Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
21°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
21°C

Összefogást kért a miniszterelnök

2010. október 9. 14:59 // Forrás: MNO
Ez a katasztrófa felmérhetetlen károkat okozott, de a kormány senkit nem fog magára hagyni. Kármentő alapot hoztak létre.

 Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófájával kell szembenézni. Nagy és cselekvő összefogás jött létre az elmúlt napokban, és így uralni tudjuk a helyzetet – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szombati nemzetközi sajtótájékoztatóján. Maga az élet sérült meg a katasztrófában, egy egész térség veszítette el az életlehetőségét – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán bejelentette: az összefogás jegyében létrehozták a Magyar Kármentő Alapot. Mindenki, aki a bajba jutottakon segíteni akar, ide elküldheti az adományát. A küzdelem tovább tart, a veszély még nem hárult el – mutatott rá a miniszterelnök. „Reméljük, az adományok révén gyorsabban tudjuk helyreállítani a térséget" - mondta.

A tározó gátja tovább gyengült, ezért ki kellett üríteni Kolontárt. Ez a katasztrófa felmérhetetlen károkat okozott, de a kormány senkit nem fog magára hagyni – hangsúlyozta Orbán. Sokan csatlakoztak a segítségnyújtáshoz, többek között Soros György egymillió dollárt adományoz a károsultaknak.

Kérés minden magyarhoz

Arra kérek minden magyart, hogy fogjunk össze és leheljünk együtt életet ebbe a térségbe – mondta Orbán. A kormányfő kijelentette: minden alapot fedez a kabinet, és fontos eleme a mentésnek a segítség, de a hangsúly az összefogáson van. „Minden magyarnak össze kell fognia, így nemcsak azok kerülhetnek ki megerősödve a tragédiából, akiket ért, hanem mindannyian.” A miniszterelnök elmondta azt is, hogy az sem jó, ha száraz, és az sem jó, ha esős időszak jön, mert előbbi a szennyeződést teszi veszélyesebbé, utóbbi pedig újabb áradatot indíthat meg, ezért az ország legjobb tudósait és mérnökeit kérték fel a helyzet megoldására.

A Mal Zrt. felelősségre vonásáról Orbán elmondta, hogy „arányos lesz az okozott kárral”, ám kiemelte: háromezer ember nem veszítheti el a munkahelyét, de azokra nem bízhatják, akik ezt a katasztrófát okozták. „A cég együttműködő, de ez nem teszi meg nem történtté az áradást, ezért valakinek felelnie kell!” – fogalmazott a kormányfő. A gát még nem dőlt ki, de a helyzet továbbra is rendkívül súlyos. Orbán Viktor újságírói kérdésre reagálva közölte, később döntenek arról, lesz-e gyásznap az eset kapcsán.

Az állam feladata: segítség a bajbajutottakon

Orbán megköszönte az Európai Uniótól kapott segítséget. „A céggel nem kívánunk foglalkozni, mostantól kezdve az államé a felelősség” – tette hozzá. Az államnak a legfőbb feladata, hogy az ott élőkön minél gyorsabban segítsen – mondta a miniszterelnök. Orbán örül annak, hogy olyan embereket választottak a települések élére, akik uralják a helyzetet. A jövőt illetően kijelentette: azok, akik nem akarnak visszatérni, az állam által felajánlott lakásokat választhatják, vagy új utcákat tudnak létesíteni a területen. „Mostani tudásunk szerint a világon sehol nem történt még hasonló katasztrófa, magunkra vagyunk utalva” – mutatott rá a miniszterelnök.

George Pataki is felajánlotta segítségét

Megtisztelő számomra, hogy együtt dolgozhatok Orbán Viktor miniszterelnökkel a magyarországi vörösiszap természeti katasztrófa károsultjainak megsegítése érdekében – írja közleményében George Pataki. New York állam volt kormányzója emlékeztet arra is, hogy ezen tragédia károsultjainak száma ezres nagyságrendű. Számos család veszítette el szeretteit, sokan megsérültek és kórházba kerültek, és ezrek vesztették el otthonaikat. A katasztrófa környezeti hatásai és a károk felbecsülhetetlenek – írja közleményében a neves politikus. Szerinte „az ilyen nagyságrendű tragédiák esetén mindannyiunknak, akik aggódunk a károsultakért, a segítségükre kell sietnünk”. Megjegyezte: a szeptember 11-i támadások után is elképesztően fontos volt a világból érkező óriási támogatás. Mint írja, magyar–amerikai emberként minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy „a miniszterelnökkel és másokkal együtt segítsem a sokat szenvedett károsultakat és családjaikat”.

 

A Magyar Kármentő Alap számlaszámai:
Belföldi utalásnál: 11794022-22222222,
Külföldi utalásnál: HU 28117940-2222222222-00000000

 

vehir.hu
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.