Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
11°C
2024. május 16. Botond, Mózes
Veszprém
11°C

Továbbra is betöltetlen a székesfehérvári teátrum igazgatói posztja

2008. április 8. 22:49
A decemberben kiírt pályázatra nyolc pályamunka érkezett a székesfehérvári önkormányzathoz, ám az igencsak megosztott képviselő testület februári ülésén eredménytelennek nyilvánította az eljárást. A színház igazgatói posztját öt éve betöltő Szurdi Miklós megbízatása augusztus 1-jén jár le, az érdeklődők az újonnan kitűzött időpontig, május 2-ig nyújthatják be pályázatukat.
A város februári közgyűlésén egyik jelölt sem kapott minősített többséget, egyetlen szavazat hiányzott a döntéshez. Az igazgató poszt betöltésére kiírt pályázatra nyolcan jelentkeztek, de a jelöltek egyike már korábban visszalépett. Az ülésen hét jelölt meghallgatása után négy induló pályázatát támogatta a kulturális bizottság.

A közgyűlésen a jelöltek - Csutka István színművész, táncművész, rendező, a debreceni teátrum korábbi vezetője, Márton András Jászai Mari-díjas színművész, Szurdi Miklós, a Vörösmarty Színház jelenlegi igazgatója és Vasvári Csaba színművész, az Echo Hungária TV Zrt. elnöke - öt-öt percben ismertette elképzeléseit, majd a képviselők titkos szavazáson voksoltak. Minősített többséget, vagyis tizenhét szavazatot egyik jelölt sem kapott. Ennek következtében újabb pályázatot írt ki a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatói posztjára a városi önkormányzat.

A Vörösmarty Színház hazánk legrégebbi műintézménye, még 1847-ben nyitotta meg kapuit. Állandó társulattal, technikai és művészeti vezetéssel rendelkező intézmény viszont csak 1995-ben vált belőle. Nagyobb fejlődés 1997-ben következett be. A társulat ma már több mint félszáz színészből áll, többek között itt játszik Csonka András, Szabó Győző, Xantus Barbara, Zakariás Éva és Drahota Andrea is. A jeles művészek mellett emeli a színház nívóját az önálló Tánckar, és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

Az intézmény honlapja szerint a művészeti fejlődés mellett az épület teljes rekonstrukciójára is sor került az elmúlt években: a teljes mértékben megújult színház 2005-ben lett kész. Csúcstechnikát építettek be a színpadra is, s a színház a modernizáció eredményeképpen korszerű és színvonalas intézménnyé vált. A rekonstrukciós folyamatok a jelenlegi igazgató, Szurdi Miklós alatt fejeződtek be, de elindításuk a régi direktor, Péterffy Attila nevéhez köthetőek. 2003-ban ugyanis egy helyi és országos szinten is botrányt kavaró igazgatóváltás zajlott, ami egyes vélemények szerint kísértetiesen hasonlít a mostani, újabb választás előtti helyzethez.
A legutóbbi választás pikantériáját az adta, hogy sem a színházi kollektíva, sem a szakmai bizottság, sem a városi képviselő-testület kulturális bizottsága nem nevezte meg az általa preferált vezetők között Szurdit.

Idén mindenesetre az érdeklődők május 2-ig nyújthatják be pályázatukat, az önkormányzatnak pedig harminc napon belül kell majd azokat elbírálnia. A választási folyamat többkörös: először minden aspiráns személyesen vagy postai úton be kell nyújtsa pályázati anyagát, aztán a színház szakmai bizottsága hallgatja meg a jelölteket, majd az önkormányzat kulturális bizottsága, végül pedig a két testület által meghatározott ajánlások nyomán a képviselők szavaznak. Azonban a szakmai támogatás kevés lehet az üdvösséghez, hiszen végső soron a politikusok kezében van a döntés, a testület pedig igencsak megosztott.

A színház igazgatói posztját jelenleg betöltő Szurdi Miklós megbízatása augusztus 1-jén jár le. Az új igazgató kinevezése 2013. július 31-ig szól majd.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. tegnap 10:33 Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott május 6-10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. 2024. május 13. 8:51 Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában német nemzetiség Német nemzetiségi gálát tartottak a Hangvillában A Gizella-napok zárónapján, vasárnap a Hangvillában a Veszprémi Német Nemzetiségi Önkormányzat is képviseltette magát. A gála színvonalas műsorára rendkívül sokan voltak kíváncsiak, mondhatni a csilláron is lógtak. 2024. május 13. 14:15 A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás A múltba enged betekintést Öskün a helytörténeti kiállítás Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között megnyílt a helytörténeti kiállítás, a Mecset utca 11. szám alatt. Sokak munkája a ház, hatalmas összefogás eredménye, de akit mindenképpen ki kell emelni a gyűjtemény összehozása kapcsán, az Magyar Józsefné Ilus. 2024. május 12. 10:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.