Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C

Éjszakai műszak Devecserben

2010. október 5. 0:35
Hétre emelkedett az eltűntek száma az iszapömlés által érintett településeken, a mentés során nyolc tűzoltó és egy rendőr is megsérült.

A tegnapi iszapömlésnek két halálos áldozat van. Az OKF tájékoztatása szerint a mentők az esti órákig százhúsz sérültet láttak el, negyvennégyet a helyszínen, a többieket kórházba szállították.


forrás: index.hu

Ketten életveszélyes, hatan súlyos állapotban vannak, nyolc tűzoltó elsőfokú égési sérüléseket szenvedett a mentési munkálatok során,  tudtuk meg a helyszínen az éjszaka folyamán. A sérülteket győri, ajkai, veszprémi és budapesti kórházakba szállították.

A katasztrófavédelmi szervek közölték, hogy  az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, a következő legfontosabb lépés a következmények felszámolása, az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése.

Devecseren és Kolontáron összesen hat mentőegység maradt. A kitelepített lakosoknak Kolontáron egy ötszáz ember befogadására alkalmas helyszínt rendeztek be a Veszprém megyei polgári védelmi szakemberek.

Devecserben  tíz családi ház omlott össze, mintegy negyven embert helyeztek el és látnak el a helyi iskolában és a művelődési házban. Késő este 250 fekvőhelyet szállított Devecser térségébe a katasztrófavédelem az otthonaikat elhagyni kényszerült emberek számára. Tanítás ma nem lesz.

A hadsereg egységei, a polgári és katasztrófavédelmi egységek, a rendőrségi alakulatok és a segítőkész lakosság egész éjjel talpon volt. Devecsernek vannak olyan részei, ahol másfél méteres iszapréteget kellett eltávolítani, szivattyúzzák az utcákat, pincéket. 

Toldi Tamás, a település újonan megválasztott polgármestere reggel 6 órakor számol be a sajtó képviselőinek az éj folyamán történtekről, az elhárításról és intézkedésekről.

(A vörösiszap erősen lúgos, toxikus fémeket is tartalmazó, főként égési sérüléseket okozó anyag, radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. A timföldgyártás melléktermékeként keletkező, az egészségre káros anyag. Erősen lúgos és toxikus fémeket, köztük ólmot is tartalmaz. A bőrön maró hatást fejt ki, ezért azonnal bő vízzel le kell mosni. A száraz vörösiszapban lévő összetevők önmagukban nem tekinthetők mérgezőknek, de a Magyarországon és még elég sok helyen alkalmazott ún. nedves vörösiszap-tárolás esetén minden tonna szárazanyaghoz 2-3 köbméter meglehetősen lúgos folyadék is tartozik, mely viszont mérgező, mondta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő vegyészmérnök, timföldtechnológus tervező.)

Szausev Xénia
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.