Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
18°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
18°C

Összeért a terelőgát Kolontárnál

2010. október 12. 9:15 // Forrás: MTI
A kitelepített lakók a hét végéig biztosan nem térhetnek vissza otthonukba. Folyamatosan mérik a légszennyezettséget.

Elkészült a Kolontár lakóit védő terelőgát, amely az épülő hármas körgát harmadik védővonala, jelenleg folyik a megerősítése és a műszaki bevizsgálása - közölte kedd reggel Dobson Tibor kármentesítési szóvivő az MTI-vel. A gát hossza 620 m, magassága átlagosan 2,75 m lesz. Az építést vízügyi szakemberek irányítják. Az építéshez szükséges anyagokat főként a devecseri agyagbányából szállították a helyszínre, biztosítva ezzel az építés folytonosságát. A gát teljesen szennyeződésmentes anyagból épül, elbontani a későbbiekben sem fogják: a település képébe illesztve kerékpárutat is építenek majd rá.

Az éjszaka nem romlott tovább a megsérült 10-es kazetta állapota - mondta a szóvivő. A Torna-patak és a gát között még nyolc lakóházat kell lebontani a teljes védmű megépítéséhez, ez megnövekedett tehergépkocsi-forgalommal és nagy porral jár - tájékoztatott Dobson Tibor. Most ennek a nyolc ingatlannak a tulajdonosával egyeztet a polgármester. A kitelepített lakók a hét végéig biztosan nem térhetnek vissza Kolontárra a szóvivő szerint.

Dobson Tibor elmondta, hogy a légszennyezettséget folyamatosan mérik. Nyolc levegőmérő pontot létesítettek a szakemberek többek között Ajka, Devecser, Kolontár, Tüskevár és Somlóvásárhely területén. Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.