Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C

Ki felel a katasztrófáért?

2010. október 8. 6:00
Az ajkai Jobbik évek óta eredménytelenül próbálta felhívni a figyelmet az iszaptározók rossz állapotára, amely időzített bombaként ketyegett.

A Jobbik legutóbb a szeptember 30-i polgármester-jelölti televíziós vitában utalt az évtizedek óta emberéleteket követelő mérgező, és radioaktív salakból épült iszaptárolók veszélyességére. Az október 4-én bekövetkezett katasztrófa is mutatja, hogy az ajkai Jobbik évek óta eredménytelenül próbálta felhívni a figyelmet az iszaptározók rossz állapotára, pedig szinte minden lehetséges sajtófelületen és lakossági fórumon beszámoltak róla, hogy időzített bomba ketyeg Ajka mellett - hangzott el a párt tegnapi veszprémi sajtótájékoztatóján.

- A Jobbik kezdeményezi egy parlamenti vizsgálóbizottság létrehozatalát, amely ezt az ügyet is kivizsgálná, és a hasonló üzemekre is odafigyelne – mondta október 7-én Kepli Lajos országgyűlési képviselő. – Sokkal szigorúbb szabályozás kell a kárelhárítási övezetekben is, hiszen a lakosság nagy része nem kap érdemi tájékoztatást. Elfogadhatatlan, hogy a cég sem képviselteti magát a helyszíneken, nem vállalják a felelősséget.

Kepli Lajos úgy véli, nem jó dolog, hogy a megyei és a városi védelmi bizottságok élén hozzá nem értő emberek állnak. Olyan központokat kellene felállítani, ahol szakemberek dolgoznak, megfelelő felkészültséggel. Kötelezni kell a magasabb biztosítás megkötésére azokat a gyárakat és cégeket, melyek veszélyes anyagokkal dolgoznak.

A védőgátak állékonyságát sem az eddigi módszerekkel kell vizsgálni, nem elég a szemrevételezés, műszeresen kell vizsgálatokat folytatni. Az ajkai zagytározónál is kellett lenniük jeleknek, mondja Kepli Lajos. Sehol a világon nem építenek veszélyes hulladéktározókat ilyen közel a településekhez, mint Magyarországon. Almásfüzítőn és Mosonmagyaróváron is hasonló a helyzet, így szorgalmazni kell azok fokozott ellenőrzését is.

- Eddig még nem történt meg a cég vagyonának zárolása és a felelős emberek őrizetbe vétele sem. Az államnak kell majd kárpótolnia a károsultakat, mivel nem találnak személyes felelőst, pedig a cég vezetői lennének azok – mondja felháborodottan Kepli Lajos.

A vörösiszap nemcsak folyékony állapotban jelentett veszélyt a kolontári és devecseri lakosokra. Az időjárás enyhülésének köszönhetően nagyon gyorsan szárad, a por belélegzése viszont komolyan károsíthatja a tüdőt magas fémtartalma és enyhe radioaktivitása miatt. Ezt a port akár több száz kilométeres távolságba is elviheti a szél.

A Jobbik több lépcsős adománygyűjtést szervez. Jelenleg a legszükségesebb dolgokat próbálják eljuttatni a rászorulókhoz, valamint a takarításhoz szükséges eszközöket beszerezni. A következő lépésben többek között ruhaadományokat és bútorokat várnak, hiszen a mindennapi használati eszközök is tönkrementek.

Janni Anikó
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.