Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
20°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
20°C

800 ember hagyta el a falut

2010. október 9. 9:10 // Forrás: MTI, Index
Megkezdték Kolontár kiürítését, miután tovább gyengült az ajkai iszaptároló sérült 10-es kazettájának gátja.

 Erről Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő tájékoztatta az MTI-t. A kiürítésről Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével a helyszínen összeült védelmi bizottság döntött szombaton kora reggel. Megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Hende Csaba honvédelmi miniszter, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató. Kolontár területén a rendőrség hangszórókon értesíti a lakosságot a kitelepítésről, az ott tartozkodó bel- és külföldi tudósítóknak el kellett hagyniuk a térséget.

A hármas körgát építése közben erős elmozdulásokat, szakadásokat mértek a már megsérült tározónál, ezért döntöttek a település azonnali kiürítéséről, az ott élő mintegy 800 ember már el is hagyta a falut. A szakemberek az MTI tudósítójának azt mondták, egy 40 méter hosszú, négy-öt méter magas, kőből és földből épített gáttal szelik ketté a települést, hogy az alacsonyan fekvő részen esetleg átfolyó újabb vörösiszap-lavina ne veszélyeztesse a hét eleji katasztrófában épen maradt házakat. A gát építésének tervezése hajnalban kezdődött, már fejtik a bányákban a megépítéséhez szükséges köveket, várhatóan két napon belül fejezik be a munkálatokat.

A lakosság kiürítésére "elővigyázatossági szempontból, az állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség", és várhatóan két-három napon belül, a védőgát megépítését követően térhetnek vissza otthonaikba - közölte Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke. Ellátásukról a polgári védelem és a katasztrófavédelem gondoskodik, a szomszédos Ajka városban befogadó állomásokat létesítettek.

A Kolontárt védő gátat úgy építenék, mint egy autópályát, ami egy gyengébb, láposabb talajra épülne: vagyis a talajt 50 centiméter mélyen "legyalulják", geotextíliát terítenek rá, és arra épül fel egy terméskő prizma, majd földből készül rá a zárótöltés.

A gát a település közepén, az elöntött terület szélén, a polgármesteri hivatal, illetve a templom mellett húzódik majd, egészen a 8-as útig, így védve lesz Kolontár területének fele. Ahhoz, hogy a gátat meg tudják építeni, feltehetően több házat el kell dózerolni, s a munkához szükséges emberi erő és gépi eszköz helyszínre szállítását már szervezik. A nap 24 órájában megfeszített tempóban dolgoznak majd a gáton, és várhatóan hétfő hajnalra elkészülhetnek.

vehir.hu
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.