Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C

Ezer hektárt kell rehabilitálni

2010. október 13. 10:18
Megkértük Lasztovicza Jenőt, a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság elnökét, összegezze a vörösiszap tragédiával kapcsolatos munkákat.

– Ilyen katasztrófával még nem találkoztunk, ennek megfelelően feszített munkával telt az elmúlt egy hét. A hatékony mentés érdekében nagyon komoly erőket kellett megmozgatni az országban. A hihetetlen mértékű összefogásnak köszönhetően gyorsan tudtunk reagálni a helyzetre, ami elengedhetetlen, ha emberi életek forognak kockán. A tragédia bekövetkezése után 10 perccel az ajkai és devecseri tűzoltók, mentők, rendőrök már a helyszínen voltak. Egyes napokon 4000 ember dolgozott azon, hogy az emberek minél előbb visszaköltözhessenek házaikba. Rengeteg munka áll mögöttünk, de közel sem járunk a végénél. Ezer hektáron keletkezett olyan iszaplerakódás, amit a közeljövőben rehabilitálni kell.

– A kártérítések és helyreállítási munkák költsége látható már?

– A szerdai kormányülésen fontos döntések születnek a folytatást illetően, hiszen az elvégzendő feladatokhoz szükséges forrásokat elő kell teremteni. A miniszterelnök úr parlamenti beszéde mindenki számára világossá tette, senki nem maradhat fedél nélkül. „Ki fizeti a révészt? Azt az ügyészség és a bíróság eldönti.” Nyilván emberi mulasztás történt, a szakértők dolga lesz megállapítani, hogy ki hibázott. Hatalmas az üzemeltetők felelőssége, hiszen hetekkel korábban látniuk kellett, milyen repedések, kifolyások keletkeztek a tározó szélén.

– Melyek a következő lépések?

– A védőgát megépítését követően visszaköltözhetnek Kolontár lakói, illetve várhatóan megszűnik a készenléti állapot Devecserben, ezzel párhuzamosan folytatódnak a takarítási munkák. Az önkormányzatok szakértők bevonásával elvégzik az ingatlanok állapotfelmérését, lakhatatlanná minősítés esetén új területet jelölnek ki az építkezésre. Akik nem szeretnének a jövőben Kolontáron, vagy Devecserben élni, vagyoni káruknak megfelelően kaphatnak kártalanítást, és költözhetnek új helyre.

– Visszatérhet még az élet a katasztrófa sújtotta területekre?

– Az eddigi környezetvédelmi mérések szerint a kiömlő iszap mindössze 1–2 centiméter mélyen került bele a talajba, ott egy záróréteget alkotott, így nem szivárog mélyebbre a káros anyag. Amennyiben ezt a felső vékony réteget eltávolítjuk, majd a területet a mezőgazdasági termesztésben használatos lúgos talajjavító anyaggal kezeljük, ismét megtelepedhet itt az élővilág. Egyes szakértők szerint egyébként a lúgos talajnak is vannak pozitív hatásai, hiszen a régi meddők területére is visszatért az élet.

Cseh Zoltán
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. ma 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. ma 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. ma 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. ma 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.