Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C

Alattomos szivárgás

2010. október 7. 10:52 // Forrás: pannonpalatinus.hu
Évtizedek óta folyamatosan áramlik a szennyezett anyag a tárolókból – állítja Dr. Winkler Gusztáv, a BME adjunktusa.

A híradásokban az elmúlt napokban sokat hallottunk arról, hogy az iszaplavina (gyakorlatilag iszappal kevert lúg) mekkora területeket érintett, milyen pusztítást okozott. Azonban arról kevesebb szó esik, hogy ez a szennyezés, ha nem is látványosan, de évtizedek óta jelen van minden iszaptározó környékén.

Ugyanis ezekből a tározókból mind közvetlenül a gátak külső oldalánál nyíltan, mind a medencékből közvetlenül a talajba, talajvízbe (nem látványosan) folyamatosan áramlik a szennyezett anyag, valószínűleg a vörösiszapból a nyomás hatására végleg kipréselődő lúgos kémhatású folyadék.

Hogy ezek a mozgások létrejöhetnek, annak a közvetlen oka az évtizedekkel ezelőtt (a negyvenes évektől) használatos építési technológia, ami agyagtömítést – később kombinálva fóliázással – írt elő a medencék szigeteléséhez. Ez a szigetelés a feltöltés miatti egyenetlen erőhatások miatt eltörhet, átengedheti a folyadékot, mint ezt a következő ábrákon bemutatjuk. Hozzá kell tenni, hogy a kolontári (Ajka 10) tározó tönkremenetelének közvetlen kiváltó okai között nagyon lehetséges a medence északi fala alatti részben agyagpad, részben vizenyős réti talajok alkotta felszín, ami miatt vagy a megváltozott terhelési körülmények, vagy egyéb hatásokra a gát eltört.

Néhány konkrét eredmény az elmúlt időszakból. Az 1. ábrán a mosonmagyaróvári 3. tározó talajvizet érintő kiáramlási térképe látható, amelyen a felmelegedett talajvíz adatait szerkesztettük ki a talajvízkutak mérései és felszíni infravörös felderítés alapján. A második ábra pedig a szennyezés talajvízben elfoglalt helyzetét mutatja 2000 körül. A 3. ábra az ajkai 8. medence felszínen is látható szennyeződése a ’90-es évek elején.

1. ábra
A mosonmagyaróvári 3. tározó

 

2. ábra
A mosonmagyaróvári 3. tározó

 

3. ábra
Az ajkai 8. medence

 

Dr. Winkler Gusztáv
a Budapesti Műszaki Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének adjunktusa

Kapcsolódó oldal: www.pannonpalatinus.hu

vehir.hu
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.