Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szabad levegőn dolgozhattak

2014. november 3. 16:50
Hat elítélt úgynevezett jóvátételi munka keretében végzett parkgondozást a Vámosi úti temetőben hétfőn.

A Belügyminisztérium irányítása alatt valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben, egy az Európai Unió által támogatott projekt részeként zajlanak jóvátételi programok – ismertette a helyszínen Németh Éva bv. ezredes, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet (bv) parancsnoka.

Idén harmadik alkalommal dolgoztak bv-n kívül fogvatartottak. Tavasszal a Te Szedd akcióhoz csatlakozva végeztek takarítást a város határában, nyáron pedig egy evangélikus óvoda rendbetételénél segítettek.

“A jóvátételi munka lényege, hogy díjazás nélkül, önként vállalva végzik el az elítéltek a közösség kiengeszteléseként, de a büntetés végrehajtása mellett. Fontosnak tartjuk, hogy a közösség részéről egyfajta megbocsátó attitűdöt kiváltsunk, és a szabadulás után másképp fogadják őket börtön falain túl” – fogalmazott a parancsnok.

Németh ÉvaNémeth Éva

Olyan fogvatartottakat válogattak össze, akik részt vettek már hasonló programban, illetve az intézeten belül is dolgoznak, valamint a biztonsági csoportjuk engedélyezte a külső munkavállalást.

Az elítélteket Horváth Zoltán, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. városüzemeltetési igazgatója tájékoztatta a feladatról; többnyire a főutak környezetéből takarították el a lehullott lombokat a délelőtti órákban. “Munkájukkal hozzájárulnak a temető rendbetételéhez” – köszönte meg a segítséget.

“Visszaadhatok valamit a társadalomnak abból, amit elvettem” – fogalmazott Németh Attila elítélt. “Jó érzés segíteni, a fogvatartottak között pedig kiváltságnak számít a szabad levegőn dolgozni” – tette hozzá.

Németh AttilaNémeth Attila

A jóvátételi tevékenység folytatódik, a fogvatartottak karácsonyi műsorral készülnek, amit valamelyik veszprémi szociális intézményben adnak elő ajándékozással egybekötve, illetve a tervek szerint a jövőben egy-egy elítélt középiskolásoknak tart előadást tapasztalatairól, hogy a fiatalokat távol tartsák a bűnelkövetéstől.

 

Cseh Zoltán
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.