2022. október 4.
//
Ferenc névnap

Sürgősségi Centrum: összevonják az orvosi ügyeleteket Veszprémben / (60 milliós önkormányzati támogatásról döntött az egészségügyi és szociális bizottság)

2008. június 16. 17:31
Az egészségügyi ellátás olyan, mint az aranyóra. A beteg élete, sorsa sok esetben az első órában dől el, - mondta Dr. Rácz Jenő, a megyei kórház főigazgatója az egészségügyi és szociális bizottság hétfői ülésén. A bizottság tagjai támogatták az egészségügyi centrum kialakítását. Többek közt arról is döntés született, hogy a több milliárdos projekt pályázati önrészének 10 százalékát, 60 millió forintot az önkormányzat állja. Az általános ügylet, a kórházi és sürgősségi ügyelet összevonásával nem csak költséghatékonnyá, hanem egyszerűbbé, szervezettebbé tehető az ellátás.
A jövőben egyetlen telefonszámot kell majd hívniuk azoknak, akik ügyeleti ellátásra szorulnak, ugyanis központi diszpécseri szolgálat tartozna az összevont ügyeleti rendszerhez, benne a mentőszolgálatnak - mondta a Vehírnek Dr. Strenner Zoltán, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke. Az összevonással felszabadul egy épület, így a rezsin is spórolni tudnak. Az időről nem is beszélve. A betegek számára egyszerűsödik a rendszer, nem kell majd rohangálniuk egyik ügyelettől a másikig, hiszen minden ilyen ellátást egy helyen kapnak. Erre a fajta centralizált ügyeletre több példa is van az országban. Az úgynevezett Sürgősségi Centrum létrehozásához uniós forrásban bízik a kórház. A támogatásról mind a most már nem fenntartó, hanem tulajdonos, megye, és Veszprém városa is biztosította Dr. Rácz Jenő főigazgatót. A pályázati önrész, valamint az előkészítési költség az önkormányzatnak 100 milliójába kerül, 50 százalékos támogatást ad az OEP, 10 százalékot pedig a környező települések, a kistérség ad össze. A fennmaradó összeget a Kórház Zrt.-nek kell kigazdálkodnia.


15 éve merült fel először a központi ügyeleti rendszer igénye, másfél évtized után végre valóra válhat, mondta Strenner Zoltán, majd hozzátette, hogy ez rendkívül fontos lépés az egészségügyi ellátás terén. A bizottság hétfői ülésén az is körvonalazódott, hogy hosszas egyeztetések után mára biztossá vált, 2009-ben megépülhet a veszprémi egészségház, mely a városban lévő különböző orvosi rendelőintézeteket koncentrálná egy épületbe. A terveket  a bizottságok  megtárgyalták  és támogatják.

Füssy Angéla

További cikkek

Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat
Svante Pääbo svéd genetikus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az evolúciós genetika területén elért eredményeiért - jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Bardon Tamás a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ új parancsnoka
Hétfő délelőtt ünnepélyes keretek között történt meg a csapatzászló átadás-átvétel.
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
A tervezettnél enyhébb módosításokat fogadtak el a parkolási rendszerben
Mind ellenzéki, mind többségi oldalról számos módosító indítványt nyújtottak be a csütörtöki közgyűlésre a parkolási rendelet tervezett változásaival kapcsolatban. Mutatjuk a végleges verziót!
'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Mai naptól lehet kitölteni online a népszámlálási kérdőívet
Ma 0 órakor elindult a 2022. évi népszámlálás. A kérdőív online kitölthető a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül október 1. és 16. között. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként százezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.