Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C

Lakossági fórum Kolontáron

2010. október 7. 0:25 // Forrás: MTI
Felrobbant a térség időzített bombája, amelynek közelében már hosszú évtizedek óta él több ezer ember.

Ezt Tili Károly, a vörösiszap katasztrófa sújtotta Kolontár polgármestere hangoztatta szerdán este lakossági fórumon. Elmondta: meg kell találni a tragédia felelősét. Mindegy, hogy mi a tragédiát kiváltó ok és az, hogy mi lesz a vizsgálat eredménye, olyan katasztrófa történt, amelynek a XXI. században nem lett volna szabad megtörténnie.

A település lakosai várták a MAL Zrt. vezetőit, de csak a műszaki igazgató érkezett meg, aki részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. Deák József nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy a cég milyen megoldásokat tud ajánlani a kárt szenvedett lakosok kártalanítására, és arra sem, hogy ki tehető felelőssé a négy halálos áldozatot követelő tragédiáért. „A felelősség kérdését majd a vizsgálatok állapítják meg” - mondta Deák József. „Hasonló jellegű eseményt nem várunk, és nem számolunk vele” - tette hozzá.

A lakosság felháborodva hallgatta a MAL Zrt. műszaki igazgatójának kitérő válaszait azokra a kérdésekre, amelyeket nem csak a kárt szenvedett emberek, hanem a polgármester is megfogalmazott. Mivel nem kaptak kielégítő válaszokat a műszaki igazgatótól – aki egy rendőrautó hangszóróján keresztül válaszolt a kérdésekre, amelyet körbe vittek a helyiek –, csütörtökre újabb lakossági fórumot hívtak össze. Erre ismét meghívták a MAL Zrt. vezetését.
A vörösiszappal elöntött és részben lakhatatlanná vált kolontári településrész eldózerolását követelték a település lakosai.

Kolontáron a polgármester közlése szerint 35 ház vált lakhatatlanná, négy halálos áldozat van a településen, három embert még keresnek. A lakosok bejelentették: pertársaságot alakítanak a katasztrófát okozó MAL Zrt. ellen, a kártalanítási eljárás képviseletével egy budapesti ügyvédi irodát bíztak meg.

Szerda este több tucat mécsest gyújtottak Kolontáron azoknak az áldozatoknak az emlékére, akik a két nappal ezelőtti iszaplavina okozta tragédiában haltak meg. Fekete szalaggal bevont keretben látható annak a férfinak a fotója, aki az autójában ült, amikor elsodorta a zagytározóból kiömlő, több méter magasan hömpölygő vörös iszap. Gyertyák égnek a 14 hónapos gyermek, valamint Kolontár másik két áldozatának emlékére is, és a gyertyagyújtó tucatnyi ember azért fohászkodik, hogy a még eltűntként nyilvántartott három embert élve találják meg.

vehir.hu
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.