Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
15°C

Patakra építették a tározókat

2010. október 6. 6:00 // Forrás: pannonpalatinus.hu
Dr. Winkler Gusztáv egyetemi adjunktus véleménye az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározó gátjának átszakadásáról.

A Budapesti Műszaki Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika Tanszéke az 1986–1990 közötti években általános környezetvizsgálatot folytatott a devecseri katasztrófa térségében. A kutatás egyik fontos kiinduló lépése az iszapterek telepítését megelőző környezeti állapot felderítése, térképezése volt. Ezt a műveletet archív légifényképek és terepi mérések segítségével hajtottuk végre. A vizsgálat időpontjában az új (megsérült) tározócella még nem épült ki, így ezen a területen közvetlen felderítéssel lehetett információkat szerezni. Ezeket (pontos térképezés után) összevetve az archív felvételekkel, a következő megállapítást tettük.

Az ötvenes évek elején az iszapterek területén egy patak folyt keresztül. Ennek a medre kiterjedt gyakorlatilag az egész medencére, amire rátelepítették a tározókat. A fő meder észak-keleti irányból dél-nyugati irányba tartott. Már a ’80-as évek végén észleltünk az akkor épülő tározó mellett, a felhagyott patakmeder környékén erős talajvízszint-emelkedést, -kiáramlást.

Tehát a patakmeder továbbra is fokozott talajvízáramlást produkált. Ezt akkor jeleztük a megrendelő felé is. A régi légifotók és térképek feldolgozásából az is kitűnik, hogy a mai, új tározó körülbelüli átszakadási pontja környékén találkozott a két patakág, valamint az első szabályozás nyomvonala is. Ezt az érdekes egybeesést talán érdemes lenne újból megvizsgálni, hogy csökkenteni lehessen a hasonló esetek bekövetkezésének esélyét.

 

 

Dr. Winkler Gusztáv
a Budapesti Műszaki Egyetem Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékének adjunktusa

Kapcsolódó oldal és cikk: www.pannonpalatinus.hu – Az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározó gátjának átszakadásáról

vehir.hu
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.