Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
20°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
20°C

Tájékoztó az aktuális állapotokról

2010. október 13. 12:25 // Forrás: BM
A tározó nem mozog, az ivóvíz biztonságos, védőmaszk viselése ajánlott. Még ötven sérültet ápolnak.

Kolontáron a védőgát elkészült, az utolsó simításokat végzik. A vörösiszap tározón nem észleltek további elmozdulást, de a szakértői vizsgálatok folyamatosak. Az ivóvíz biztonságos. A levegő szállópor koncentrátuma a száradással arányosan fokozódó terhelést jelent, de jelenleg nem érte el az egészségügyi határértéket, a védőmaszk és védőeszközök viselése azonban ajánlott. Megkezdődött a mezőgazdasági kármentesítés és folyamatosak a talajvizsgálatok. A kórházakban még mindig ötven sérültet ápolnak. A halálos áldozatok száma szerdán délelőtt kilencre emelkedett.

Lakosság

Kolontárra továbbra sem térhenek vissza a lakosok. Közülük 99-en veszik igénybe a központi szállást, 697-en önerőből oldották meg ideiglenes elhelyezésüket. A kitelepítettek ellátása (étkeztetés, elhelyezés, egészségügy, pszicho-szociális ellátás) folyamatosan biztosított. Devecser lakosságának esetleges kitelepítése esetére Győr-Moson Sopron megyében a 18 befogadó hely előkészítése, berendezése folyamatos. A MÁV az esetleges kitelepítéshez a devecseri és tüskevári állomásokon 5 szerelvényt folyamatosan készenlétben tart mozdonnyal és személyzettel.

Tározó

A veszélyeztetett gátszakaszon a korábbi műszeres mérésekhez képest elmozdulás nem történt, amit a gát biztonságos szakaszán folyamatosan jelenlévő Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport állománya és a geodéziai szakemberek mérései is alátámasztanak.

Védőgát

Az alapgát 670 m hosszon, 2,5 m magasságban elkészült. Kolontáron a vízügyi hatóság szakmai irányításával az elmúlt órákban tovább folytatódtak a terelőgát építési munkálatai. A 10-es kazettánál kiépítendő védvonalakon folyamatos földmunkákat végeztek. Az egyes és kettes gát teljes hosszában elkészült, a hármas gáton már csak magasítási munkák folynak.

Takarítás

A házak megközelítését biztosítandó úttestek és a házak bejárata közötti területekről, a házak bejárását biztosító udvarainak az iszap-szennyezés eltávolítása, mentesítése gipsszel kézi, illetve gépi erőkkel folyamatos.

Közlekedés

A 8-as főút környező szakszán sebességkorlátozás van érvényben a mentési munkálatokban részt vevő nehézgépek kerekeiről az útburkolatra kerülő szennyeződés miatti csúszásveszély elkerülése érdekében. A 8-as út devecseri csomópontjának tisztítása folyamatos. A katasztrófa helyszíne körül 6 km sugarú körben 1500 méter magasságig korlátozott légtér került bevezetésre 2010. november 9-ig. A MÁV Zrt. befejezte a szennyezett kolontári vasúti pályaszakasz elbontási munkálatait. Az érintett szakaszon megkezdték az alépítményi tükör, védőréteg kialakítását.

Szolgáltatás

Devecserben a Batthyányi, Móricz Zsigmond, Pápai és Árpád utcákban kb. 100 fogyasztó gázellátása még nem biztosított, a visszakapcsolásokat a romeltakarítás elhúzódása akadályozza. Az E.ON Hungária Zrt. ezen a héten folytatja a visszakapcsolásokat.

Sérültek

A legfrissebb jelentés szerint a sérülteket ellátó 6 kórházban jelenleg összesen 50 személyt kezelnek.

Ivóvíz

Az érintett területen az ÁNTSZ folyamatosan vizsgálja a vízminőséget, az ivóvíz ellátása és minősége biztonságos.

Levegő

A szállópor a száradással arányosan fokozódó terhelést jelent, azonban a mérések tanúsága szerint a szállópor koncentrációja továbbra sem haladja meg az egészségügyi határértéket.

Folyóvizek

Bobánál, Tüskeváron és a Szergényi hídnál a gipszszórás folyamatos volt, a többi szórási ponton a gipszadagolás pedig további intézkedésig szünetel. A védekezéshez szükséges gipsz rendelkezésre áll, a napi felhasználás 7 tonna helyszínenként. Az ecetsav beadagolás továbbra is szünetel. Marcalon a felső három keresztgát (Nemeskocs, Kemeneshőgyész, Marcaltő) duzzasztás szintjét 20 centiméterrel csökkentették. A kísérleti jellegű, repülőről történő gipszszórást a javuló vízminőségi helyzetre való tekintettel 2010. október 12-én 12.00 órától megszüntették. A pH érték a Marcalon 8,29-8,83 között, a Rábán, a Mosoni-Dunán és a Dunában 8,2 alatt van, a Torna-patakon 8,31-8,88 érték között mozog. A Dunán a Torna patakból származó víz elhagyta az országot, kimutatható eltérést sehol sem mértek. Az élővizek és az ivóvíz bázisok ellenőrzése továbbra is folyamatosan zajlik. A Dunakanyarban a természetvédelmi őrszolgálat tagjai által október 12-én végzett megfigyelés alapján a haltetemek lesodródása gyakorlatilag megszűnt, a helyben élő halpopuláció viselkedése normálissá vált.

A kormány legfrissebb döntéseiről, az aktuális helyzetről délután 14 órakor Pintér Sándor belügyminiszter Veszprémben tart sajtótájékoztatót.

vehir.hu
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. ma 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. ma 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. ma 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. ma 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.