2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap

Madách diákszemmel

2011. január 21. 4:00
A város és a megye középiskolás diákjai álmodták meg, Kőrösi Csaba és a felkészítő tanárok pedig színpadra állították Az ember tragédiáját.

A Veszprémi Petőfi Színház hagyományteremtő szándékkal hívta meg a város és a megye középiskoláit egy évenkénti nemes versengésre. A Paradicsomtól a pokolig című játékra jelentkező iskolák csoportjai első alkalommal Madách Imre Az ember tragédiája című művének egy-egy „szín”-ét adják elő, maximált, tizenkét perces időtartamban. A különböző iskolák által színpadra állított színekből egy teljes előadás születik, amelynek a bemutatója a teátrum nagyszínpadán lesz január 22-én, a Magyar Kultúra Napján este hat órakor.

Tavaly májusban kereste fel a színház a megye 15 oktatási intézményét Veszprémben, Pápán, Balatonfüreden, Balatonalmádiban és Várpalotán. Ezután az iskolák sorsolás útján nyerték el, hogy melyik színt állíthatják majd színpadra. A Petőfi Színház biztosította a szövegkönyveket, és azt kérte, ne a színház és a tanárok legyenek a fontosak, bízzák a gyerekek fantáziájára a darab megvalósítását. Az előadást Kőrösi Csaba színművész állítja színpadra mintegy 260 diák részvételével.

– Nekünk kellett a gyerekeket kiválasztani és begyakoroltatni velük a szerepet – árulta el dr. Kovácsné Rossi Ibolya, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium felkészítő tanára. – Már szeptember végén elkezdtünk próbálni. A diákok nem szeretnek otthon tanulni, ezért aztán minden hétfőn elolvasták a szöveget a próbák alatt, amit automatikusan megtanultak, így nem kellett külön időt áldozniuk rá. Szem előtt tartottam a színház kérését: ami elkészült, az teljesen a diákok munkája. Nem az volt a cél, hogy igazi jelmezben, a megszokott színházi kellékekkel adjuk elő a IV. színt, hanem úgy, ahogy mi az eszközeinkkel meg tudjuk csinálni.

Az Ipari Szakközépsikola diákjai egyszerűen oldották meg a díszletet és a jelmezeket is. A szín mind a 14 szereplőjét fehér lepedőkkel tekerik körbe, ez alól csak Lucifer kivétel, aki a nagyesztergári plébános köpönyegét viseli majd.

A felkészítő tanárok elmondták, a produkciók készülnek, két ütemben, január 19-én (szerdán) és január 21-én (pénteken) próbálhattak a teátrum színpadán az iskolák. A diákok érdeklődéssel dolgoznak, és örömmel veszik azt, ha a színház művészei szakmai segítséget nyújtanak számukra. A társulat tagjai közül Kőrösi Csaba, Csarnóy Zsuzsanna, Keresztes Gábor, Szeles József, Kéri Kitty, Gere Dénes Ákos, Baranyi Péter és Módri Györgyi járta az intézményeket, hogy tanácsaikkal hozzájárulhassanak a csoportok sikeres bemutatkozásához.

Kéri Kitty a téli szünet előtti napokban ment el az Ipari Szakközépiskolába, ahol instrukciókkal látta el a szereplőket. Rossi Ibolya elmondta, hogy a színművész távozása után estig maradtak a diákjai, hogy jól begyakorolják a mozdulatsorokat. Nagyon élvezték a próbaidőszakot, sokan sajnálták, hogy január 22-én lezárul a színházi korszakuk.

A munka örömén túl természetesen díjazás is jár majd a legtehetségesebb csoportnak és a kiemelkedő teljesítményt nyújtó szereplőknek. A zsűri tagjai között szerepel Porga Gyula polgármester, Pálmann Judit, a Veszprém Megyei Eötvös Károly Könyvtár és Közművelődési Intézet igazgatója, Bajcsay Mária, a Petőfi Színház Jászai Mari-díjas színművésznője és Szalma Tamás, a színház Jászai Mari-díjas színművésze. A versengés fővédnöke Szinetár Miklós, Kossuth- és Jászai-díjas, Kiváló és Érdemes művész, védnöke Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei közgyűlés elnöke.

A színház vezetésének távolabbi tervei szerint Az ember tragédiája után a János vitézt, a Bánk Bánt, illetve a Csongor és Tündét is hasonlóan játékos formában próbálják majd eljátszatni a diákokkal.

A produkcióban részt vevő iskolák:
Kozmutza Flóra Iskola, Veszprém (középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek) – I. szín
Közgazdasági Szakközépiskola, Veszprém – II. szín, Paradicsom
Zeneművészeti Szakközépiskola, Veszprém – III. szín, Kiűzetés
Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém – IV. szín, Egyiptom
Vetési Albert Gimnázium, Veszprém – V. szín, Athén
Táncsics Mihály Szakközépiskola, Veszprém – VI. szín, Róma
Padányi Bíró Márton Római Katolikus Iskola, Veszprém – VII. szín, Konstantinápoly
Türr István Gimnázium, Pápa – VIII. szín, Prága I.
Lovassy László Gimnázium, Veszprém – IX. szín, Párizs
Medgyaszay Szakközépiskola, Veszprém – X. szín, Prága II.
Petőfi Gimnázium, Pápa – XI.szín, London
Lóczy Lajos Gimnázium, Balatonfüred – XII. szín, Falanszter
Kéttannyelvű Gimnázium, Balatonalmádi – XIII. szín, Űr
Séf Szakközépiskola, Veszprém – XIV. szín, Eszkimó világ
Várpalotai Magániskola – XV. szín

Janni Anikó

További cikkek

Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családtámogatások igénylésének feltételei
Egyszerűsödnek a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), a babaváró támogatás és a jelzáloghitel-elengedés igénylésének feltételei, valamint bővül az igénylők köre a Magyar Közlönyben péntek éjjel megjelent kormányrendelet értelmében - közölte Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán.
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
Csendesen emlékeztek a magyar hősökre
A járványhelyzet miatt szűk körben emlékeztek meg Veszprémben a magyar hősök emlékünnepe alkalmából azokra a katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták a hazáért.
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Szabadtéren lehet rendezvényeket tartani
Mától újra lehet szabadtéri rendezvényeket tartani – a védőtávolság megtartására azonban szigorú előírások vonatkoznak.
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
Megtarthatók a trianoni megemlékezések
A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Már nem a Jobbik-frakció tagja Varga-Damm Andrea
Szerdán összesen három képviselő, köztük a veszprémi Varga-Damm Andrea is kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából.
2020. május 30. // Zsanett, Janka névnap