2021. szeptember 25.
//
Eufrozina névnap

Auer Lipót élete

2010. november 21. 5:02
"…Bölcsőm Magyarországon ringott. Veszprémnek hívják azt a kis helységet, ahol apám szobafestő volt."

A veszprémi születésű Auer Lipót (1845 – 1930) hegedűművész, karmester és zenepedagógus a világ zenei életének meghatározó alakja. A magyar muzsikusra egyaránt büszke Európa, Oroszország és az Egyesült Államok. A veszprémi fiúból pár évtized alatt a cár udvari szólóhegedűse, nemesi rangra emelt államtanácsos, a Szentpétervári Konzervatórium tanára, az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere lett. Országok, királyok és szultánok versengtek, hogy hallhassák játékát. Kitüntetésekkel halmozták el a Meiningeni Kereszttől a Francia Becsületrenden át a Szent Vlagyimir érdemrendig.

Az oroszországi forradalom után az Egyesült Államok fogadta kitárt karokkal: a világ elsőszámú művészeti iskoláinak, a Juilliard Graduate School of Music (New York) és a Curtis Institute (Philadelphia) professzora lett. Még nyolcvanévesen is koncertezett a Carnegie Hall-ban. Büszkék voltak barátságára a kor legnevesebb zeneszerzői, hangszeres művészei : Csajkovszkij, Rubinstein, Sarasate, Rimszkij-Korszakov, Liszt Ferenc, Szergej Rachmanyinov. Világhírű muzsikusok sokasága került ki kezei alól: Mischa Elman, Jascha Heifetz, Nathan Milstein, Efrem Zimbalist és még sorolhatnánk a hegedűvirtuózok hosszú sorát.

Auer egyaránt volt művész és tanár, keresztény és zsidó, orosz és amerikai. És persze magyar, hiszen vallotta: „minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el”.

„…Bölcsőm Magyarországon ringott. Veszprémnek hívják azt a kis helységet, ahol apám szobafestő volt. Szülőföldem hagyományaihoz híven tejesüveggel és hegedűvel együtt neveltek fel…” (Auer Lipót)

Auer alapozta meg és dolgozta ki azt a metódust, melyet ma a világ „orosz hegedűiskola” néven ismer és csodál. Az összes jelentős orosz hegedűs Auer-tanítványnak tartja magát, hiszen az ő pedagógiája száll tanárról diákra, több mint száz éve. Amikor Európa nagyvárosaiba utazott Auer, fiatal hegedűsök kolóniája követte mindenhova, várva, hogy csak egy ellesett pillanatból többet tanulhassanak, mint addig talán évekig tették.

Auer Lipót Veszprémtől Szentpéterváron át New Yorkig ívelő páratlan életútja, művészi és pedagógusi nagysága nyilvánvaló tényét Gyökerek és ágak című dokumentumfilmben mutatják be.  Ezáltal méltón őrizzük emlékét azoknak a magyaroknak, akikre büszke a nagyvilág, de akikről eddig méltatlanul hallgatott hazája.

Zenés tv-filmmel az alkotóknak kettős a célja: Auer Lipót életútját közel hozni szülőföldjéhez, és szülőföldjét megismertetni a nagyvilággal. Bemutatják életét a veszprémi hegedűóráktól, a budapesti, bécsi tanulmányokon át, az európai turnékig. Felelevenítik a szentpétervári évtizedeket, a veszprémi vakációkat és New York meghódítását. A filmben
világhírű muzsikusok interjúkkal tesznek tanúságot Auerről. Igazi különlegességeket is bemutatnak, mint Auer egykori stradivári hegedűjét, mely ma a Chicagói Stradivári Társaság tulajdona, a Carnegi Hall-beli koncertjének hangfelvételeit, a Szentpétervári konzervatórium Auer-termét, és persze rengeteg zenét – archív anyagokból, de mai koncertfelvételekből is, melyeken a Bartók–Pásztory díjas Mendelssohn Kamarazenekar
és Kováts Péter hegedűművész közreműködésével mutatjuk be a nagy muzsikus életművét.

A filmben megszólalnak:
Heller Ágnes filozófus, Auer közeli rokonságának tagja - a zseniről és a tehetség fogalmáról, az egyediségről és a művészet taníthatóságáról,
Fischer Iván Kossuth-díjas karmester – a vezénylés és az interpretáció művészetéről,
Vladimir Ashkenazy zongoraművész, karmester, a Sydney Symphony vezető karmestere – a szentpétervári Konzervatóriumban zajló zenekari munkáról és Auerről,
Prof. Szergej Sztadler hegedűművész, a Szt. Pétervári Konzervatórium rektora – az orosz hegedűiskola történetéről, Auer művészetéről, szerepéről a korabeli orosz zenei életben,
Vadim Gluzman izraeli hegedűművész – Auer egykori Stradivariusának bemutatása,
Prof. Detlef Altenburg, a weimari Zenetudományi Intézet és a Liszt Múzeum igazgatója – Liszt és Auer találkozásáról,
Prof. Dr. Batta András, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia rektora – a magyar hegedűs hagyományokról,
Marina Akimova, moszkvai hegedűtanár – Auer pedagógiájáról, személyiségéről,
Szászné Réger Judit budapesti hegedűtanár – Auerhegedűiskolájáró

A filmfelvételek közreműködői többek között :
Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész
Kováts Péter hegedűművész
Gábor József zongoraművész
Auer Ifjúsági Szimfonikus Zenekar
Mendelssohn Kamarazenekar
Győriványi Ráth-György karmester

A filmet szerkesztette Kováts Péter hegedűművész, rendezte Bárány László.

A Gyökerek és ágak című film sajtóbemutatójára és szakmai vetítésre november 29-én kerül sor Budapesten, a Corvin Budapest Filmpalotában.

vehir.hu

További cikkek

Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
Új távolugró pályát kapott a Deák Iskola
A VEDAC és a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Egyesület támogatásával létrejött fejlesztés célja az atlétika népszerűsítése és az egészséges életmódra nevelés.
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Nagy zajjal járó gyakorlatot tartanak a várpalotai lőtéren
Megnövekedett hanghatással járó gyakorlatot tartanak a Magyar Honvédség Központi Lő- és Gyakorlóterén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Nem csak küllemében, szellemiségében is kizöldült a Kálvin park
Pénteken délelőtt elkezdődött a Fenntarthatóság MindenKor elnevezésű tematikus nap a lakótelepi Kálvin parkban. Az elsősorban kisgyermekeknek és családoknak szóló rendezvény szombaton is folytatódik számos interaktív, ismeretterjesztő foglalkozással.
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Októberben újabb pályázati lehetőség nyílik meg a vállalkozások előtt
Október elsejétől már lehet pályázni a vállalati továbbképzési program első keretére. A részletekről és a 2021-27-es pályázati időszak forrásairól dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár adott tájékoztatást csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Félszáz 4 csillagos szállodaszobával bővül Veszprém turisztikai kínálata
Közel egyharmadával, összesen 50 db négycsillagos szobával fog emelkedni Veszprém szálláshelyeinek száma a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program szállodaépítés és kapacitásfejlesztési programjának köszönhetően. A tervek elkészültek, a munkagépek pedig már dolgoznak az Oliva Étterem és Hotel, a Betekints Hotel és a Hotel Historia Malomkertnél.