Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C

Emberi tényező állhat a katasztrófa hátterében

2010. október 6. 11:31 // Forrás: MNO
Nem ismerünk olyan jelet, amely szerint természeti oka lehet a katasztrófának, így vélhetően emberi vonatkozása van – mondta Orbán Viktor.

Keddi sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette, hogy a szükséges kormányrendeleteket megalkották. Orbán Viktor őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak. A kormány a katasztrófa nyomán a kellő intézkedéseket meghozta – tette hozzá. A kormányfő elmondta, hogy az elkeseredés érthető, és erre egy ilyen katasztrófa után van is ok.

A rendőrség 340 embert mozgósított, a hadsereg szóbeli utasításra a kellő rendben a helyszínen megjelent – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor bejelentette, hogy a laborvizsgálatok szerint semmilyen sugárterhelés nincs a környéken.

A kormányfő felkérte a belügyminisztert, hogy vizsgálja ki a büntetőjogi és az anyagi felelősséget. „Nem ismerünk olyan jelet, amely szerint természeti oka lehet a katasztrófának, így vélhetően emberi vonatkozás miatt történt” – tette hozzá. Orbán végezetül kijelentette: mindenki tudni akarja, ki a felelős a károkért.

A miniszterelnök külön felhívta a sajtó figyelmét, tájékoztassák az embereket, hogy ne fogyasszanak helyben termelt élelmiszereket, hiszen komoly betegségeket okozhat a mérgező anyag. Azt azonban, hogy meddig nem lehet ezeket az élelmiszereket fogyasztani, csak további vizsgálatok után lehet kideríteni.

Pintér: Senkit nem hagyunk magára

Pintér Sándor a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. igazgatósági elnökével, Tolnay Lajossal ellentétben úgy látja, hogy a vörösiszap igenis veszélyes. Ezt bizonyítja, hogy az erősen lúgos anyagtól több mint 120-an szenvedtek égési sérüléseket – emelte ki a belügyminiszter.

A politikus leszögezte, senkit nem fognak magára hagyni, és télre mindenkinek fedél lesz a feje felett. Pintér elmondta, a kártérítés részleteit később dolgozzák ki. Az eddigi mérések alapján úgy tűnik, nem sérült az ivóvízbázis, a felszíni vizek pH-értékének normalizálása pedig tovább folyik – tette hozzá a belügyminiszter.

A társaság egyébként 10 millió forintért kötött biztosítást, amely azonban a lakosságnak okozott károkra nem terjed ki. A vállalat első körben – a kormány kérésére – 30 millió forint gyorssegélyt ad az áradásban érintett települések önkormányzatainak – jelentette ki Pintér.

vehir.hu
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.