Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C

Le kell vonni a vörösiszap-ömlés tanulságát

2010. november 19. 3:00 // Forrás: Ajka Város Önkormányzata
"A katasztrófa is azt bizonyítja, hogy meg kell erősíteni az európai jogszabályokban a „szennyező fizet” elvet."

A Szocialisták és Demokraták, illetve a Zöldek európai parlamenti képviselői teljes körű és független vizsgálatot szorgalmaznak a magyarországi vörösiszap-ömlés kapcsán. A magyarországi és európai hatóságoknak le kell vonniuk a katasztrófa tanulságait, fel kell tárniuk a szabályozási környezet hibáit és az európai jogszabályok nemzeti végrehajtása során felmerülő hiányosságokat. Ehhez azonban független és teljes körű vizsgálat és hiteles információk kellenek.

„Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy kérje számon a kormánytól és folyamatosan ellenőrizze az uniós környezetvédelmi joganyag végrehajtását Magyarországon. Fontos lenne továbbá, hogy a Bizottság jogszabályt kezdeményezzen a környezetvédelmi vizsgálatokról, amely állandó jogalapot teremtene az előzetes környezetvédelmi vizsgálatok folytatásához. Az európai szinten végzett előzetes vizsgálatoknak különösen nagy szerepe lenne a határon átnyúló hatással bíró létesítmények engedélyezése során” – mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az EP Környezetvédelmi Bizottságának tagja.

Linda McAvan a Szocialisták és Demokraták Frakciójának környezetvédelmi ügyekért felelős szóvivője emlékeztetett: az Európai Bizottság illetékesei szerint a magyar hatóságok bizonyos adatokat visszatartanak, nem osztanak meg az európai szervekkel. Ez akadályozza a teljes körű és független vizsgálat lefolytatását, az európai és a magyarországi szabályozási környezet hiányosságainak feltárását. „Felszólítjuk a magyar hatóságokat, hogy teljes mértékben működjenek együtt az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy minden részletében sikerüljön felderíteni a katasztrófa okait” – mondta.

Satu Hassi a Zöldek frakciójának környezetvédelmi ügyekért felelős szóvivője kifejtette: „A katasztrófa is azt bizonyítja, hogy meg kell erősíteni az európai jogszabályokban a „szennyező fizet” elvet. Az Európai Bizottságnak kezdeményeznie kellene az ipari és bányászati tevékenységet folytató üzemek környezetvédelmi felelősségéről szóló irányelv módosítását és európai szinten kellene kötelezővé tenni a környezetvédelmi biztosítás megkötését az üzemeltetők számára.„
 

vehir.hu
további cikkek
Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11 Kétéves lett a veszprémi Hufbau közélet Kétéves lett a veszprémi Hufbau A Hufbau egy teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás, amely franchise-ként, hálózatban működik az ország több területén. Veszprémben családi vállalkozás üzemelteti immár második éve. tegnap 16:07 Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális közélet Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális Első alkalommal szervezték meg a nyugdíjas majálist Veszprémben, amely óriási érdeklődéssel és fantasztikus hangulatban telt szombat délután a Március 15.-i sportcsarnokban.   tegnap 13:19 A család az első - Gyereket a magasba! közélet A család az első - Gyereket a magasba! Idén is megszervezték azt az eseményt, melynek ötlete Böjte Csabától, ferences rendi szerzetestől származik. A Gyereket a magasba! program nem jelent más, minthogy egyszerre, az ország több pontján emeljük magasra a gyermekeinket, ezzel megmutatva, hogy kiállunk a hagyományos családi értékek és a gyermekvállalás fontossága mellett.   2024. május 4. 18:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.