Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Záporozó kérdések és válaszok

2010. szeptember 22. 0:02
Porga Gyula: szövetségesekre is szükségünk van, a teljes képviselő testületre, az intézmények vezetőire és persze Veszprém lakosaira.

- Higgyenek el nekem valamit, ezen a mostani választáson nem lehet nagyot ígérni. Aki óriási beruházásokról beszél, az nincs tisztában a város helyzetével. Én azt tudom ígérni, a már futó fejlesztéseket végig visszük, a várost tovább működtetjük és igyekszünk kordában tartani az adósságunkat is. Ehhez persze szövetségesekre is szükségünk van, a teljes képviselőtestületre, az intézmények vezetőire és persze Veszprém lakosaira - mondta Porga Gyula alpolgármester, a Fidesz polgármesterjelöltje, tegnapi lakossági fórumán.

Nagy érdeklődés mellett tartották meg az Ipari szakközépiskola könyvtárában a fórumot, amit Porga Gyula  három választókerület képviselőjelöltjével együtt tartott: Baumgartner Lajos jelenlegi gazdasági bizottsági elnökkel, a 9-es választókerület jelöltjével, Némedi Lajos oktatási bizottsági elnökkel, a 10-es választókerület és Halmay György, a Szilágyi Keresztény Iskola igazgatójával, aki egyben a 11-es választókerület jelöltje.


Porga Gyula

- Mikor elfogadtam a jelölésemet, elsőként számot vetettem az elmúlt négy év munkájával, kiállhatok-e a veszprémi választók elé és kérhetem-e ismét a bizalmukat – indított Porga Gyula. – Büszke vagyok az elmúlt négy évre. Megvalósultak nagy projektek, mint az aréna, a Kolostorok és kertek, a Dózsa iskola felújítása, az állatkert új kifutója befejezés előtt áll. Büszkék lehetünk az útfelújításokra, vagy épp a hajléktalan ellátás civil kézbe adására.
Értékeinkre kell alapoznunk, a hagyományainkra, a történelmünkre, a magas presztízsünkre vagy a remek tudásközpontunkra, a Pannon Egyetemre.

A polgármesterjelölt után a képviselőjelöltek számoltak be, mit tettek az elmúlt négy évben és miért érdemes októberben is rájuk szavazni.


Baumgartner Lajos

Baumgartner Lajos először a szocialisták kritikájára, a magas adósság állományra reagált. Véleménye szerint 2006-ban megfelelő ingatlanok nélkül kapták meg a várost, ez folyamatos hiányt okozott. A legutóbbi Állami Számvevőszék jelentés szerint a város 5 milliárd forintnyi vagyonnal gazdagodott is. Saját körzetében kiemelte az útfelújításokat és fásításokat, a Simonyi iskola melletti sportpályák felújítását, az Erzsébet sétány rekonstrukcióját, és a panelfelújításokat.


Némedi Lajos

Némedi Lajos elmondta, eddig az 5-ös kerületet tartotta a legszebbnek, de mióta bejárta az új körzetét, ezt tartja a legszebbnek. A képviselő úgy vélte, elegendő, ha a munkájával kampányol: járdaépítések, játszótérfejlesztések zajlottak, megújult a Nagy László iskola épülete és csatornázták a Haszkovó utcát is. Az új választókerületében már találkozott a különböző közösségekkel és megígérte, megválasztása esetén az első dolga lesz elérni a húszemeletes részleges felújítását.


Halmay György

Halmay Györgynek nincs még képviselői múltja, ő inkább saját életéről beszélt. Veszprémben született és él, a Szilágyiba járt tanulni és jár dolgozni is. Politikai pályafutása 1988-ban az MDF-nél kezdődött, tagja volt az első városi szervezetnek, majd 2006 óta a KDNP-ben vállalt szerepet. Mikor Debreczenyi János felkérte, vegye át korábbi körzetét, nem mondott nemet, hisz ha nem tenne a köz javára, azzal a mulasztás bűnébe esne. "A 11-es kerület nagyon bonyolult", de ismeri a problémáit és képes azokat megoldani.

A kérdések sorát Dobos Gábor kezdte, aki a belváros rehabilitációs projektet bírálta, véleménye szerint a tervek egyáltalán nem lakócentrikusak. Arra is kíváncsi volt, lehet-e valamit tenni azért, hogy az üzletek ne zárjanak be este 6-kor, éjszaka pedig ne a randalírozók kedvenc helye legyen a Kossuth utca.

Kérdésére többen is válaszoltak, Porga Gyula elmondta, rengeteg egyeztetés volt a lakossággal is, a tervek készítésének idején. A fejlesztés lényege, hogy a Kossuth utca ismét az a hely legyen, ahol az emberek el tudnak beszélgetni egymással. Majd a vendégek közt helyet foglaló Brányi Mária tájékoztatta a pályázat pontos kritériumairól.

Molnár Roland, a Veszprém Városi Hátrányos Helyzetű Fiatalokért Egyesület elnöke egy irodát illetve a költségvetésből támogatást szeretett volna kérni a következő önkormányzattól.

A polgármesterjelölt elmondta, sok civil szervezet bajlódik ugyanezen problémákkal, ám iroda ügyben nem ígérhet semmit, az anyagi támogatás pedig eddig is a civil keretből valósult meg, a jövőben is ide lehet majd pályázni.

Nagy Dezső egy sor kérdést tett fel: a vasútállomás borzalmas állapotban van, még vécé sincs, mi nem épül a volt úttörőház helyén, mikor újítják fel a rendelőintézetet, a városi vízvezeték- hálózatot, milyen további fejlesztések lesznek a Gulya-dombon, lesz-e rendes uszoda, az állatkertnek parkolója, a belvárosnak szökőkútja?

Porga Gyula sorjában válaszolt: a vasútállomás a MÁV tulajdona, de ettől még tenni kell az ügyben. A céggel illetve a rendőrséggel most egyeztek meg, hogy állandó rendőri felügyelet lesz az állomáson. A volt Gyermekek Háza még 2006 előtt bezárt, a funkcióját más intézmények vállalták át. A rendelőintézet nem az önkormányzat tulajdona, így nincs nagy befolyásuk rá, ám most állapodtak meg a megyei kórházzal, hogy a központi ügyelet ezentúl a kórházban kap helyet. A Gulya-dombon most adják át az új zsiráf kifutót, a parkolóhoz pedig egy utat fognak építeni a Takács-kerten keresztül. Az uszoda valóban nagy hiánya a városnak, de az önkormányzatnak nincs pénze ilyen építésére, esetleg ha egy vállalkozó önerőből megépíti. Szökőkút lesz a felújított belvárosban. A térfigyelő kamerák kihelyezése pedig folyamatban van.

Végül egy úr felvetésére, aki az Aréna különleges eseményeinél fizetőssé tenné a parkolást Porga Gyula a leghatározottabban kijelentette, nem lesz fizetős a parkoló. Mivel elfogytak a kérdések, a fórum véget ért.
 

Tiger Szabolcs
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.