nem kell semmit hozzáfűznünk, maximum annyit, hogy a fűszerezéssel itt is kísérletezhetünk. Alkoholmentes, finom, csokis.

Hozzávalók: 2 dl tej, 5 teáskanál tejszín, 1 teáskanál nem cukrozott kakaópor, 1 kávéskanál cukrozott kakaópor, 1 kiskanál vaníliás cukor, 2 kockacukor, szegfűszeg, fahéj

A tejet tegyük fel a tűzhelyre melegedni. Dobjunk bele 2 szem szegfűszeget és késhegynyi fahéjat. Amikor már jó meleg, de még nem forr a tej, adjunk hozzá a kakaóporokat, a kockacukrokat, a vaníliás cukrot és a tejszínt. Kell még bele 2 kockacukor és 1 kiskanál vaníliás cukor is. Ezt főzzü pár percig, majd leszűrve, bögrében tálaljuk.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.