Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
19°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
19°C

Folytatódhat a termelés

2010. október 13. 15:03
A veszprémi kormányülésen elhangzottakról Nagy Anna kormányszóvivő adott tájékoztatást.

A kormány ma kihelyezett ülést tartott a vörösiszap-katasztrófa okán Veszprémben. Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa számolt be a kolontár-devecseri védelmi intézkedésekről, a kármentesítésről és a gyár jelenlegi helyzetéről.


Nagy Anna kormányszóvivő és Pintér Sándor belügyminiszter

Nagy Anna kormányszóvivő tájékoztatta a sajtót a kormány október 13-i ülésének fejleményeiről. A veszprémi ülésén elfogadták a Magyar Honvédség irányításáról és új vezetési rendjéről szóló határozatot. Ez az új vezetési rend gyorsan és rugalmasan képes reagálni olyan feladatokra, mint például ez a mostani katasztrófahelyzet, mondta a kormányszóvivő.

A szerdai kormányülésen az ügyészségről szóló törvény módosítása is napirendi pont volt. A módosítás célja, hogy tovább erősítse a Legfőbb Ügyészség függetlenségét és szakmaiságát. Az alkotmánybírákhoz hasonlóan hat évről kilenc évre növelnék a legfőbb ügyész hivatali idejét, valamint az ügyészi tapasztalat is feltétele lenne a kinevezésnek. A megbízatás meghosszabbítására éppen azért van szükség, hogy a függetlenség érvényesülhessen.

– A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala megtette az intézkedéseket, hogy azok a lakosok, akik elvesztették irataikat a vörösiszap-katasztrófában, mihamarabb pótolni tudják okmányaikat – számolt be róla Nagy Anna. Az ajkai hivatalok biztosítják az ügyintézést, mindezt illetékmentesen.


Pintér Sándor

A Mal Zrt. gátjai továbbra is "mozgásban vannak", így a kormány az észak-nyugati saroknál megkezdte a védőgát építését. Pintér Sándor belügyminiszter beszámolt arról, hogy a gát egy méterrel magasabb, mint a korábban kiöntött zagy magassága. Ha a tározó fala leomlana, akkor meg kell menteni a lakosságot, ezért a Magyar Honvédség és a MÁV is készenlétben állt, hogy segítséget nyújtsanak az esetleges kitelepítésnél.

– Ha az iszap benntartását megoldottuk, akkor lehet megszüntetni a vészhelyzetet. A védőgát péntekre elkészül – mondta a belügyminiszter. Öt fős szakértői bizottság érkezett az Európai Uniótól, hogy pontos, ellentmondásmentes vélemény születhessen a mérési adatokat illetően. Pintér Sándor kiemelte, még nedves a kavics, így a vörös por nem annyira veszélyes, de továbbra is mindent elkövetnek, hogy ne történjen egészségkárosodás.

Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa elmondta, hogy a vörösiszap-katasztrófa által érintett helyi önkormányzatok szerdáig mintegy 500 millió forintot fordítottak a védekezésre. A katasztrófaelhárítás minden költségét feljegyzik, azonban egyelőre még nem végeztek összesítést.


Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa

A termeléshez és a vizsgálatokhoz szükséges iratokat lefoglalták,  átvizsgálásuk jelenleg is folyik. A Mal Zrt.-ben legkorábban csütörtökön vagy pénteken folytatódhat a termelés - közölte Bakondi György.

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.